fbpx

Съвършеното огледало на Али

6 минути

Преди прочутия двубой срещу Джордж Форман в Заир Мохамед Али отишъл в обичайния си тренировъчен лагер високо в планината. Там бил заобиколен от треньори, мениджъри и физиотерапевти. Като част от ежедневния тренировъчен режим той провеждал спаринг срещи с шампиони тежка категория, доведени в лагера специално за целта за по една седмица.

След всяка среща Али питал спаринг партньорите си за мнението им как се е справил. Те винаги му отговаряли, че е бърз, силен и умел и че със сигурност ще победи големия Форман.

Един ден пристигнал нов спаринг партньор и след тежка тренировка Али му задал същия въпрос: „Как смяташ, че се справям в сравнение с Джордж?

Новият спаринг партньор му отвърнал: „Ще те размаже!

Той е прекалено едър и прекалено силен за теб. Без проблем ще посрещне ударите ти и ще те изтощи. Ти просто не си достатъчно силен, за да го нараниш.“

Незабавно всички треньори и наставници в стаята се разкрещели възмутено:

„Разкарайте го оттук! Всичко ще развали. Трябва да сме позитивни, съсредоточени и да вярваме в себе си. Той оказва негативно влияние.“

Али вдигнал ръка и наредил на всички да запазят тишина:

„Удвоете заплатата му – той остава, докато не ми каже, че ще победя Джордж.“

Макар в този спорт Али винаги да е бил най-цапнатият в устата и да е притежавал непоклатима вяра в оптималното си бъдеще, това не било за сметка на способността му да осъзнава собствените си слабости и да вижда какъв е в действителност.

Той умеел да преценява недостатъците си и после да се научава как да ги преодолява.

мохамед али срещу джордж форман

За съжаление, мнозина мъже живеят в измислен свят на големи желания и вяра в себе си, не отговарящи на реалността. Най-лошото му проявление виждаме в телевизионни шоупрограми като X Factor, България търси талант и всякакви други подобни „представления“.

Свидетели сме на хора, които излизат на сцената, без да имат какъвто и да било талант. Те просто са си мечтали за нещо, без да вземат предвид кои са всъщност или без да положат дългогодишен труд, какъвто е необходим за истинския успех.

За щастие, някои от тях се оказват очарователни и скромни хора, които веднага приемат суровата, но справедлива критика. Но това, което се опитвам да кажа, е че ако близките им хора се бяха замислили поне за малко, щяха да предотвратят тяхната демонстрация на липсата на какъвто и да е талант пред толкова широка публика и те можеха да се съсредоточат върху други, по-продуктивни неща в живота си, вместо да се излагат.

Твърде често нашите най-близки приятели и роднини не смеят да ни кажат нещата право в очите, защото това е едно твърде обременено с емоции личностно взаимодействие. Зрителният контакт, изразът на лицето, непосредствената реакция – всичко би било твърде тежко за тях.

Случва се и точно обратното!

Срещат се и мъже като Пол Потс, продавач на мобилни телефони, който през 2007 г. се появи в първото издание на шоуто Britain s Got Talent без никаква увереност във възможностите си. Той беше толкова несигурен в себе си, че почти отложи появата си на сцената.

И все пак успя да демонстрира такъв невероятен глас, че победи в състезанието и в крайна сметка подписа договор за 2,4 милиона долара. Представянето му беше толкова трогващо, че просълзи и журито, и публиката. Можеш да гледаш изпълнението му тук.

Това не е положителен пример, напротив – това е също толкова вредно колкото и прекалено високото самочувствие, без абсолютно никакво покритие!

Всичко това означава, че понякога в живота сме възпрепятствани, защото не осъзнаваме своите слабости, а друг път, защото не осъзнаваме силните си страни. Пол Потс е водил живот на несигурност и ниско самочувствие, докато не получава точната оценка от страна на журито. После животът му се променя незабавно и трайно. Той става по-уверен в речта си и излъчва невероятна енергия в пълен контраст с предишното си срамежливо поведение.

Непроученият живот не си струва да бъде изживян.Сократ

Смисълът в думите на Сократ е, че имаш възможност да контролираш живота си и да го оформиш. Ако не го направиш, ще се окаже, че водиш един живот, ръководен неумело и случайно от външни фактори. Но ако проучиш живота си и проумееш действията си, тогава ще имаш шанс да се издигнеш над приумиците на съдбата и да планираш собствената си орис.

Анализът не е най-приятната част от процеса на самоусъвършенстване за един мъж, но е основата за изграждане на промените. Това е платформата, която ще ти позволи да растеш и да се усъвършенстваш, вместо да бъдеш възрастен индивид с незряла личност.

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments