fbpx

Мъжът и неговият статус!

20 минути

Говорите с атрактивна дама, когато тя изведнъж вижда друг мъж зад вас, усмихва му се и без дори да се извини се отдалечава.

В този момент вие се свивате, навеждате отчаяно глава и не спирате да мислите за случката дни наред – защо по дяволите така ме пренебрегна?

Брат ви е военен и миналата вечер сте излезли с взвода и приятелите му да се позабавлявате. Обаче през цялото време сте се чувствали като пълен аутсайдер.

Те са си споделяли своите бойни истории, казармени случки, а вие не сте имал какво да добавите, а и никой не иска дори и да чуе за скучната ви счетоводна работа. В този момент не може да се чувствате много повече от най-пропадналия тип в града.

Били сте уволнен преди шест месеца и все още си търсите работа, но не сте си намерили. Дори не са ви повикали и на едно интервю. Да, вече сте потънали до уши в депресия, измъчван от чувство за безполезност. Просто никой не ви забелязва, никой не ви иска…

line

Докато всички тези сценарии са различни, чувствата, които пораждат са сходни – дълбоко потъване и голяма дупка в стомаха, дезориентация на ума и голяма тежест в гърдите.

Въпреки тежките усещания рационалният и логичен ум се опитва да ви казва да не правите драма, че те не са от голямо значение и че живеете сравнително приличен живот и т.н.

Но няма как да мислите дълго по този рационален начин при положение, че менгеме здраво е стиснало сърцето ви!

Причината за тези привидно необясними състояния и чувства, с които много мъже изпитват огромна трудност да се справят, се корени в една фундаментална тема, за която съвременната култура нито говори, нито обяснява, а именно: статуса!

Мъжът и неговият статус

Статусът е нещо, с което всички ние сме напълно наясно за себе си, но като добри хора, като част от съвременната демокрация, публично се преструваме, че той все едно не съществува или, че това не е толкова важно – ние сме над тези неща.

Преструваме се пред всички, че искаме да сме равни, да има мир и любов, да работим в екип, да не изпъкваме над останалите, а да допринасяме за общото благо и т.н.

И все пак, не можете да избягате от вашия статус в обществото.

Ние сме програмирани да наблюдаваме статуса на даден човек, да търсим неговите проявления и да се чувстваме болезнено, когато нашето положение е по-малко забележимо и стойностно от това на хората около нас.

Особено в тези ситуации стремежа за равенство и братство се проявява най-силно, но като признак на слабост, а не като безкористна цел.

Нашата биохимия реагира най-силно на статуса.

Невронните химични бомби и хормоните се освобождават най-драматично, когато губим или печелим статус. Това е подсъзнателен процес, който споделяме още от пещерните ни предци, както и всеки друг бозайник в животинското царство (статус има не само при хората).

Статусът винаги е бил особено важен за мъжете.

Биолозите отдавна са установили, че мъжките видове, включително и нашия, са много по-чувствителни към загубата на статус от женските, а стремежа им към постигането на такъв също е много по-силен, от този на дамите.

Когато става въпрос за нас хората, за един мъж действията по изграждането на статус са вплетени в почти всеки аспект от неговата същност.

Той е в основата на понятия като чест, добродетели, сила, смелост, майсторство, защита, размножаване, даряване, подсигуряване на семейството и т.н.

В различните култури (поне до преди време) един мъж със статус е този, който го е спечелил чрез извършване на мъжествени дела и живее по стандартите и кода на нечие племе/общество.

Може и да си роден момче, но тепърва трябва да станеш мъж!

В почти всяка култура на земята, за да спечели един мъж някаква обществена титла, то се изисква да се подложи на напрегнати и болезнени предизвикателства и изпитания и да ги издържи с кураж и стоицизъм. Днес останките от идеята за мъжествеността, като резултат от спечелването на статус, може да се открият в изрази като „Бъди мъж“, „Направи го като мъж“, „Изправи се“. Макар че за съжаление тези изрази вече са изпразнени от съдържание.

статус

Прекаленото опростяване на статуса

Дори и при най-обикновените взаимодействия по между ни, без дори да осъзнаваме, ние вече сме наясно със статуса на другите. Веднага разпознаваме и сигналите, които си разменяме с тях, за да определим съответното си място в социалната йерархия.

man4

Темпото с което говорим, позицията на тялото ни, зрителния контакт с човека отсреща – всички тези сигнали определят ниското или високо ниво на статуса ни.

Другото състояние на статуса се определя от това, което ще наречем „мъжесфера“ или разделението между алфа и бета мъжкарите. По силата на това разделение, алфа мъжете стоят на върха на социалната йерархия, имайки по-голям достъп до власт пари и секс.

Превръщайки се в алфа мъж, човек започва да показва господството си чрез насърчаване на „черната триада“ от личностни черти: нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия.

Бета мъжете от друга страна са с по-нисък статус, те са покорни, слаби и пасивни момчета.

Те са „приятните типове“, които не могат да казват не, не разполагат с увереност – с две думи – нямат корави топки! Освен ако не направят нещо, за да се превърнат в алфа мъжкари и да започнат да доминират, нелепото им перчене няма да им спечели късмет с жените, а чувството на безизходица и депресия им е почти гарантирано.

