line

Преди няколко дни в в Ню Йорк бяха избрани 50-те най-добри ресторанта в света.

Osteria Francescana най-накрая беше обявен за № 1 на планетата, ставайки първият италиански ресторант притежаващ най-престижната титла в този бизнес!

Постижение отнело цели 20 години!

Собственикът г-н Масимо Ботура отдавна е признат за един от най-добрите майстор готвачи в света. През 2012 г. той печели третата си звезда Мишелин, а до 2011 г. Osteria винаги намираше място в ТОП 5 на най-добрите ресторанти. Последните 2 години беше на крачка от спечелването на отличието, заемайки второто място.

Този престиж и признание не винаги са били на това високо ниво!

Когато през далечната 1965 г. мистър Ботура отваря ресторанта си в родната Модена, старомоден италиански град, разположен в северна Италия, местните (и кулинарните критици) не приемали с особен възторг различните от традиционните ястия, които Ботура приготвял.

Неразбиран и неоценен през първите 5 години, Масимо бил на ръба да се откаже…

Разбираемо е защо жителите на Модена – домът на най-добрите и бързи италиански супер автомобили, но също толкова известен и с бавното готвене и още по-бавното темпо на живот, не били склонни да приемат по-различният стил на Ботура.

Ако го срещнете в ресторанта му ще забележите, че той говори толкова бързо колкото бързо кара своето мазерати, с неговите дълги речи около концепцията и творчеството върху, които се гради кулинарното му влияние. Барута е и голям фен на джаза (особено на Телониъс Монк) и на поезията, но съвременното изкуство има най-очевидно въздействие върху храната му.

Ботура често казва на своите готвачи:

Хайде момчета, да се преместим в 21 век и да започнем да виждаме нещата с нови очи. В това няма нищо неуважително.Масимо Борута

Но въпреки, че винаги е искал да развива и модернизира италианската храна, г-н Ботура не спира да уважава и цени корените си. Това е “нещо, което е от решаващо значение за всеки съвременен готвач”, казва той. Според Масимо Parmigiano reggiano (пармезан накратко), най-популярното италианско сирене – е “най-ценната съставка”.

Най-добрият готвач в света говори с любов за философията на италианската храна!

За “бавните пасажи от време при процеса на стареене”, за “тайната на долината на храните, в която живея”. Но преди всичко Ботура обича Модена:

Съществува скрипт от 13 век наречен “Декамерон” от Джовани Бокачи, който идва от Флоренция в Модена, за да опише това уникално място като “кътче от рая изпълнено с красиви жени, седнали върху планини от настъргано сирене, създаващи невероятна паста 24 часа в денонощието”. Това е Модена! Това е тайната на живота. И това не се е променило през последните 700 години.

Филм на Джакопо Мария Цинти. Източник MR PORTER