fbpx

Какво означава да бъдеш истински мъж

6 минути
Какво означава да бъдеш истински мъж

Наличието на топки, плътен глас и няколко косъма брада, не означава непременно, че си истински мъж. Само защото работиш, разполагаш с пари и семейство – въпреки, че последното е превърнало много хлапаци в истински мъже също не те прави истински мъж.

За да станеш истински мъж няма значение на колко години си, какъв статус притежаваш или колко си напомпан. Всичко зависи от характера, който притежаваш!

Фройд казва, че сме продукт на собствените си желания, тези желания са извън наш контрол, те са вродени. Мечтите, целите и това, кои сме ние е резултат от нашата природа и възпитание. Не можем да ги контролираме.

Виктор Франкъл има различни теории за това.

Франкъл оставя вината, силата и тежестта на индивида да изградят собствените му решения, да създадат собствените му желания, да определят кои са те и в какво ще се превърнат.

Франкъл казва, че имаш избор. Можеш да избереш това, което ти влияе. Можеш да се издигнеш над заобикалящата те среда. Можеш да бъдеш мъж.

Можеш и да не бъдеш…

Да поемеш контрол и отговорност е в основата на това, какво означава да бъдеш мъж. Едно момче приема извиненията, а един мъж приема вината.

# Характер

Можете лесно да съдите за характера на човек, от това как той се отнася към тези, които не могат да направят нищо за него. – Джеймс Д. Майлс

Нека разгледаме характера на човек и това как той се развива.

Вижте какво пише един деветокласник в своето есе:

„Характерът включва качества като честност, смелост, цялост и други. Той е съвкупност от характеристики притежавани от даден човек. Отнася се особено за морални качества, етични стандарти, принципи и други подобни. Характерът ти е това, което си всеки ден. Това е, което си, когато никой друг не е наоколо. “

# Формиране на характера

Всеки се опитва да определи какво е характерът. Не е трудно. Характерът прави това, което е правилно, когато никой не го наблюдава.

В книгата, която е написал „Човекът в търсене на смисъл“ Франкъл говори за откриването на смисъл в нашето страдание. Откъснат от дома, семейството и всичко скъпо за него, включително и неговите изследвания и захвърлен в концентрационен лагер по време на Втората световна война, страданието се превръща в ежедневно явление. Няма радост, няма светли моменти, а само потискащата омраза и тъмнина на лагера.

Вероятно не сте преминали през такова изпитание, но всички страдаме в живота си. Нашият любим човек ще умре. Ще се провалим, ще изпитаме болка, а дори и безнадеждност. В страданието и безнадежността изграждаме своя характер.

Вземете например Джеймс Брадок – по време на мач получава тежка травма. Чупи ръката си и тя никога не се възстановява напълно, така че той не може повече да се бие. Не може да си намери и работа по време на Голямата Депресия.

Има жена и три деца, за които трябва да се грижи.

Едно семейство, което изглежда по-скоро като бреме за все повече и повече хора. Много хора напускат семействата си, защото просто не могат да се справят. Но Брадок остава. Той не само остава, но отказва да приеме провал. Не позволява на тъпите обстоятелства да променят мъжа, който е. Нито пък си позволява да плаче и да се оплаква от изпитанието, което му е поднесъл живота. Той дори преглъща огромната си гордост, за да спаси семейството си.

Болката, несигурността, и безнадеждността, че живее в тежки времена, когато вече няма възможност да се бие го правят по-силен. Нещо, на което повечето мъже биха реагирали съвсем по друг начин, като посегнат към чашката.

Стресът от това да имаш семейство, за което трябва да се грижиш, а да нямаш възможност да го направиш. Да не можеш да осигуриш на децата най-доброто, което заслужават. Това били най-трудните моменти, които изградили неговия характер.

# Какво би направил ти?

Какво правиш, когато нещата не се случват по начина, по който трябва?

Как формираш характера си и как се превръщаш в мъжа, който тези около теб заслужават да имат в живота си.

Характерът се формира от:

  • изпълнение на това, което сме казали, че ще направим;
  • спазване на обещания;
  • действие в съответствие с принципите ни;
  • преживяване на трудни времена и умението да се учим от тях;
  • да бъдем едни и същи, както когато печелим така и когато губим;
  • усилена работа и никакво отказване!

– Говориш ли лошо зад гърба на хората, а пред тях се правиш на най-добрия им приятел? Ако е така, не си мъж!

– Казваш ли на съпругата си, че я обичаш в лицето и на публични места, докато си мислиш разни мръсотии? Това не е мъжка постъпка!

– Казваш ли едно, а след това правиш съвсем различно нещо, докато никой не те гледа? Помисли пак, преди да се наречеш истински мъж!

Разбира се, че всеки мъж има недостатъци.

Един мъж не е непременно светец, но е добре да бъде до голяма степен. Да бъде един и същи човек както когато е сам със себе си, така и когато е сред хора. Смелият човек има характер.

Всеки може да понесе несгодите, но ако искаш да провериш характера на човек, дай му власт. – Ейбрахам Линкълн

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Мартин
Мартин
4 години ago

Жестока статия ! Смятам да го пробвам! Има логика ,аз също съм на мнението ,че успеха не е дестинация. Много ми харесва това ,че когато искаш да се подобриш с 1% не ти коства почти никакви усилия и много лесно би се превръща в навик (надявам се 😊).