И все пак докато да доминираш над останалите се смята за черта, която човек трябва да притежава, за да получи висок статут в рамките на една група, тя всъщност не винаги е достатъчна или необходима. Да, от антропологична гледна точка доминацията е синоним на висок статус. Когато социолози и антрополози говорят за „доминиращ мъжки“, те просто описват мъжкия с най-висок статус.

И докато агресията може да бъде ефективен начин за постигане на статус и доминация, тя не е единствения начин. Двете основни определения за статус – социално икономическия и агресивния дават право на много неща, но пропускат голямата картина.

Нека погледнем по-отблизо как всъщност стоят нещата.

статус

Статусът е относителен

Важно е да уточним, че не съществува такова нещо като абсолютен статус.

Той не е постоянна величина, той е относителен!

caesar

Статусът обикновено засяга хората в малка, по-интимна група. Не ни пука какъв е той за хората в друга страна или такива от съвсем различни социално икономически слоеве. Ние се грижим за нашата позиция по отношение на приятели, колеги, близки, конкуренти, защото те са тези, които оказват най-пряко влияние върху нашия успех.

Студентът по право не се интересува от знанията и квалификацията на студент в друг правен факултет. Той се грижи за своята позиция сред връстниците в собствената му група.

В България например, през по-голяма част от времето хората не мислят как един петролен магнат от Саудитска Арабия се справя перфектно във финансово отношение (освен когато мечтаем), но когато видим, че съседа или приятел има нова кола, ние хората започваме да изпитваме завист и любопитство колко пари изкарва, от къде ги има, въпреки усилията да се преструваме, че това не е така.

Ние се интересуваме най-вече от нашия статус сред тези, които заобикалят най-интимната ни социална група.Доказателство за това са и редица експерименти в тази посока.

Доказано е, че за скъпи стоки (дрехи, къщи, коли) харчим в зависимост от това, което хората в нашата социална група харчат за същите неща.

Има и такива, които успяват да избегнат това потребителско състезание от най-ниско ниво, но много от нас се изкушаваме да вземем участие в него.

Статусът е свързан и с културата на дадена група.

Всяка група има уникална култура, която поставя различен акцент върху различните ценности и така придава значение по различен начин.

В общества като Индия семейството, в което е роден човек ще определи статуса му през останалата част от живота му.

В съвременния свят ние вярваме, че можем да увеличим статуса и господството си чрез стремеж, усилие и работа. Фактът, че статуса е относителен означава, че ако живеете в едно плуралистично общество, в което може да бъдете член на няколко различни групи и общности, можете едновременно да поддържате висок или нисък статус в различните роли в живота си.

Може да бъдете „голяма риба“ в малко езерце в някои ситуации и малка рибка в голямо езеро при други. Може да бъдете голямата работа в местния футболен отбор, но в завода, в който работите да сте един от стотиците работници от поточната линия.

Страхотните победи на местния бирен футболен турнир може и да ви донесат похвали от колегите, но няма да ви направят част от престижните членове на МЕНСА.

За колегите си може да бъдете абсолютен смотльо, лузър, но семейството ви да ви обожава и да ви дава цялото уважение и любов, които някога сте искали.

статус

Видове статус: Приписан, Постигнат, Въплътен

Приписан статус

Този, който се придобива веднага след като се родите или роля, която придобивате малко по-късно в живота си (ставате крал след баща си например). Ако сте роден във влиятелно и богато комунистическо семейство преди 89 година вие ще притежавате по-висок статус още след раждането си от този на циганче родено в бедно семейство по същото време.

man3

Приписаният статус не е уникален само за хората.

Наблюдаван е и при приматите. При шимпанзета например, родени от женска с висока статус, малките ще продължават да се ползват от високия си статут от всички мъжки коалиции по-късно в живота си. Приписаният статус не се получава само при раждането. Той може да се получи и чрез предаване на определена позиция по-късно в живота.

Разбира се, дори и един мъж да го получи по-късно, той може да направи така, че да го загуби (лоши решения, алчност, пагубно влияние върху групата).

Родителството е приписан статус в очите на децата и поне докато са тийнейджъри родителите притежават сила и власт върху тях.

Друг начин един мъж да получи приписан статус е като остарее.

В повечето култури по-възрастните хора получават уважение от по-младите, просто защото са по-стари и хипотетично се възприема, че имат повече опит и придобита житейска мъдрост.

Приписаният статус обикновено е стабилен и не се променя чак толкова през целия живот на индивида, който го притежава. Обикновено по-традиционните култури поставят приписания статус на изключително висок пиедестал.

Постигнат статус

Този, който сте придобили чрез собствените си усилия.

Това е статус, който сте си спечелил сам!

man

Хората, които предоставят стойност, ползи, качествена работа за групата, към която принадлежат, печелят уважението на тази група. В съвременните общества на постигнатия статус се придава много по-голямо значение от приписания.

Тъй като постигнатият статус зависи изцяло от личните умения и усилия на човек, той е много по-нестабилен и несигурен. За него трябва да се борим постоянно.

Непрекъснато трябва да доказваме на хората около нас своята доминираща роля чрез действия, които все още да са достойни за уважение и почит.

Постигнатият статус се забелязва и у приматите, често по брутален и жесток начин.

Мъжките шимпанзета, които силно доминират останалите, обикновено се разглеждат като алфа мъжкарите на групата. Те също могат да печелят статус чрез надделяване над другите шимпанзета, споделяне на ресурси с групата и т.н.

Същата динамика важи и за човешките общности. Мъжете могат да получат висок статут чрез демонстрации на сила и агресия, но могат да постигнат и статус чрез усвояването на умение, което е от полза за тяхната общност.

Кой от двата вида статус ще работи най-ефективно зависи от обстоятелствата, но противно на очакванията често надделява най-вече силата, защото тя провокира страх, вместо уважение, а страхът е доста по-„мотивиращия“ фактор.

Въплътен статус

Този, който получаваме благодарение на нашите физически характеристики.

maxresdefault

Високите, красиви, добре сложени мъже имат по-висок статус от ниските и непривлекателни. В това число влизат и стойката и гласа.

Изследвания показват, че хората, които стоят по-изправени, с вдигната глава и имат по-дебел глас се възприемат като имащи по-висок статус, отколкото хората, които са наведени, с увиснали рамене и писклив глас.

Една от най-грозните черти на въплътения статус идва от физическите и умствени увреждания. Въпреки най-добрите усилия на обществото, изследвания показват, че хората с такива са смятани за „по-ниско“ качество.

Докато развитите държави са постигнали значителен напредък в премахването на тази стигма, дори присъда, в някои култури хората с физически увреждания са принудени да понасят презрение и отлъчване от обществеността.

Въплътеният статус стои в средата между приписания и постигнатия!

Точно както нямаме контрол над това в какво семейство ще се родим, кои ще са ни родителите, пола и т.н., така нямаме контрол и върху нашата генетика.

Така че ако сте си нисък, винаги ще си бъдете нисък и ще трябва да преодолеете евентуалните обиди за това.

Но има някои аспекти от въплътения статус, върху които можем да упражним контрол.

Можем да се храним правилно, да тренираме редовно, така че да дадем на тялото шанса да изглежда нормално. Облеклото също може да повиши значително статуса.

Ако имате нисък въплътен статус просто се грижете повече за себе си.

Да, на вас ще ви костват много повече усилия да изглеждате прилично, отколкото на някой с добра генетика, но приемете го, такъв е живота!

В едно може да сте сигурни – приписаният, въплътеният и придобитият статус си взаимодействат помежду си!

Приписаният може да удари едно рамо на постигнатия статус. Така например едно дете от средната класа ще има по-голям шанс да получи повече възможности за развитие и умения, необходими, за да получи още по-висок статус, отколкото дете от много бедно семейство.

Придобитият статус може пък да помогне на ниския приписан статус като компенсира вродените физически недостатъци с постижения, авторитет и знания.

Вероятно се досещате, че много от хората останали в историята не са били красиви като Александър Македонски, нито са имали неговата титла по рождение, но въпреки това са постигнали много!

Въплътеният статус може да осигури повече възможности на човек да постигне придобит статус и обикновено става така. Например, добре изглеждащите хора печелят повече пари, отколкото не чак толкова добре изглеждащите.

И все пак – генетиката не е съдба, нито присъда.

Дори и хора, които нямат външността и излъчването на Брад и Анджелина могат да придобият висок статус чрез постижения. Помислете за Айнщайн…

статус

Мъжът и неговият статус: от тук на къде?

Вероятно недостигът на литература на български за статуса е емблематичен за нашата демократична култура. А и кой се интересува толкова дълбоко от него при положение, че много от мъжете са го принизили до 3-4 основни за тях неща – външност, пари и секс.

Не слагам властта, защото за нея се изисква специална порода хора, по- често липсват.

man6

В Kingsman вярваме, че повдигането на въпроса за статуса, особено за мъжете, е от огромно значение, а пренебрегването му е поемане на риск.

Подобно на всички мъжки енергии, статуса е сила, която може да се използва за създаване или унищожаване. Древните култури много добре са разбирали това, а дори и модерните се опитваха да го популяризират – само до преди няколко десетилетия.

Някак си повярвахме, че истинското разбиране за статуса не е толкова важно и сме еволюирали отвъд тези неща и днес те са само бледи следи в живота на хората.

За съжаление подобно мислене е рецепта за катастрофални последици, плодовете, на които днес бере съвременното ни общество.

Статуса не е нещо, което може да се разбере от една статия.

Но смятаме, че това е един добър старт да започнем да го изследваме по-добре. Затова очакваме от вас да ни помогнете в популяризирането и обогатяването на положителната философия за мъжкия статус. Предварително ви Благодарим!

signature

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Данччо
Данччо
4 години ago

Уникален сайт!! Продължавайте в същия дух! Тези статии трябва да достигнат до повече хора и най вече мъже, защото мъжете сме забравили кои сме…