fbpx

Как да се избавите от зависимостта си към телефона [Пълно ръководство]

19 минути

Много хора споделят безсилието си от зависимостта си към телефона и влиянието му върху взаимоотношенията, продуктивността, смислената работа, и обсебващото присъствие в живота им. Не може така! Трябва да се вземем в ръце и да го използваме разумно.

Но как да се отървем от това пристрастяване?

Нека разгледаме идеите, които работят, независимо от ситуацията, в която се намираме. Да започнем с това, защо трябва да ограничим използването на смартфон:

Ефектите от хроничната употреба на смарфтони

За много от нас проверката на телефона се е превърнала в навик граничещ с пристрастяването. И много от нас всеки път се измъкват от ситуацията с оправданието, че просто запълват времето си в момент на скука. За нас смартфоните са нещо хубаво, нещо полезно – източник на забавление, инструмент за бизнес и комуникации в съвременния свят.

Изследванията показват, че прекалената употреба на смартфони може да има вредно въздействие и върху различни аспекти от живота ни като:

# Загуба на съпричастност и връзка с другите


Изследванията на професор Шери Търкъл показват, че комуникацията посредством смартфони ни прави по-малко съпричастни. Текстовите съобщения могат да са удобни, но липсата на интонация, тон и изражение са ключови при общуването и връзката ни с останалите.

Поставяйки смартфона на линията на очите обръщаме по-малко внимание на хората, с които сме, водим повърхностна комуникация и не виждаме причина да водим смислен разговор.

Много са факторите, които допринасят за повишаване на чувството за самота, но нарастващата употреба на смартфони със сигурност играе голяма роля.

# Проблеми със съня


Проучванията показват, че огромна част от хората между 18-24 заспиват със смартфон, а 1/4 казват: „Не спя добре, защото съм свързан с технологиите през цялото време.“

Използването на смартфон може да се отрази отрицателно на съня, защото синята светлина се смесва с циркадния ритъм и звукът може да ви събуди, след като вече сте задрямали. 4 от 10 възрастни и тийнейджъри твърдят, че са проверявали телефона си посред нощ, след като са получили звукова нотификация. И вие го правите, нали?

След като сте си легнал и си мислите, дали ще ви отговорят на съобщението, определено ще имате проблем с това да оставите телефона настрани и да заспите. 

# Загуба на фокус и способност да се концентрирате


Въпреки, че една от ползите да имате модерен телефон е способността му да улесни работата ви, иронията е, че той е и един от най-големите саботьори на нашата продуктивност.

Кал Нюпорт казва, че смартфоните заедно с другите цифрови устройства тренират мозъка ни да бъде постоянно разсеян. Сигналите и звуците от нотификациите поддържат вниманието ни нащрек, като така не можем да се концентрираме и да се отдадем на една конкретна задача, защото има шанс да пропуснем нещо от телефона.

Нюпорт споделя и изследванията, които показват, че дори когато потребителите с хронична зависимост от компютри и смартфони оставят всичко настрани, така че да могат да се съсредоточат върху една задача, навикът да работят отделени от тези електронни джаджи е толкова вкоренен в мозъците им, че те все още не успяват да се фокусират.

С други думи смартфоните саботират способността ни да мислим и да работим концентрирани и потопени само в една конкретна задача за дълго време.

→ Вижте още по темата: Как да се излекуваш от дефицита на внимание?

# Не присъствате напълно в живота си!!!


Първото нещо, което правят повечето хора сутрин е да посегнат към телефона си.

Хората прекарват средно по 8 часа на ден на лаптопа и смартфона, а 81% казват, че телефонът им е включен през цялото време.

Всеки път, когато погледнеш към телефона си пропускаш нещо от заобикалящия те свят. Пропускаш радостта на децата си, красивата природа по време на пътуване или усмивката на приятел, който седи точно срещу теб. Не живееш в настоящето. Помисли какво пропускаш отдавайки се на електронните джаджи ден след ден.

Как да се отървете от тези вредни навици?

  • Уморен ли си от невъзможността наистина да участваш в разговора с приятели, защото винаги проверяваш телефона си?
  • Чувстваш ли вина за това колко често децата ти те чакат докато зяпаш в екрана, вместо да си поиграеш с тях?
  • Оплакваш ли се от липса на фокус и продуктивност и от факта, че нямаш напредък в работата и целите си?

Лошата новина, е че хроничната употреба на смартфони може да има отрицателно влияние върху живота ти. Има и добра новина. Тя е, че този проблем може да изчезне.

Ето как да го направите:

#1. Колко често посягате към телефона?


Разберете колко време прекарвате с телефона си през деня.

След като получите тази информация, ще можете да разберете каква е всъщност връзката с вашия телефон и каква искате да бъде. Когато разберете, че го проверявате над 100 пъти (приблизително) дневно добре е да помислите за редуциране на тези проверки.

С помощта на няколко приложения ще получите необходимата информация бързо и лесно.

#2. Колко използвате телефона си – приложения


Checky – приложение, което показва колко пъти сте проверили смартфона си през деня. Макар да не показва колко време прекарваме във всяко приложение, дава информация колко пъти сте го отключили, което е достатъчно, за да си направим изводите.

Приложения налични само за Android

RescueTime  услуга, която позволява да следим колко време прекарваме в определени уеб сайтове и дори колко дълго можем да използваме някои приложения на компютъра и смартфона си. Можете просто да си създадете профил, да инсталирате приложението и софтуерът ще се погрижи за всичко останало.

В края на всяка седмица, ще получавате доклад на електронната си поща, който дава разбивка на това колко време сте прекарали във всяко приложение. Още по темата тук →.

BreakFree – приложението изпраща известия, ако реши, че проверявате смартфона си твърде често. Breakfree има инструменти, които ви помагат да съкратите използването му чрез включване и изключване на нотификациите и WiFi в определено време.

QualityTime е друго Android приложение, което следи колко време прекарвате на всяко едно приложение. Можете да зададете конкретно време, което да прекарвате на всяко от тях, а QualityTime ще ви изпрати предупреждение, когато сте близо до лимита. Можете дори да блокирате определени приложения, които решите, че губят времето ви.

Приложения поддържащи само iPhone

Moment – дава цялостен поглед върху това колко време прекарвате на телефона си всеки ден. Позволява ви да фиксирате срокове за ползването на вашия iPhone, а след като ги достигнете приложението ще блокира използването на устройството.

Съвет: Изберете си инструмент за проследяване и го тествайте седмица. Използвайте телефона си както обикновено (макар да е трудно, защото ще знаете, че ви следят). До края на седмицата ще имате приблизително точна представа за това колко часа прекарвате пред малкия екран и как точно използвате прекалено ценното си време с врат насочен надолу.

#3. Кардиналното решение – вземете си ретро телефон


Добре. Изминала е седмица и вие имате представа за това как използвате своя смартфон и кои приложения предпочитате. Може да сте толкова ужасен от резултатите, че да решите да си вземете обикновен телефон – без допълнителни функции и интернет. Просто телефон, който да позволява само да провеждате разговори и да изпращате текстови съобщения.

Ако решите да направите това, няма да съжалявате! През последните години се увеличиха хората, които съзнателно избират да се откажат от културата на хипер свързаността с помощта на мобилните телефони, без допълнителни функции и екстри. С премахването на възможността за достъп до приложения отпада и изкушението да го проверявате постоянно. По ирония на съдбата, много от разработчиците и бизнес шефовете в Силициевата долина, които всъщност създават зависимостта към смартфоните използват обикновени телефони.

Използвайки такъв телефон те са способни да се съсредоточат върху работата си и да бъдат максимално фокусирани. Защо да не го направите и вие?

Освен, че пестят вниманието ви, тези простички телефони имат и други плюсове.

Самите устройства са значително по-евтини от техните мощни колеги. Нещо повече – изчезва зависимостта и желанието да надграждате своя смартфон и да сте непрекъснато в крак с новите тенденции, като се стремите да имате най-новия модел. Ако всичко, от което се нуждаете е да провеждате разговори и да изпращате sms-и, не е нужно телефонът ви да има вграден крачкомер или екран, който се върти автоматично.

Обикновените телефони осигуряват повече сигурност и неприкосновеност на личния живот. Много заети хори и особено ръководители ги предпочитат, защото представляват по-малък риск за сигурността, ако бъдат изгубени или откраднати. Помислете за размера на данните, които съдържа вашият смартфон – банкова информация, сметки, имейли, пароли и т.н.

Можете да си отворите голяма беля, ако някой се докопа до смартфона ви.

И още нещо важно – ретро телефоните нямат GPS.

Може би работата ви изисква да отговаряте на имейли от телефона си и да използвате други приложения. Или може би да правите снимки на децата си? Разбираемо е.

Тогава въпросът е как да се възползваш от всички предимства, които предоставя смартфона, без да си зависим от него? Отговорът е лесен:

Превърнете умния си телефон глупава джаджа. Вижте как…

#4. Превърнете вашия смартфон в обикновен телефон


Първото нещо, което можете да направите е да промените настройките на телефона си, така че той да действа като обикновен и стар апарат. Това може да стане чрез включване и изключване на известията, както и чрез премахване на мобилните данни и WiFi.

#5. Изключете нотификациите


Най-леснoто нещо, което можете да направите, за да се отървете незабавно от пристрастяването към телефона ви е като изключите известията, появяващи се на екрана.

Едно от нещата, което прави тези устройства неустоими са звуците и светлините, които издават, когато получите нов имейл или някой хареса ваша снимка в Instagram

Трудно е да се фокусирате, когато поглеждате към екрана на всеки десет секунди.

Всяко едно приложение ви предоставя възможността да включите или изключите известията. Минете през всички, които ви разсейват и изключете уведомленията. Това включва електронна поща и приложенията за съобщения. Ще бъдете изумени как тази малка промяна ще намали драстично времето прекарано в проверка на смартфонa.

#6. Изключете мобилните данни и WiFi


Да предположим, че сте изключили известията, но все още отвътре ви човърка и искате да проверите електронната си поща или някое друго приложение. 

Можете да промените настройките, за да го направите ням за определен период от време. Всичко, което трябва да направите е да изключите мобилните си данни и WiFi.

Хората сме мързеливи. Знаейки, че трябва да бърникате из настройките на телефона, за да го настроите отново, вероятността да се откажете да го направите е доста голяма.

Най-голямото smartphone терзание:

Няма ли да ми се ядосат, че не им отговарям веднага?

Ако си заклет смартфон потребител ще имаш голям проблем с взимането на обикновен телефон или изключването на нотификациите и най-вероятно ще кажеш: „Трябва да знам, кога получавам имейл или съобщение. Трябва да отговоря на него веднага.

Разбира се, това са глупости.

Докато цифровата комуникация ни кара да се чувстваме, така сякаш всички съобщения са спешни, огромната част от тях не са. Ама никак не са!

Дори и в бизнеса, един имейл може да почака 1-2 часа (на повечето имейли можете да отговорите в рамките на ден). Ако наистина е спешно, могат да ви звъннат.

Ако все пак се притеснявате от думата „Seen“, вижте инструментите в тази статия, които ще ви помогнат никога повече да не изпитвате вина, че не сте отговорили веднага!

Очакването на незабавен отговор е неоправдано, няма нужда от обяснения.

#7. Премахнете определени приложения


Друга тактика за намаляване зависимостта от телефона ви е да премахнете приложенията, които не допринасят за подобрението на живота ви и не ви разсейват.

Ако разгледаме смартфона си и оценим всяко приложение, ще разберем, че 20% от тях подобряват живота ни, а останалите 80% са просто навик. Да, отново Парето.

Проверката на Instagram на всеки 10 минути или минаване на ниво в Candy Crush как точно ще подобри живота ви господа?

Съсредоточете се и се отървете от тях. Ето как да го направите.

Задайте си следните въпроси за всяко едно от приложенията:

  1. Ще подобри живота ми?
  2. Важно е за работата ми?
  3. Дали ще ме разсейва?

Приложения за банкиране, Google Maps, Kindle могат да подобрят живота ви, без да ви карат да поглеждате смартфона си през 5 минути, както се случва с Twitter или Instagram.

#8. Контролирайте вниманието си с тези инструменти


Макар да сте намалили приложенията до минимум все още сте изправени пред изкушението да проверявате телефона си отново и отново…

Нека вземем електронната поща например.

Разбира се, може да се наложи да проверите и да отговорите на имейл от телефона си, но наистина ли трябва да го правите през цялото време? И особено докато карате?

Разбира се, че не.

Може би използвате Instagram за работа, или за удоволствие. Няма нищо лошо, но не е нужно да влизате там на всеки 30 минути.

Ако не можете да се справите сами, липсва ви самодисциплина, не се тревожете!

Има решение – технологиите за борба с технологиите!

Приложения за Android и iPhone

Freedom е услуга, която работи на всички устройства.

Инсталирайте приложението на устройствата, които искате да контролирате, изберете приложенията и уеб сайтовете, които искате да блокирате и готово! Край на разсейването! Няма значение дали сте на вашия MacBook, Windows, Android, iPhone, всички ваши разсейващи приложения и уеб сайтове ще бъдат блокирани, след като сте активирали Freedom.

Приложения за Андроид

FocusOn ви позволява да планирате моментите, в които някои приложения и уеб сайтове да бъдат блокирани на вашия смартфон. Софтуерът ще ви затрудни да се откажете от блокирането на сесията. Можете да създадете няколко такива. Една сесия, която блокира приложения сутрин и още една, която не ви позволява да отваряте приложения докато работите.

За да деактивирате сесията, ще трябва да напишете сложен параграф с помощта на смартфона си. Без копи пейст. Ако допуснете грешка, приложението ще ви накара да опитате отново.

Това е толкова досадно и отнема толкова много време, че ще се откажете от опитите си да отблокирате сесията след първия път, когато предизвикателството се провали.

Focus Lock е подобен на FocusOn.

Просто изберете кога и кои приложения искате да блокирате.

ClearLock – единственият недостатък е, че не можете да насрочите блокиране предварително.

Stay Focused – позволява ви да определите колко време можете да използвате дадено приложение всеки ден. Когато изчерпате времето, приложението ще стане недостъпно за останалата част от деня. Единственият недостатък е, че се изключва супер лесно и няма предизвикателството, пред което сте изправени като при FocusOn.

Съвет: Свържете настройките на телефона с тези на компютъра, това ще гарантира, че когато седнете на лаптопа си ще останете фокусиран върху важните задачи и задължения. Ще останете изумени, колко много работа ще свършите и колко продуктивен можете да бъдете.

Използвайте телефона си по начин, който максимизира ползите и свежда до минимум разсейването. Бъдете продуктивен, трудолюбив и успешен човек, не зомби!

Бъдете господар на технологиите, не техен роб!

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments