fbpx

28 начина да намерите спокойствието и тишината, нужни ви, за да успявате

Как да ​​действате без ярост? Да чувате само това, което трябва да чувате? Да останете във вътрешен и външен мир със себе си, когато си поискате, независимо от обстоятелствата?

26 минути
Kings Post Sidebar

Умът е неспокоен Кришна. Нахален е, самонадеян и не се поддава лесно на трениране. Да овладееш ума е трудно също толкова колкото и това да опитомиш ветровете. – BHAGAVAD GITA

Будистката дума за това е upekkhaа. Мюсюлманската концепция е aslamа. Евреите го наричат – hishtavut.

В епичната поема за войната, Бхагавад Гита говори за samatvam: „спокойствие на ума – мир, който винаги е един и същ.“

За гърците е euthymia и hesychia. За Християните aequanimitas.

На български е спокойствие и тишина.

Но как да останете спокоен докато светът се върти около вас?

Как да ​​действате без ярост? Да чувате само това, което трябва да чувате? Да останете във вътрешен и външен мир със себе си, когато си поискате, независимо от обстоятелствата?

В последната си книга „ Тишината е ключът “ Раян Холидей разглежда не само стоицизма, но и будизма, конфуцианството, епикурейството, християнството, индуизма и безброй други философски школи и религии. Раян прави невероятно откритие: Единственото нещо, което всички тези учения споделят е стремежът към вътрешния мир, към тази тишина, която е ключът към щастливия и смислен живот. 

В резултат на това Холидей формулира 28 упражнения доказани във времето, формирани от всички видове мъдрост на древния свят. Те ще ви помогнат да постигнете спокойствие, хладнокръвие, дисциплина и концентрация. Ще ви покажат какво да направите, за да сте в мир със себе си и да получите достъп до пълните си възможности като личност по всяко време и от всяко място, независимо от разсейващите фактори и моментите на трудност.

Тези стъпки ще работят ако и вие работите за тях!

Да започваме…

#1 — Дневник

Мишел Фуко го нарича „оръжие за духовна битка“.

Според баща и Ото, Ан Франк не пишела в дневника си всеки ден, но винаги го правела, когато се чувствала тъжна или имала проблем, с който трябвало да се справи. „Хартията, казва тя, има доста по-голямо търпение от хората“. Излейте върху хартията целия си мисловен „товар“ и няма да се налага да го вземате със себе си по време на закуска или вечеря със семейството си.

#2 — Гледайте на света като артист 

Марк Аврелий, който уж бил мрачен и депресивен стоик, умеел да намира красотата навсякъде. Иначе как би описал така ярко обикновеното печене на хляб:

По време на печенето на хляба, на места той се разпуква. Въпреки, че тези пукнатини нямат връзка с таланта на хлебаря, те ни провокират апетита…

Докато другите хора не се съобразяват или са затрупани от това, което ги заобикаля, ние искаме да практикуваме изкуството да виждаме.

Какво имам предвид?

Опитайте се да забелязвате малките неща. Погледнете дървото навън сякаш сте художник и се опитвате да разберете неговата същност. 

Един артист трябва да присъства. Един артист трябва да забелязва!

#3 — Управлявайте умно информацията, която влиза

Богатството от информация води до бедност на вниманието. – Хърбърт Симън

Info

Наполеон дал инструкция на секретаря си да изчаква по три седмици, преди да отговаря на каквато и да е кореспонденция.

След това време повечето от въпросите, за които му писали вече били решени. Можете да приложите този подход и за вашата имейл кореспонденция, като и поставите филтри.

Какво имам предвид?

Когато получите имейл, който не е важен, просто го преместете в папка „Отговори по-късно“ (в Gmail става лесно).

Повечето имейли не са чувствителни към времето, а често отнемат такова, което можем да отделим за нещо по-важно.

Вие сте си шефът, а времето на шефа трябва да бъде защитено!

Със спокойствие и тишина ще да дадете на важните неща нужното внимание.

#4 — Разхождайте се

Ницше казва, че идеите в „ По този начин говори Заратустра“ му дошли по време на една дълга разходка . Никола Тесла открива въртящото се магнитно поле, едно от най-важните научни открития на всички времена, разхождайки се из градския парк в Будапеща през 1882 г. Когато живеел в Париж, Ърнест Хемингуей също си правел дълги разходки, винаги, когато бил зациклил с писането.

#5 — Спрете да мислите за резултатите

Майсторът по стрелба с лък Ава Кензо прекарвал много малко време да учи учениците си как да се прицелват и стрелят.

Той им отделял по-голямо внимание да ги учи как да уцелят целта с ума си, като поне за миг се откъснат от резултата.

Да мислите само за целта, казва той е само външно доказателство и потвърждение от най-висока степен за безхаберие и самозабравяне.

Това е нещо, което добрите писатели знаят добре: не може да мислите за класации, бестселъри, награди или дори за самия акт на публикуване. Фокусирайте се само върху страницата пред вас.

Оставете се на процеса да ви поеме.

#6 — Намалете новините

News

Ако искате да се подобрите, казва Епиктет, бъдете доволни да изглеждате незапознати, дори глупави по някои въпроси.“

Новините не само ни костват спокойствието.

Те ни пречат да създадем истинската промяна. Да бъдем информирани е важно, но гледането на новини по всяко време не е най-добрия начин да постигнем тишината, която търсим в живота.

#7 — Задавайте си въпроси

Като наприер:

Имам ли нужда от това?“ „Ако получа каквото искам, какво ще се промени?“ „Защо ме интересува какво мислят те?“ „Какво направих за себе си днес?“ „Това, което правя сега ще има ли значение след 5 години?“ „Ами ако не направя нищо сега?“

Въпроси като тези ни помагат да успокоим тревогите и да забавим темпото, като оставим място за тишина в главата ни. Важно е да поставяме под въпрос убежденията и инстинктите си.

В Лайфхак има страхотна статия с 19 провокиращи мисълта въпроси, които също ще доведат тишината при вас.

#8 — Четете книги

Bookss

Ако чувствате, че сте под стрес, спрете това, което правите и почетете. Ще се успокоите. Ще бъдете погълнати от един различен свят.

Уилям Ослер, основателят на университета „Джон Хопкинс“ съветва амбициозните си студенти по медицина, че когато химията или анатомията затормозят душата им „да потърсят спокойствие в големия биберон на име Шекспир“.

Книгите са начина да получите тишина в живота си, когато си поискате.

#9 — Оставете телефона настрана…

Phone

Не забравяйте, че телефонът е проектиран, за да ви кара да го използвате постоянно. И приложенията му също имат тази скрита мотивация. Това са две наркотични екосистеми, които не са в съответствие с равновесието.

Как да намалите времето, което прекарвате на телефона:

  • Не спете в една стая с телефона си.
  • Не проверявайте телефона си поне в първия час, след като станете
  • Изключвайте всички сигнали и известия за определен период
  • Не водете важни записки на телефона си, а вземете лист хартия

Ако наистина искате да се отървете от този наркотик, вижте инструментите в края на този материал.

Тествали сме ги и със сигурност работят.

Вижте още и: Как „бавните сутрини“ могат да бъдат най-добрият инструмент за продуктивен и балансиран живот.

#10 — Отървете се от излишните неща

Джентълменът прави нещата, така че да му служат. Малкият човек е слуга на нещата. – Кънзи

Ако нещо в дома ви е причина за безпокойство или притеснение („внимавай с това“ или „по-леко да не го счупиш“) или просто не го използвате, разкарайте го или го дарете. Колкото по-малко имате, толкова по-малко ви е нужно. Колкото по-малко скъпоценности пазите, толкова по-малко могат да вземат от вас.

Вижте още: 5-те символа на модерното ни общество, които не ви позволяват да бъдете щастливи

#11 — Потърсете уединение

Alone

Ако трябва да обобщим най-големия проблем на днешното информационно общество, то това е липсата на съзнателна мисъл. Уединението и самотата ще ви позволят да мислите и разсъждавате, докато другите просто реагират реактивно„, казва генералът с четири звезди от морската пехота и бивш министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Бил Гейтс също си прави т.нар. разходки от типа „Мисли-мисли“, в които излиза сам и просто чете или мисли.

Рандал Щутман, съветник от десетилетия „зад кулисите“ на изпълнителни директори и лидери от Уолстрийт направил проучване за това как тези няколкостотин висши ръководители се презареждат.

Отговорите им били: ловуване, колоездене на дълги разстояния, тихо слушане на класическа музика, гмуркане, каране на мотоциклети, летене и риболов. Тези дейности, отбелязва той, имат едно общо:

Липсата на гласове.

Ако постоянно сте заобиколени от другите има голяма вероятност да мислите и да действате като тях. За да сте оригинални и креативни, трябва да отделите време да оставате насаме със себе си.

За да постигнете мир се нуждаете от уединение.

#12 — Забави нещата, погледни в дълбочина

На стената на продуцентското студио на Фред Роджърс стои фрагмент с един от любимите му цитати: „L’essentiel est nevisible pour les yeux.“

Същественото е невидимо за очите.

Първите впечатления са подвеждащи.

Често се оказваме излъгани от това, което се намира на повърхността. В стоицизма и будизма намираме същата аналогия:

Светът е като кална вода. За да видим през нея, трябва да оставим нещата да се утаят.

Ако останем търпеливи и спокойни скоро истината ще ни бъде разкрита.

#13 — Насладете се на малките удоволствия

Joy

Детето, което бях все още стои тихо в мен….понякога не чак толкова тихо. – Фред Роджърс

Името на Епикур обикновено се свързва с хедонизма.

С други думи разврат и удоволствия. Но всъщност той бил застъпник на насладата от малките и простички неща. В писмо до свой богат привърженик и приятел, Епикур го помолил за подарък. Не искал пари или екзотични стоки. Поискал му кутия сирене.

Ако се научите да бъдете благодарни за малките неща и се наслаждавате на обикновените удоволствия ще бъдете по-щастливи от почти всички. Хубав залез, приятен разговор с приятел.

Това са моментите-съкровища, а не далечните ваканции, фантазиите за луксозни коли и престижните отличия.

#14 — Направете си умствено скитане

Хореографът Туила Тарп ни препоръчва следното упражнение: „Седнете сами в някоя стая и оставете мислите си да отидат, където пожелаят. Направете това за една минута.

След това опитайте за 10 минути. Работете всеки ден над това безсмислено психологическо лутане. След това започнете да обръщате внимание на мислите си, за да видите дали дадена дума или цел се материализират.“ Има една мисъл за това състояние на ума и тя е „тишина без самота“. “Трябва да оставите ума си да изследва, ако искате да открива нови неща за вас.

#15 — Изпразнете съзнанието си

Легендата на бейзбола Йоги Бера отлично отбелязва, че е невъзможно да мислиш и да удряш едновременно. Вярно е.

Играчът от профи бейзболната лига разполага само с 400 милисекунди, за да замахне. Няма много място за мислене.

Вероятно всичко, което правите се затруднява и усложнява от разговорите и мислите на вашия вътрешен диалог.

В тази връзка изпразването на ума е особено важно, когато сме разстроени или притеснени от обстоятелствата.

Изтласкайте тези лоши мисли или ги оставете да се носят като облак. Не се привързвайте към тях. Не им позволявайте да пуснат корен.

#16 — Търсете мъдрост, не бързи трикове

Знаете ли, че Буда е имал ментор? Всъщност двама. Първият му учител бил Алара Калама, а вторият Уддака Рамапута.

Зенон, основателят на Стоицизма учи при философ на име Крейтс. А вие? Към кого се обръщате за мъдрост?

Кой ви учи как да бъдете по-добри, по-мъдри и по-спокойни?

За мен това е Сенека.

От него се уча да живея с по-малко и да се тревожа по-малко. От Насим Талеб да бъда критично мислещ и здраво стъпил на земята. Наличието на ментор, ще ви позволи да видите бъдещата версия на себе си, да не бързате толкова да стигате там, на където сте трътгнали. Напомня ви, че това ще отнеме време и най-вече усилена работа.

Древният китайски философ Xunzi казва:

Ученето никога не трябва да спира. Благородният човек, който се учи на широко и се изследва всеки ден ще стане ясен в своите знания и безупречен в поведението си.

Вижте още: Как да си намерите най-добрия ментор

#17 — Присъствайте…

Да бъдеш в настоящето с причина! Можете ли?

Наричат го настояще не случайно.

Защото всеки един момент е подарък. Просто спрете. Вдишайте. Забравете за миналото. Игнорирайте бъдещето.

Просто бъдете. .

#18 — Отглеждайте отношения

Friends

Живот без взаимоотношения, фокусиран единствено върху постижения и успех е изпразнен и безсмислен.

На място са думите на Сенека, който казва:

Не можеш да се насладиш на притежанието на нещо ценно, освен ако няма с кой да го споделиш.

#19 — Развивайте ценности. Запомнете ги!

Няма по-неспокоен човек от този, който не знае разликата между правилното и грешното. Никой не е по-изтощен от човека, който трябва да вземе всяко решение и да обмисли всяко изкушение.

Седнете и напишете своите 10 заповеди какво да правите и какво не!

Това са вашите ценности. Поставете ги някъде на видно място в дома си. Използвайте ги като ръководство.

Нека те да ви помагат да се успокоите.

Ако ви е трудно да ги измислите на момента, ползвайте за вдъхновение тези на Марк Аврелий:

Честност, Спокойствие, Справедливост, Бащинство, Смелост, Щедрост, Тишина. – това са моите приоритети.

Вижте още и: Практически пътеводител за лични ценности!

#20 — Пазете се от желанията и страстите си

Всеки велик човек има своята изпепеляваща страст, която се прокрадва от дъното на сърцето му така, както всеки плод има в сърцевината си своя червей. – Александър Дюма

Desire

По време на Кубинската ракетна криза Джон Ф. Кенеди изглеждал тих и спокоен. През същите тези 13 дни той изневерявал на жена си с момиче от колежа. Това май никак не звучи като проява на тишина и сила. Докато светът можел да свърши, вместо да бъде с хората, които обича, той си гонел тръпката.

Кришна описвал този тип желания като „вечно присъстващия враг на мъдрия„. Мъдростта се случва тогава, когато овладеете и най-примитивните си желания и страсти.

#21 — Oсъзнайте, че вече имате достатъчно

Money

Веднъж Кърт Вонегът бил на парти с Джоузеф Хелър, авторът на „Параграф 22.“ Вонегът се опитвал да дразни Хелър с един, познат и на двамата милиардер, който правел повече пари за седмица, отколкото книгата на Хелър щяла да му спечели за цял живот.

Какъв мислите бил отговора на Хелър?:

Имам нещо, което той никога няма да има: Аз имам достатъчно.

Постижения, пари, слава, уважение.

Никакво количество от тези неща няма да ви накара да се почувствате напълно доволни. „Когато осъзнаеш, че нищо не ти липсва – казва Лао Дзъ, – целият свят ще ти принадлежи.

Това не значи, че не трябва да имате цели и, че не трябва да се стремите към повече. Това значи да се научите да цените това, което вече имате. Напомняйте си всяка сутрин, че вече имате достатъчно…

#22 — Отдалечете се…

Когато астронавтът Едгар Мичъл излязъл в открития космос през 1971 г., взирайки се в малката кръгла синя топчица земя, почувствал че нещо силно го пречиства – усещане за свързаност и съчувствие към всички и всичко. Осъзнавайки, че сме едно цяло и това е единственото, което има значение и, че този факт ще ни помогне да отстраним егоизма и самопоглъщането си, ние започваме да се освобождаваме от голяма част от егоизма, самопоглъщането и безпокойството в живота си. Припомняйте си това всеки път, когато поглеждате през прозореца на самолета или като вдигнете поглед към звездите.

„Ти си малък, но и си част от нещо голямо.“

#23 — Спрете. Почакайте. Кажете Не. 

No

Големият бейзболен играч Садахару О научил от своя Дзен ментор и спортен треньор Хироши Аракава, силата на чакането, силата на точността, силата на празнотата и силата да не предприемаш действие и да казваш НЕ. Фабий бил римски генерал, който победил Ханибал, не като го атакувал, а като го оставил да побеждава сам себе си, далеч от дома (военна тактика на изчакване, останала в историята като „фабиянска“). За да защитавате времето си трябва да се научите да се въздържате. Не се разколебавайте при всяка появила се възможност. Не бързайте да действате, без да мислите, защото залогът е вашата тишина, спокойствие и ограничени ресурси.

#24 Създайте рутина

Понякога изглежда странно за нас, че усепшните хора, които са повече или по-малко собствените си шефове и очевидно са много талантливи, изглеждат като затворници на собствената си строга дисциплина и рутина. Помислете за Джоко Уилинг, който се събужда в 4:30 ч. всяка сутрин – не беше ли смисълът на свободата да сме независими от подобни правила? Не трябваше ли да правим каквото си искаме?

Успешните лидери като този бивш командир на командоси от морската пехота на САЩ знаят, че пълната свобода може да е кошмар.

Те знаят, че реда и дисциплината са предпоставка за високи постижения и, че в един непредсказуем свят добрите навици са сигурно убежище в несигурността. Айзенхауер определя свободата като начин за изграждане на самодисциплина. Без нея ще бъдем движени от хаос, самозабрава и самодоволство.

Дисциплината значи свобода – Джоко Уилинг

#25 — Задайте си темпо

Основната причина за сериозните контузии при елитните спортисти, не са сблъсъците и паданията. А прекаляването и претренирането!

Често те се дължат на натиска, преумората и психологическото прегаряне.

Майкъл Фелпс преждевременно прекрати кариерата си по плуване по тази причина – въпреки всички златни медали, той не искаше да влиза отново в басейна. Животът е много повече маратон, отколкото спринт.

Иронията е, че често страхът да не пропуснем да свършим цялата работа ни кара да пропускаме един куп работа. Просто защото зацикляме. Не прегаряйте. Отпуснете се.

Движете се бавно, за да сте силни в дългосрочен план.

#26 — Наспете се добре.

Помислете за хора като писателите, които планират да завършат книгата си в рамките на тридневен безсънен маратон. Или за програмистите, които се наливат с  RedBull, само за да завършат поредната си порция програмен код.

Или за жената милионер Ариана Хъфнингтън, която поради хронична липса сън си разби скулата, падайки на пода в банята.

Избягвайте подобно поведение на всяка цена!

Злоупотребата с тялото кара ума също да злоупотребява. Сънят е презареждането на вътрешните батерии, чиито запаси от енергия набираме, за да вършим качествено работата си.

Пазете го. Грижете се за него. Наспивайте се!

#27 — Заделете време за хобито си

Ако действието уморява тялото ви, но зарежда сърцето ви, казва Ксунзи, направете го!“ Уинстън Чърчил обичал да рисува и да реди тухли в селското си имение.

Предшественикът му Уилям Гладстоун обичал да цепи дърва.

Дори Исус харесвал да лови риба с приятелите си.

Редене на пъзел, градинарство, уроци по китара, седене на терасата рано сутрин с чаша кафе в ръка, лов, риболов, четене, игри, кулинария, спортуване, помагане на хора в нужда, доброволчество – страхотни хобита, които не трябва да избягвате.

Увлечени в подобни дейности, телата ни са заети, а умът отворен.

Сърцето също…

#28 — Правете добро всеки ден.

„Ако видите измама и не кажете публично, че е измама, каза философът Насим Талеб, то и вие сте измамник.“

Ако искаме да бъдем добри и да се чувстваме добре, трябва да правим добро. То може да бъде голямо, може да бъде и малко. Може да изхвърлите боклук, който намерите на земята, или да се втурнете към място на произшествие, за да помогнете.

Правенето на добро създава духовна тишина.

А това прави света по-добро място.


Там, където логиката и думите могат да се провалят, съществува свещен мир, усещане, че сте част от нещо много по-голямо от вас. Упражнете волята си да се насладите на мигове тишина, да се облегнете на тях, да се подхранвате с тях, да ги оставите да ви изпълнят, да отворите сърцето си, за да ви отведат в дълбините на това, което сте. Нека тишината да бъде вашият учител и приятел.

Тя е ключът. Към всичко, което искаме в живота.

Слушай! Тишината не е празна, тя е пълна с отговори. – Руми

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
М. Драганов
М. Драганов
3 месеци ago

Отново разкошна статия! Поклон пред труда Ви!