Веднага щом затвори телефона, Ралф Морс знаеше, не трябва да спира. Той беше още на 90 мили и нямаше много време за реакция, преди хората да чуят последните новини.

Алберт Айнщайн току що беше умрял.

Морс е фотограф на списание LIFE.

Той караше към Принстън, Ню Джърси колкото се може по-бързо, но други членове на медиите вече бяха предупредени. Морс по-късно ще си припомни ситуацията, като разкаже:

Айнщайн почина в болницата в Принстън. Беше хаос – журналисти, фотографи, зрители. Така че се отправих към офиса му в Института за напреднали изследвания. По пътя спрях и купих един шотландски скоч. Знаех, че хората там може да не желаят да говорят, но повечето няма да откажат в замяна на тяхната помощ бутилка алкохол, вместо пари. Затова стигнах до сградата, намерих надзирателя, дадох му една пета от шотландския скотч и така той отвори офиса.

Когато Морс влиза в офиса на Айнщайн, той прави историческа снимка на бюрото, където ученият е работил само до преди няколко часа.

Никой още не знаеше, но тялото на Айнщайн щеше да бъде кремирано, преди някой да успее да го снима. В резултат на това, снимката, която Морс бе направил на бюрото на Айнщайн скоро щеше да се превърне в най-ценният кадър от кариерата на учения.

Офисът на Айнщайн часове след неговата смърт на 18 април 1955 година

# Работната етика


Айнщайн умира от вътрешен кръвоизлив, причинен от разкъсване на аневризма на корема на аортата – състояние, с което се борил с години. През 1948 г., седем години преди смъртта си, Айнщайн се оперирал, за да предотврати разкъсването на аневризмата с “размер на грейпфрут”.

Един лекар, запознат със случая на Айнщайн, пише:

“В продължение на няколко години той страдал от болки в горната част на корема, които обикновено продължавали по 2-3 дни и често били съпроводени с повръщане.”

Айнщайн продължил да работи въпреки болката. Той публикувал документи до 50-те години на миналия век.

Дори в деня на неговата смърт през 1955 година той работил по реч, която трябвало да предаде на израелската телевизия.

Той взел проекта със себе си в болницата, но така и не го довършил…

Последният документ, по който работи Айнщайн

# Принос


Не се превръщай в успешен човек. Превърни се в стойностен мъж. – Алберт Айнщайн

Най-известният принос на Айнщайн за науката – общата теория на относителността, е публикуван през 1915 г. Той печели Нобелова награда през 1921 г. Но вместо да приеме, че го е завършил, Айнщайн продължава да работи и да допринася в областта още 40 години.

До момента на смъртта си Айнщайн продължавал да изтласква от себе си всяка унция на величието.

Никога не лежал на стари лаври. Вместо това продължил да работи, дори и с тежките физически болки и лице в лице със смъртта.

Всеки има дар, който да споделя със света, нещо, което ви запалва вътрешно и служи на хората, и то, това призвание – трябва да бъде нещо, което преследвате до последния си дъх. Това би могло да бъде вашата работа, както било и за Айнщайн.

Може да е творческо хоби, както било за Вивиан Майер. Може да е грижата, която предоставяте на хората около вас.

Трябва да даваме всичко от себе си за живота, за това да допринесем за развитието на света, а не просто да бъдем поредния консуматор на това, което другите са създали.

Часове преди да умре, лекарите предложили на Айнщайн да се подложи на операция, като краен вариант за удължаване на живота му.

Айнщайн просто казал:

Оставих своя дял,  време е да тръгвам. Ще го направя елегантно.

Не можем да предвидим стойността, която нашето дело ще донесе на света. Това е добре.

Не е наша работа да преценяваме собствените си дела.

Наша задача е да създадем, да овладеем и да дадем всичко от себе си.

На всички нас се предоставя възможността да допринесем за благото на света и да оставим своя дял. Оставете частица от себе си!