fbpx

48 начина да се сдобиеш с огромна власт

28 минути

Властта  е зла и ненаситна. Най-напред ни прави безчувствени към чуждото страдание, после ни кара да се пристрастим към нея, защото само чуждото страдание ни вдъхва увереност, че властта ни над другите е непоклатима.Сун Дзъ

В следващите редове ще извадим есенцията на „48-те закона на властта“, която Робърт Грийн развива на базата на анализа на някои от най-влиятелните хора в историята.

 1. Никога не засенчвай капитана

Винаги прави така, че тези, които стоят над теб да се чувстват комфортно. В желанието си да угодиш или впечатлиш някого, не прекалявай в демонстрацията на таланта си, за да не постигнеш обратен ефект от това – излъчвайки страх и несигурност. Направи така, че шефът ти да изглежда още по-гениален, отколкото е и ще достигнеш висините на властта.

 1. Не вярвай на приятелите си; използвай враговете си.

Бъди предпазлив с приятелите си – те ще те предадат по-бързо, защото у тях лесно можеш да предизвикаш завист. Те също така могат да станат разглезени и тиранични. Сближавайки се с бившия враг, той ще бъде много по-лоялен от един приятел, защото има много да се доказва … Всъщност, можеш много повече да се страхуваш от приятелите си, отколкото от враговете си.

Ако нямаш врагове, намери начин да се сдобиеш с такива.

 1. Прикривай намеренията си.

tumblr_mrfoauU4X91r9qhhio1_500

Разконцентрирай хората и ги дръж на тъмно – никога не споделяй основната цел зад действията си. Ако нямат представа какво ще правиш, те не са в състояние да подготвят защитата си. Отвеждай ги достатъчно далече и надолу по грешния път, нека димната завеса ги обгърне така, че когато осъзнаят намеренията ви да е твърде късно да реагират, по какъвто и да е начин.

 1. Винаги казвай по-малко от необходимото.

Когато се опитваш да впечатлиш хората с думи, колкото повече приказваш, толкова повече общи неща разкриваш помежду ви и толкова по-малко ще успееш да ги контролираш. Дори и да казваш нещо банално, ще го направиш да изглежда оригинално ако го кажеш неясно или го оставиш недоизказано. Влиятелните хора впечатляват и заплашват говорейки по-малко.

Колкото повече говориш, толкова по-голям е шанса да кажеш нещо глупаво.

 1. Много неща зависят от репутацията – пази я като живота си.

Репутацията е ахилесовата пета на властта. Чрез репутацията си можеш да сплашваш и да печелиш. Ако тя ти се изплъзне обаче, ставаш уязвим и ще бъдеш атакуван от всички страни. Изгради си неопровержима репутация, Винаги бъди нащрек за потенциални атаки и ги осуетявай, преди да са се случили.

В същото време се научи да унищожаваш враговете си пробивайки собствените им репутации. После се отдръпни настрани и нека общественото мнение ги обеси.

 1. Задържай вниманието на всяка цена.

tumblr_nmyjtoqwFc1r9qhhio1_1280

За всяко нещо съдим по външния му вид и често не отчитаме невидимото.

Никога не позволявай да се изгубиш в тълпата или да потънеш в забвение. Откроявай се и заемай видно място на всяка цена.

Бъди магнит за вниманието като се показваш по-голям, по-колоритен и по-мистериозен отколкото скучен и плах в мисленето си.

 1. Нека другите те търсят – използвай стръв ако се налага.

Когато принуждаваш някого да действа, ти си този, който контролира ситуацията. Винаги е по-добре да принуждаваш съперниците си да идват при теб изоставяйки собствените им планове. Примами ги с баснословни печалби – след което атакувай. Ти държиш картите.

 1. Побеждавай чрез действията си, а не чрез аргументи.

Всяка моментална победа, която си мислиш, че си спечелил чрез аргументи е истинска пирова победа. Негодуванието и болезнената възбуда  е по-силно и трае по-дълго, отколкото всяка моментна промяна на мнението ти.

Много по-могъщо е да накараш другите да се съгласят с теб чрез действията ти, без да кажеш нито дума. Демонстрирай, не обяснявай.

 1. Други да ти вършат работата, а ти обирай точките за нея.

Използвай мъдростта, знанието и опита на другите, за да реализираш целите си.

Така не само ще си спестиш ценно време и енергия, а ще спечелиш бързина и ефективност. Накрая ти ще бъдеш запомнен, а помощниците ти ще бъдат забравени.

Никога не прави сам това, което другите могат да направят за теб.

 1. Избягвай нещастните хора, както и тези без късмет.

Можеш да залезеш покрай нечие мизерно съществуване – емоционалните състояния са инфекциозни като заболяванията. Може да си мислиш, че помагаш на удавник, но самия ти ще потъваш междувременно. За съжаление, често потъващия ни завлича със себе си. Заобиколи се с щастливци и късметлии.

line

 1. Научи се да правиш хората зависими от себе си.

waterhouse_the_favorites_of_the_emperor_honorius

За да запазиш независимостта си е нужно винаги да си необходим и желан. Колкото повече разчитат на теб, толкова повече свобода ще имаш.

Ако щастието и успеха на хората да зависят от теб – няма да има от какво да се страхуваш. Не ги учи на всичко, от което имат нужда, за да не могат без теб.

 1. Използвай избирателно честността и щедростта

Един честен и искрен ход ще прикрие над дузина нечестни и непочтени такива.

Откритите и сърцати жестове на щедрост и честност свалят защитите и на най-подозрителните хора. Веднъж пробивайки с честност защитните им стени, можеш да ги заблудиш и манипулираш по свое желание и необходимост.

Своевременен подарък – троянски кон – ще послужи за същата цел.

 1. Когато молиш за помощ, разчитай на интересите на хората, а не на милостта и благодарността им.

Ако се налага да потърсиш помощ, не си прави труда да припомняш на хората за добрините, които си направил в миналото и за помощта, която си им оказал. Те ще намерят начин да те игнорират. Вместо това вмъкни в молбата си нещо, с което ще ги изкушиш да се съюзите и от което те самите ще имат полза и го подчертай дори с риск да го преувеличиш. Хората откликват ентусиазирано, когато видят, че могат да спечелят нещо за себе си.

 1. Позирай като приятел, действай като шпионин.

bond

Опознаването на съперника ти е критичен момент. Използвай шпиони, за да събереш ценна информация, която винаги ще ти дава така необходимата крачка преднина.

Още по-добре: Самият ти бъди шпионинът.

Внедрявай се в социални срещи. Задавай косвени въпроси, чрез които да провокираш хората да разкрият своите слабости и намерения.

Няма причина да няма възможност за хитър шпионаж.

 1. Срази врага си тотално.

Всички велики лидери от Моисей насам са знаели, че страховитите врагове трябва да бъдат напълно размазвани. (Това понякога са го научавали по трудния начин.)

Ако оставиш един не изгаснал въглен да тлее, без значение колко слабо пуши, то в крайна сметка ще предизвика пожар.

Можеш да изгубиш много повече спирайки до средата, отколкото като доведеш нещата до пълно унищожение: Врагът ще се възстанови и ще търси отмъщение.

Срази го, не само тялом, но и духом.

 1. Използвай отсъствието, за да спечелиш уважение и почит.

superman

Прекаленото внимание понижава цената.

Ако вече си се установил в дадена общност или група, временното ти оттегляне от нея ще те направи още по-високо оценен. Трябва да се научиш, кога да се оттегляш.

Създавай стойност, чрез недостиг.

Бъди като Супермен: появявай се само тогава, когато имат нужда от теб. През останалото време стой настрани, дръж всичко в мистерия!

 1. Дръж околните в страх: Култивирай непредсказуемост.

Хората са същества на навика с неутолима нужда да откриват близост в действията на други хора. Вашата предвидимост им дава усещане за контрол.

Обърни страницата:

Покажи преднамерено непредсказуемо поведение, което сякаш няма последователност или цел. С това ще ги дебалансираш и те ще се изморят в опитите си да си обяснят движенията ти. Изиграна добре, тази стратегия би могла да всява страх и да упражнява контрол.

 1. Не издигай крепости, за да се предпазиш – изолацията е опасна.

Светът е опасно място и враговете са навсякъде – всеки трябва да защитава себе си. Крепостите изглеждат безопасни.

Но изолацията те излага на повече опасности, отколкото ще те предпазва от тях – изолира те от ценната информация, правейки те забележима и лесна мишена.

По-добре да си сред хората, намирайки съюзници, с които да се съюзиш. Тълпата ще те защитава от враговете ти.

 1. Разбери с кого си имаш работа – не обиждай неподходящия човек.

Има много видове хора на света и никога не бива да приемаш, че всички ще реагират на стратегиите ти по един и същи начин. Заблуди или надхитри някои хора и те ще прекарат остатъка от живота си в желание да си отмъстят.

Това са вълци в агнешка кожа. Избирай жертвите и противниците си внимателно, след което – никога не обиждай или мами грешния човек.

 1. Не се ангажирай с никого.

Глупак е този, който винаги се втурва да вземе страна.

Не се ангажирай с взимането на страна или подкрепата на кауза.

Поддържайки независимостта си можеш да се превърнеш в господар на другите – играта един срещу друг, кара хората да те преследват.

line

 1. Прави се на загубеняк, за да хванеш загубеняка

hustle

Никой не обича да се чувства по-глупав от този до него.

Трикът е да караш жертвите си да се чувстват умни – и не просто умни, а по-умни от теб. След като ги убедиш в това, те никога няма да се усъмнят, че имаш скрити мотиви.

 1. Трансформирай слабостта в сила

Когато си по-слаб, никога не се бори за честта си; вместо това избери да се предадеш. Падението ти дава време да се възстановиш, време да изтормозиш и подразниш победителя. Не му прави удоволствието да се пребори с теб и да те победи – предай се сам.

Обръщайки другата си буза можеш да го подразниш и разколебаеш.

Превърни падението си в инструмент на силата.

 1. Съсредоточи силите си.

Запази силите и енергията си, като ги насочваш концентрирано в най-необходимите моменти. Можеш да спечелиш повече влагайки задълбочена мисъл, отколкото следвайки повърхностните помисли – интензитетът винаги побеждава хаотичността. Когато търсиш източници на сила, потърси дебелата крава, от която дълго време ще получаваш мляко.

 1. Изиграй ролята си на перфектния придворен.

Varys

Перфектният придворен процъфтява в свят, където всичко се върти около властта и политическата сръчност. Той е овладял изкуството на индиректността;

Той ласкае придобивките на началниците и демонстрира власт над околните по най-заобиколен и грациозен начин. Научи и прилагай законите на придворничеството и за теб няма да има лимит относно това, колко високо можеш да се издигнеш в йерархията.

 1. Пресъздай себе си.

makiaveli

Не приемай роли, които обществото ти налага. Пресъздай себе си чрез изковаването на нова идентичност, която да задържи вниманието им и никога да не омръзва на аудиторията. Бъди господар на собствения си образ и не оставяй другите да го определят вместо теб.

Прибавяйки драматичност в публичните си жестове и действия – силата ти ще се подобри, а образа ти ще надскача живота.

 1. Пази ръцете си чисти.

Трябва да изглеждаш като образец на цивилизованост и ефективност:

Ръцете ти никога не трябва да са изцапани с грешки и лоши дела.

Поддържай неопетнения си вид с помощта на други хора, в ролята на изкупителни жертви, като внимателно прикриваш участието си.

 1. Създай култ, в който хората да вярват

Jivkov

Хората имат непреодолимото желание да вярват в нещо.

Превърни се в координационен център за това тяхно желание, като им предложиш кауза и нова вяра, която да следват. Говори неясно, но обещавай щедро; Наблегни над ентусиазма за сметка на рационалността и ясната мисъл. Дай им нови цели за изпълнение и ги помоли да направят жертви от твое име. При липсата на организирана религиозност и големи каузи, новата ти система от убеждения ще ти донесе неописуема власт.

 1. Действай с дързост.

Ако не си сигурен в посоката на действие, не го прави.

Колебанията и съмненията ще заразят изпълнението ти. Плахостта е опасна.

По-добре е да се действа с дързост. Всички грешки случили се чрез дързост са по-лесни за коригиране ако проявиш още по-голяма дързост.

Всеки се възхищава на смелите; никой не почита плахите.

 1. Планирай целия път до края.

Краят е всичко. Планирай целия път до него, като взимаш предвид всички възможни последствия, препятствия и обрати на съдбата, тъй като тя може да преобърне упоритата ти работа и да окичи със слава някой друг. Чрез планирането до края няма да се поддадеш на обстоятелствата и ще знаеш кога да спреш. Внимателно ръководи съдбата и й помагай да определи бъдещето, като мислиш много ходове напред.

 1. Направи така, че постиженията ти да изглеждат лесни.

lesno

Действията ти трябва да изглеждат непринудени, естествени и да се изпълняват с лекота. Всички трудности и практиката, която е необходима за постигането им трябва да бъдат добре прикрити. Когато действаш, прави го без усилия и сякаш можеш да направиш още много повече. Избягвай изкушението да разкриваш колко труд си вложил – това предизвиква само въпроси. Не учи никого на триковете си или ще ги видиш използвани срещу теб.

line

 1. Накарай другите да играят с картите, които ти си раздал

Най-добрите измами са тези, които създават у измамените чувството, че са имали възможност да избират: Жертвите ти чувстват, че сякаш контролират ситуацията, но всъщност са само твои пионки. Давай на хората възможности за избор, които са в твоя полза, подтиквайки ги да ги изберат. Притисни ги да изберат между по-малката от двете злини, като и двете ти служат, за да ги поставиш в ситуацията: „На където и да се обърнат, да се убодат“.

 1. Играй си с фантазиите на хората

Истината често се избягва, защото е грозна и неприятна.

Никога не призовавай към истината и реалността, освен ако не си подготвен за гнева, който идва с разочарованието от тях. Животът е толкова тежък и мъчителен, че хората, които могат да пресъздават романтиката и да събуждат фантазиите на околните, са за тях като оазис в пустиня: Всеки ги търси. Има голяма власт в контрола над фантазиите на хората.

 1. Открий ключа към същността на всеки човек.

putin

Всеки има слабости, пролуки в стените на собствения си замък.

Тези слабости обикновено се изразяват в несигурност, неконтролируема емоция или нужда; също така би могло да бъде и тайно удоволствие. Така или иначе, след като ги откриеш би могъл да ги използваш в своя полза.

 1. Бъди си идол: Играй като цар, за да бъдеш третиран като такъв

Начинът, по който се отнасяш към себе си често ще определя и отношението на околните към теб; В дългосрочен план, вулгарността или арогантността ще предизвика у хората липсата на уважение към теб. За да те уважават, както биха уважавали истински крал, е необходимо да уважаваш себе си. Така ще вдъхновяваш да правят същото. Действайки умерено и бидейки уверен в силите си, ще изглеждаш сякаш си обречен да носиш короната.

 1. Овладей изкуството на времето.

Никога не изглеждай забързан – бързането издава липсата на контрол над себе си и над времето. Винаги изглеждай търпелив, сякаш всичко в крайна сметка само ще се озове при теб.

Издирвай като детектив подходящите моменти.

Научи се да надушваш точното време, което ще ти донесе сила и власт. Научи се да изчакваш и отстъпваш, когато момента не е назрял, както и да атакуваш яростно, когато е настъпил.

 1. Презираш ли нещата, които не можеш да имаш? Игнорирането им е най-доброто отмъщение

Признавайки за наличието на дребен проблем, ти му даваш реална възможност да съществува като такъв. Колкото повече внимание отдаваш на врага си, толкова по-силен ще го направиш; също както малките грешки, които изглеждат много по-големи, когато усилено се опитваме да ги поправим. Понякога е добре да оставиш нещата да отминат.

Ако има нещо, което желаеш, но не можеш да постигнеш, покажи презрение към него. Колкото по-малко интерес засвидетелстваш, толкова по-висшестоящ ще изглеждаш.

 1. Създай непреодолим образ.

Грандиозните и символични жестове изгражда аурата на властта.

Организирай постановки за тези около теб, след което преизпълнен с арсенал от визуални и словесни символи, пленявай, увличай ги с присъствието си.

Заслепени от изявата ти, никога не биха забелязали какво всъщност правиш.

 1. Мисли като себе си, но се дръж както се държат другите.

mask

Ако разиграеш сцена, която е в противовес с времето и се перчиш с нестандартните си идеи и неортодоксални методи, хората ще си помислят, че търсиш единствено вниманието им и ще изглеждаш под нивото им. Ще намерят начин да те накажат задето ги караш да се чувстват по-нисши. Далеч по-безопасно е да се смееш с тях и да се присъединиш към подхранването на общото попадение. Споделяй оригиналността си само с толерантни приятели, както и с тези, за които си сигурен, че ценят уникалността ти.

 1. Бръкни във водата, за да хванеш рибата

Гневът и емоциите са стратегически контрапродуктивни.

Трябва винаги да запазваш спокойствието и целта си. Но ако можеш да разгневиш враговете си, докато ти запазиш спокойствие, ще спечелиш значително предимство.

Изкарай враговете си извън контрол: Открий слабото място в суетата им, чрез което можеш да ги контролираш и да ги държиш изкъсо.

 1. Презирай безплатният обяд

lunch

Това, което се предлага безплатно е опасно – обикновено то е предшественик или на някаква заблуда или на някакво задължение. Това което обикновено струва нещо, то за него си струва и да се плати. Плащайки си ти печелиш начин да останеш на страна от благодарностите, вината и измамата. Също така, когато се плаща е добре да се плати цялата стойност – няма половинчати високи постижения. Бъди сръчен с парите си и ги вкарвай в обръщение, щедростта е един от признаците и магнит за властта.

line

 1. Избягвай да влизаш в „обувките на страхотния човек“

Това, което се случва за първи път, се получава винаги много по-добре и по-оригинално, независимо колко пъти още ще се случи след това.

Ако познаваш велики мъже или родителите ти са известни, ще трябва доста да се потрудиш, надскачайки постиженията им двойно, за да излезеш от сянката им.

Не се губи в сянката им, нито пък в миналото и в решенията, които си взимал тогава: Изграждай собственото си име и идентичност чрез промяна.

Дистанцирай се от арогантния баща, омаловажавайки наследството му и ще придобиеш власт светейки по свой собствен начин.

 1. Ако овчаря е безполезен, овцете ще се разпръснат

Проблемите често могат да бъдат ограничени до един единствен, който да е силно индивидуален – арогантния подчинен, тровещ репутацията ти.

Ако позволиш на подобни хора да действат, то околните ще се поддават на влиянието им. Не чакай неприятностите да се появят, защото се размножават много бързо. Не се опитвай да водиш диалози с тях – те са непоправими. Неутрализирай влиянието им като ги изолираш. Удариш ли източника на неприятности овцете ще се разпръснат.

 1. Работи над сърцата и умовете на другите.

tumblr_ngzrbwktXR1r9qhhio1_1280

Насилието поражда реакция, която в крайна сметка ще работи срещу теб.

Необходимо е да си съблазнил другите в желанието им да вървят в твоята посока. Този, който си успял да примамиш се превръща в твоя вярна пешка.

Начинът да съблазниш другите е да се фокусираш над индивидуалните им психологически черти и слабости. Ще ги размекнеш като се насочиш към емоциите им, над това, което им е ценно и над това, от което се страхуват.

Игнорираш ли сърцата и умовете на хората, то те ще те намразят – гарантирано.

 1. Разоръжавай и дразни чрез ефекта на огледалото

Огледалото отразява реалността, но също така е идеалния инструмент за измама:

Когато караш враговете си да се оглеждат, прави точно така, както правят те, така няма да разберат стратегията ти.  Ефектът на огледалото е присмехулен и унизителен, като води до разгневяването им. Издигайки огледалото пред психиката им, можеш да ги заблудиш, че споделяш техните ценности. Издигайки огледалото пред действията им, можеш да им дадеш някои уроци. Малцина устояват на силата на огледалния ефект.

 1. Поощрявай промяната, но не се променяй твърде бързо.

На теория всеки разбира необходимостта от промяна, но на практика, в ежедневието си хората сме същества на навика.

Прекалено многото новости са травмиращи и водят до бунт.

Ако си новак с лидерска позиция или аутсайдер, опитай се да изградиш основи на властта, покажи, че уважаваш традиционните начини за постигането на това. Ако промяната е наложителна, направи я сякаш леко подобряваш традиционното.

 1. Никога не изглеждай твърде перфектен

love

Да си перфектен повече от останалите винаги е опасно, но още по-опасно е да демонстрираш, че не грешиш и нямаш слабости. Хитро е понякога да показваш дефектите си и да демонстрираш леки пороци, за да отклониш човешката завист и да спечелиш по-нормално и отзивчиво отношение към себе си.

Само Бог и вече покойните могат да изглеждат перфектни безнаказано.

 1. Не надскачай целите, които си си поставил; Знай кога да спреш!

Моментът на победата често е и моментът на най-голяма опасност.

В разгара на победата, арогантността и самоувереността могат да те тласнат да надскочиш целите, които си си поставил и така ще си спечелиш много повече врагове, отколкото си победил. Не позволявай успеха да замъгли съзнанието ти. Няма заместител на добрата стратегия и внимателното планиране. Постави си цел и когато я постигнеш спри.

 1. Приеми формата на безформеност

Заемайки определена форма и имайки определен план на действие, ти откриваш себе си за атаки. Вместо да влизаш в определени калъпи за пред враговете си, запази себе си адаптивен и се приспособявай в движение. Най-добрият начин да се предпазиш е да си безформен като водата: Никога не залагай на стабилността, защото всичко се променя.


Нека чуем твоят закон № 49, остави го в коментарите:

signature

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
М. Драганов
М. Драганов
8 месеци ago

Велика статия!!! Поклон и респект!

Хриси
Хриси
1 година ago

Страхотна статия! Разпознах някои от нещата, които правя, но ги правя несъзнателно и не им обръщам внимание. Даже мислех, че са ми недостатъци. Трудно се вписвам в колектива на работа, може би заради тези неща. Имам чувството, че хората ме виждат като заплаха. Ще ползвам статията, за да си помогна.

Цонова
Цонова
5 години ago

Бог ни е дал две очи, две уши и една уста. Има защо!

Hristo Radev
Hristo Radev
6 години ago

Голямата усмивка винаги печели сърцата и не само 😉

kingsman
kingsman
6 години ago
Отговори  Hristo Radev

Въпросът е какво се крие зад нея 🙂

Павел Петров
Павел Петров
6 години ago

„Изгради си добро първо впечатление, след това го разруши и създай образа, който винаги си искал да заемаш в очите на другите“ – Този метод ми е носил изключителни победи, защото каквато и къща да вдигнеш, имаш ли твърди основи всичко става по-лесно. И остава за по-дълго!

kingsman
kingsman
6 години ago
Отговори  Павел Петров

Остава да се възползваш и от останалите 47, макар, че вероятно вече си го правил 😉

Фасулко Коматков
Фасулко Коматков
6 години ago

Бъди темерут и не се поддавай на сантименти, ако искаш да си достатъчно силен, за да помагаш …

kingsman
kingsman
6 години ago

добре казано!