fbpx

15 занимания за бащи, които ще превърнат синовете им в мъже

8 минути
dad and son

Подбрахме най-добрите занимания, които ще ви вдъхновят и ще засилят връзката със сина ви. Може дори да възстановите отношенията със собствения си баща!

#1. Риболов

Баща и син на риба – един емблематичен образ. Риболовът наистина работи. Всички си спомняме времето, когато баща ни ни учеше как да сложим първата си стръв, как да хвърлим въдицата или как сияеше от гордост, когато хванахте първата си риба.

Уверете се, че сте взели камерата или фотоапарата, за да запечатате този невероятен момент – когато синът ви хваща първата си риба.

#2. Хвърляне и хващане на топка

Занимание, което е сплотявало повече от век бащи и синове.

Разбира се това е клише, но има и нещо, в хващането на една обикновена топка, което може да заздрави връзката помежду ви. По един или друг начин това осигурява възможност за дълбок разговор.

Дори и да не сте удовлетворени от философския разговор, който сте провели, времето, което сте прекарали в двора, показвайки на сина си как се хвърля и лови топка е спомен, който ще запазите в сърцето си.

#3. Създаване на кола за състезания

Ако синът ви е скаут, най-вероятно ще вземе участие в създаването на автомобил за състезанието. Докато работите по общия проект за създаване на най-бързия автомобил ще имате възможност да прекарате повече време с детето си.

Преборете се с изкушението да откраднете проекта на сина си и да направите всичко сам. Това е лоша идея! Дербито е конкуренция между момчетата, а не между бащите.

Father-and-son-derbyВторо, когато правите всичко сам, лишавате сина си от възможността да разбере как да реже дърво, как да го обработва и боядисва.

Това са умения, които синът ви със сигурност ще използва доста често до края на живота си. Освен това ще си спомня времето, прекарано в изграждането на автомобила с вас, а не това дали колата му е спечелила.

P.S. Направете си и лагерна количка, сещате се колко яко беше, нали?

#4. Къмпинг

Какво по-добро място, за да възстановите връзката със сина си, от това да прекарате няколко дни на открито? Като за начало можете да покажете на сина си как да запали огън, как да използва компас, джобно ножче, как да разпознава различните видове растения и диви животни обитаващи местността, как да връзва възли и т.н. 

#5. Градинарство

Не само, че ще покажете на сина си как да изкарва прехраната си и че плодовете и зеленчуците не растат в магазина, но и ще имате достатъчно време да поговорите и да помислите над някои неща. Това умение ще е от полза на сина ви един ден.

#6. Създаване на модел на ракета

Изграждане на модел на ракета е нещо като изграждането на състезателна кола, с разликата, че моделът на ракетата включва предпазители и горене – две неща, които ще заинтригуват всяко момче. Докато работите по създаването на ракетата можете да вдъхновите сина си, като му разкажете истории за смели пилоти и астронавти. Кой знае, може би времето прекарано в създаването на тази ракета и изстрелването й ще превърне сина ви в космически инженер един ден.

#7. Посещение на спортно състезание

При мъжете няма нищо по сплотяващо от гледането на спорт. 

Вместо да лежите на дивана и да гледате любимия си отбор вземете сина си и отидете на стадиона да гледате мача на живо.

Можете да обясните правилата на играта на вашето момче. Купете му хот дог и екип на любимия отбор и той ще е на седмото небе. Какъвто и да е спортът, който ще гледате, детето ви ще го запомни.

father-and-son-sport-event#8. Ремонт на автомобила

Идва ден, в който синът ви започва да ремонтира истинската си кола. За съжаление много хора днес са крайно невежи, когато става дума за основна поддръжка на автомобила.

Отидете в гаража и научете сина си как да сменя маслото и да поправя спирачките. Ако не разбирате от коли, сега е моментът да започнете да учите заедно с него.

Удовлетворение ще получите, когато синът ви завърти ключа и колата зареве като звяр.

#9. Ловуване

Ловът е идеалното време да се сближите със сина си. Защо? Е, ако никога не сте били на лов, нищо не сте видели! Тук ще имате достатъчно време, за да поговорите със сина си. Да говорите за спорт, политика или за това как задника ви замръзва от студа навън.

Ловът предоставя страхотната възможност да научите момчето как да държи оръжие, как да го използва и как да ловува.

Дори да не се върнете в къщи с трофей, ще сте събрали много ценни спомени от времето прекарано заедно.

#10. Самозащита

Ролята на бащата в семейството е да го закриля.

Научете сина си на основни умения, които да използва в живота. Дали ще го запишете на курс по карате, друго бойно изкуство или просто ще му покажете няколко основни движения в задния двор е без никакво значение. Тези умения момчето ви ще използва до края на живота си, за да защити себе си, любимата жена или семейството си.

#11. Пътешествие

Екскурзиите определено могат да подобрят отношенията със сина ви. Ще имате достатъчно време, за да поговорите и да се сближите с него по време на престоя ви в колата. Запалете колата и се възползвайте максимално от времето, което ще прекарате заедно.

trip#12. Настолни игри

Има настолни игри, които позволяват на баща и син да прекарат приятно времето си заедно – скрабъл, шах, табла, монополи и т.н.

#13. Спорт на открито

Играта на футбол, баскетбол, тенис или нещо друго с вашия син ще ви донесе много смях, положителни емоции и нови умения. Няма нищо по хубаво от един ден, прекаран навън наслаждавайки се на слънцето, сплотеността и желанието за победа.

#14. Отидете на бръснар

Заведете сина си в храма на мъжествеността, известен още като бръснарница. Да посетите бръснарницата със сина си е чудесен начин да прекарате събота сутринта заедно. Освен, че ще му е интересно ще се сдобиете и с нови прически.

📝 Виж как да се обръснеш както го е правил дядо ти.

#15. Благотворителност

Доброволец в социална кухня – това ще даде на сина ви шанс да общува с различни видове хора, като го научи да проявява малко повече състрадание към ближния.

Как прекарвате време със сина си, на какво го учите?

Споделете в коментарите…

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments