fbpx

Съпротивлявай се, не се страхувай от болката

7 минути
Бил Брадли

Бил Брадли, роден през 1943 година, се влюбил в баскетбола на около десетгодишна възраст. Той имал едно предимство пред връстниците си: бил висок за възрастта си.

Извън това обаче нямал дарба за играта.

Бил муден и непохватен и не умеел да скача особено високо.

Не му се удавал нито един аспект на играта. Трябвало да компенсира всичките си недостатъци единствено с тренировки, затова се заел със създаването на един от най-суровите и ефективни тренировъчни режими в историята на спорта.

След като успял да се сдобие с ключовете за училищния физкултурен салон, Брадли си направил план: щял да тренира по три часа и половина след училище и в неделя, по осем часа всяка събота и по три часа дневно през лятната ваканция.

През годините той стриктно се придържал към този план.

В гимнастическия салон си слагал близо пет килограмови тежести в обувките, за да му заякнат краката и да си увеличи отскока. Решил, че най-големите му слабости са дриблирането и общата му мудност. Трябвало да поработи върху тези елементи и освен това да се научи да подава, за да компенсира бавните си движения.

За тази цел измислил различни упражнения.

По време на тренировка носел рамки на очила, в долната част на които бил залепил малки картончета, за да не вижда топката, докато упражнява дрибъла си. Това щяло да го научи винаги да се оглежда наоколо, вместо да се вторачва в топката, което било ключово умение при подаването на пасове.

Разполагал столове из игрището, за да му служат като противникови играчи, и с часове дриблирал напред-назад около тях, докато не се научил да се промъква неусетно помежду им, светкавично променяйки посоката. Изпълнявал тези две упражнения с часове, преодолявайки напълно отегчението и болката.

Докато вървял по главната улица на родния си град в Мисури, Брадли се взирал право напред и се опитвал да види стоките. изложени по витрините на магазините от двете страни на улицата, без да обръща глава настрани. Непрестанно работел върху усвояването на това умение и усъвършенствал периферното си зрение, така че да вижда по-голямата част от игрището.

В стаята си у дома до среднощ упражнявал въртеливи и лъжливи движения; тези умения също щели да му помогнат да ускори движенията си.

Брадли влагал цялата си творческа енергия в измислянето на новаторски и резултатни тренировъчни похвати. Веднъж пътувал с презокеански кораб до Европа заедно със семейството си. Близките му решили, че той най-сетне ще се откаже от тренировъчния си режим, защото на борда наистина нямало достатъчно място за тренировки.

Под палубата обаче, по цялата дължина на кораба минавали два тесни двеста и осемдесет-метрови коридора, по които можели да се разминат само двама пасажери.

Това било идеалното място човек да упражнява дрибъл с максимална скорост, като в същото време поддържа постоянен контрол върху топката. За да усложни допълнително ситуацията, Брадли решил да носи специални очила, които стеснявали зрителното му поле.

Всеки ден до края на плаването той с часове дриблирал от единия до другия край на коридорите и обратно.

Работейки по този начин през годините, Брадли постепенно се превърнал в една от най-големите баскетболни звезди – първо бил избран за най-добрия аматьор в Принстънския университет, а после играл професионално в нюйоркския „Никс“.

Феновете изпитвали страхопочитание пред способността му да подава толкова изумителни пасове, сякаш има очи на тила и слепоочието, да не говорим за умението му да дриблира, за невероятния му арсенал от лъжливи и въртеливи движения и съвършената му грациозност на игрището. Те изобщо не подозирали, че привидната лекота на движенията му е резултат от безкрайни интензивни тренировки, провеждани в продължение на много години.

Хората по природа сме склонни да отбягваме всичко което ни се струва потенциално болезнено или твърде трудно постижимо, и пренасяме тази естествена склонност към прилагането на което и да е умение. Щом овладеем даден аспект на въпросното умение, обикновено онзи, който по-лесно ни се удава, ние предпочитаме да си служим с него непрестанно.

В опита да избегнем слабостите си, уменията ни се развиват неравномерно.

Когато знаем, че докато се учим на нещо, можем да отслабим бдителността си, защото никой не ни наблюдава или не ни подлага на натиск да изпълним задачите си, ние донякъде се разсейваме. Освен това сме склонни да проявяваме доста силен консерватизъм в методите си на обучение.

Обикновено следваме примера на останалите и изпълняваме общоприетите упражнения за овладяването на дадено умение.

Но това е пътят, по който поемат аматьорите.

За да постигнете успех, трябва да възприемете тактиката, която ще наречем съпротивителна. Принципът е прост: щом става дума за овладяване на умение, трябва да тръгнете срещу всичките си естествени склонности. Първо, трябва да устоите на изкушението да се щадите.

Превърнете се в най-жестокия си критик, най-жестокия си тиранин!

Гледайте на работата си през очите на останалите.

Открийте слабостите си, тоест компонентите, с които не се справяте добре. Това са аспектите, на които трябва да дадете предимство в процеса на обучение.

Търсете перверзно удоволствие в преодоляването на евентуалната болка в хода на този процес. Второ, трябва да устоите на примамливата възможност да се отпуснете.

Научете се да се съсредоточавате двойно по-силно в хода на обучението си, сякаш това е най-важното нещо за вас. Проявявайте колкото се може повече творческа енергия при измислянето на собствени обучителни методи.

Създайте упражнения, които да повлияят положително върху слабостите ви. Определяйте си условни крайни срокове, в които да покриете определени стандарти, и постоянно се стремете да прекрачвате собствените си граници.

По този начин ще си създадете стандарт за отлични постижения, който в общи линии ще бъде по-висок от тези на останалите.

В крайна сметка петте часа, посветени от вас на усилена, целенасочена работа, ще се равняват на десет часа за повечето хора. Скоро ще видите резултатите от това обучение и останалите ще се чудят на привидната лекота, с която вършите задачите си.

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments