fbpx

Как да откриеш слабите места на противника

11 минути

Всеки от нас притежава съпротивителни сили.

Ние сме свикнали да живеем скрити зад нашите защитни брони, за да не бъдем засягани от промените, от натрапничеството на приятелите ни, от атаките на враговете ни.

Не искаме нищо повече, освен всичко около нас да продължава така, както е било досега – според естествените закони на битието.

Ако ще трябва непрекъснато да призоваваме съпротивителните си сили, за да се отбраняваме срещу нежелани промени, много бързо ще изчерпим енергията си докрай.

Но когато общуваме с другите, не бива да забравяме, че и те си имат своите слаби места – някакви на пръв поглед незабележими пробиви в техните предпазни брони, които няма да устоят на нашия натиск, ако успеем да налучкаме тези уязвими точки.

Някои хора не могат да прикриват слабите си места, докато други се справят отлично.

Но именно личностите от втората категория всъщност могат да бъдат победени по-лесно, защото си въобразяват, че са стабилно защитени и неуязвими за всякакви външни влияния.

Когато планирате къде, кога и кого да нападнете, трябва да се съобразявате със следните принципи:

Обръщайте внимание на неосъзнатите жестове

line

tumblr_naj9a7u1Un1qabvtzo1_500

Зигмунд Фройд споменава в изследванията си:

Нито един смъртен не може да пази тайна. Ако устните му останат запечатани, ще го издадат треперещите му пръсти.

Това наистина е прекалено критична концепция за слабостите на човешките характери, но в нея се акцентира на значението на привидно незначителните жестове и на неволно изпуснатите думи. Ключовата позиция при тази стратегия е не само да умеете да се ориентирате къде да атакувате противника, но и да подберете грижливо мястото и начина за преодоляване на неговата защита, за да го принудите да издаде своите най-съкровени тайни.

Дори по време на най-обикновен разговор, ограничаващ се само до теми от ежедневието, може да узнаете нещо за въпросите, чиито отговори вашите събеседници упорито избягват. Затова е много полезно да се научите да слушате внимателно и да анализирате всяка дума, отронена от човека, с когото разговаряте.

Полезно е също да можете да печелите симпатиите на вашия събеседник – така по-лесно ще го предразположите към откровеност.

Това е доста хитър трик, който често е бил използван от маркиз Дьо Талейран, дългогодишен френски външен министър – да измъква ловко тайните на своите събеседници под претекста, че споделя с тях изключително секретни сведения.

Това обикновено предизвиква мигновена реакция у събеседника, която не само че е напълно искрена, но дори ще ви помогне да напипате слабите му места.

Ако подозирате някого, че в защитата му срещу външния свят има точно определено слабо място, изпробвайте тази хипотеза, само че индиректно.

Ако примерно той (или тя) копнее да бъде обичан, не си пестете ласкателствата.

Ако човекът срещу вас реагира със задоволство на вашите комплименти – независимо дали са разумни или са плод само на вашето въображение, – това ще означава, че сте попаднали на вярната следа.

Трябва да тренирате окото си да улавя дори най-незначителните детайли – например дали някой дава щедри бакшиши на келнерите, дали крие в джобовете си тайни писма и бележки, какво обича и на какво се възхищава.

Много е полезно да разберете пред кого се прекланя човекът, който ви интересува, какво боготвори, какво е готов да пожертва – може би ще успеете да откликнете на фантазиите му.

Не забравяйте, че всички ние се стремим да прикриваме слабостите си, така че малко може да се узнае от един трезвен разговор от най-общо естество, ограничен единствено до благоприличните теми. Това, което си проличава в дребните, второстепенни детайли, често се изплъзва от контрола на съзнанието на нашите събеседници – именно това вие искате да узнаете, за да изготвите план, с който да ги подчините на вашата воля.

Търсете дали в човека-цел не се крие някое невинно, безпомощно дете.

line

kid

Повечето от нашите слаби места се коренят в събития, свързани с детството, понеже тогава са ни липсвали умения да се защитаваме надеждно срещу всякакви външни влияния, които са застрашавали нашето благополучие.

Възможно е като дете вие да сте били прекалено разглезени по принцип или в някоя конкретна област, или пък да не е била задоволявана някоя ваша емоционална потребност, така че в зряла възраст тези аномалии във вашето поведение да са заглушени, но все още да влияят върху психиката ви.

Един от признаците за подобен вид слабост може да се прояви, когато съдбата ви заставя да контактувате с човек, който много често действа по детински маниер. В подобни случаи трябва да бъдете нащрек, защото могат да настъпят непредсказуеми обрати в неговото поведение.

От значение е също дали вашите жертви или съперници в своето детство са отраснали без бащина подкрепа – това и досега може да оказва влияние върху тяхното поведение и да ги тласка към необичайни реакции. Възползвайте се от емоционалната им дисхармония като им предложите подкрепата си, от която те толкова се нуждаят.

Така ще ги подчините бързо на волята си и те няма да могат да се съпротивляват срещу вашите планове.

Открийте контрастите.

line

Едно открито предателство често се прикрива зад напълно противоположни изяви.

Хората, които най-силно се бият в гърдите, в повечето случаи се оказват отвратителни подлеци: зад прекалено скромна външност може да се крие отблъскваща похотливост; нервните и затворени личности понякога се проявяват като склонни към невъздържани и рисковани авантюри; най-срамежливите всъщност умират да бъдат забелязани, да им бъде обръщано повече внимание.

Ако се научите да надзъртате под измамната външност на тези около вас, не след дълго ще се доберете до слабите им места, които може да се окажат напълно противоположни на качествата, които те демонстрират пред обществото.

Напипвайте слабите места.

line

power2

Понякога, докато търсите упорито слабото място на някого, вие може да се натъкнете не на това, което първоначално ви е интересувало, но все пак да попаднете на нещо любопитно. Днес, когато няма кралски дворове, но има задкулисни интриги сред влиятелни кръгове, които непрекъснато се стремят към още повече власт, от всички страни се прилага страхотен натиск върху фигурите, които са се добрали до върха на пирамидата на властта.

Така че, ако искате да осъществите някой ваш амбициозен план, първо, трябва да разберете кои са тези скрити в сянка, но извънредно влиятелни фигури, които притежават привилегията директно да съветват най-нисокопоставените особи.

Не забравяйте, че всяка верига е толкова здрава, колкото здраво е най-слабото и звено. Затова една от най-важните ви задачи е да намерите кой от обкръжението на високопоставените личността ще се окаже податлив на вашия натиск.

Запълвайте пролуките и празнините.

line

В душевността на всеки човек има две основни празнини, които той се стреми да запълни – несигурността в собствените му възможности я усещането за нещастна, обречена съдба. Несигурните личности често са нещастни, понеже им липсва признанието на обществото. Докато при хронично нещастните персони се налага по-задълбочено изследване, за да се открият корените на тяхното нещастие.

Наблягайте на неконтролируемите емоции.

line

power

Като пример за неконтролируеми емоции може да бъде посочен параноичният страх – т. е. страхът, който въобще не може да бъде оправдан с оглед на текущата ситуация.

Към тази извънредно опасна категория от състояния могат да бъдат причислени също такива първични мотиви като похотта, алчността, суетата, омразата.

Хората, попаднали под властта на такива чувства, често губят самоконтрол и тогава вие можете да се възползвате от това тяхно безпомощно състояние, за да ги подчините на волята си.


„И докато още не съм приключил с тази тема, нека да спомена още един факт, който заслужава нашето внимание. Става дума за следното: за характера на един човек може да се съди дори и по отношението му към най-дребните житейски проблеми – защото именно в подобни случаи хората забравят за своите маски и за защитните механизми, изобретени от тях, за да прикриват истинските си намерения и стремежи.

При тези събития често се срещат примери на необуздан егоизъм, дори и при привидно благочестиви хора, подплатен с пълно неразбиране на желанията на околните.

След като откриете тези дефекти в тяхното поведение относно най-дребните житейски поводи, с голяма вероятност може да се очаква, че ще ги намерите и в тяхното отношение към най-важните житейски проблеми, въпреки че подобни индивиди всячески ще се опитват да прикриват тези недостатъци.

В никакъв случай не бива да се забравя за тази особеност на човешката психика.

Ако в дребните дела от нашето ежедневие един човек се изявява като егоист и търси само изгодата за себе си, без да се замисля за правата на останалите; ако се опитва да обсеби за свое благо това, което по право принадлежи на някаква многобройна общност; то вие със сигурност можете да си съставите извода, че у него няма нагласа към справедливост, че той не е нищо повече от един завършен негодник, който не се осмелява да причинява зло единствено поради страха си от законите.“ – Шопенхауер

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Краси
Краси
4 години ago

Много отговори открих за хората,което ме накара да преосмисля държанието си към тях.Сайта е чудесен 🙂

Жечев
Жечев
4 години ago

Доста добър сайт, наскоро ви открих, ПОЗДРАВИ !