fbpx

6 неща, които да научим от великите боксьори

6 минути

Невъзможно е да си боксьор и да не си силно мотивиран преди и по време на предстоящ двубой, в който ще се наложи да поемаш и да отвръщаш на тежки удари! Затова и боксът е признат за един от най-травмиращите (физически и психически) спортове. Тренировките са тежки, изморителни и болезнени. А загубите могат да бъдат наистина тежки.

В този смисъл господа има много какво да научим от тези мъже!

Вяра в смисъла, в тежката работа, в болката, във възможностите си. В осъзнаването, че трябва да можеш да губиш и да не си прекалено мек със себе си! Да ги разгледаме по отделно:

#1. Вяра в собственото си предназначение


Боксьорите вярват, че са създадени за бокс.

Те вярват в това, че са на мястото си. Те избират бокса не само като спорт или работа – те го избират като жизнен път, като начин на живот. Живот, при който си готов да бъдеш удрян, изтощен, уморен, но след всяка тренировка да си все по-близо до целта си.

Този избор за тях не е временен. Той е завинаги.

Винаги ще живея с бокса – по един или друг начин – Майк Тайсън

#2. Вяра, че тежката работа дава резултат


Боксьорът, като никой друг, вярва в истински тежкия труд.

Сред великите боксьори няма да откриете такъв, който да разказва как се е родил с талант или с вродени възможности на спортен гений. Всеки от тях извървява много тежък път на труд и лишения, преди да постигне някакъв успех.

Само умението да не се отклоняват от пътя и да не спират да работят над себе си прави големите боксьори онези мъже, в които накрая се превръщат.

Ако искаш да станеш добър, трябва да работиш на предела на възможностите си. В противен случай таланта няма да ти помогне. Другите ще те изпреварят, защото упоритата работа е в основата на всичко. Работи така, все едно нямаш никакъв талант. – Рой Джоунс

#3. Болката е част от израстването


Изтъркана фраза…може би. В този случай не е така. Боксьорите най-добре знаят какво е истинската болка и какво означава истински да израстнеш. Те са свикнали да се борят, за да постигнете повече, в противен случай прогресът е невъзможен.

Великите също падат, но ти трябва да станеш, каквото и да ти коства. Само след това ще разбереш, какво струваш всъщност. – Рой Джоунс

#4. Умението да губиш


Няма непобедими бойци. Има велики бойци.

Всеки може претърпи поражение. Поражения са претърпявали Мохамед Али, Майк Тайсън, братята Кличко, дори Антъни Джошуа И Мейуедър! Но това не им пречи да бъдат велики.

Истинските шампиони са тези, които след като изгубят един мач в следващия излизат и доказват, че струват нещо. – Рой Джоунс

#5. Никаква жалост към себе си


Жалост към себе си – това е чуждо на тези хора.

Противникът няма да те съжалява на ринга, ти също не трябва да го правиш. Често самосъжалението застава на пътя на този, който се стреми да бъде велик.

И боксьорите добре знаят това.

Докторът може да казва, че ако чувстваш напрежение е по-добре да се откажеш. Но ако не напрягаш мускулите си, няма да получиш желания резултат. Трябва да продължаваш да тичаш дори тогава, когато краката ти отказват. Трябва да тичаш и да тичаш напред – само тогава ще постигнеш това, което искаш! – Мохамед Али

#6. Вяра в собствените възможности


Боксьорите не са от хората, които се отказват, когато трудност се изпречи на пътя им. Те се стремят към това да станат по-добри, от това, което са били в миналото и да постигнат целите си, които са си поставили за бъдещето, независимо от всичко.

«Невъзможно» – голяма дума, зад която се крият малките хора. По-лесно е да живеят в по-прост свят, отколкото да намерят в себе си сили, за да променят нещо. Невъзможното не е факт. Това е само мнение. Невъзможното е шанс да проявиш себе си. Невъзможното не е завинаги. Невъзможното е възможно. – Мохамед Али


Не е задължително да си боксьор, за да вярваш в себе си и да постигнеш нещо.

Не е задължително да си спортист, за да платиш цената на тежкия труд и да разбираш защо без болка няма как да има прогрес. Възможно е думите за това от устата на великите бойци да ви накарат да погледнете по друг начин на тренировките, мотивацията и успеха.

Възможно е да ви вдъхновят да постигнете нещо по-голямо.

Възможно е и да не го направят… Вие избирате!

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments