fbpx

ТОП 50 на най-популярните мъжки увлечения

52 минути

В миналото свободното време било не, за да се отпуснеш, а за да се отдадеш на увлечението си, да преследваш собствените си интереси и страсти.

Да дадеш ход на онези любими занимания, които не са се превърнали в професия.

За съжаление днес често прекарваме свободното време разположени пред телевизор или компютър. Осланяме се на това, че съвременният живот е прекалено напрегнат или на това, че единственото, на което сме способни през почивния си ден е да лежим с часове на дивана.

Безспорно е, че онова, което наистина ви доставя удоволствие, така нареченото хоби, ще възстанови силите ви много по-ефективно, отколкото непрекъснатия маратон по гледане на сериали или скролиране из нечий социален фийд.

Хобито носи радост, повишава вниманието, поддържа остротата на ума, разширява творческия потенциал и дава възможност да се срещаме с приятели и да придобиваме ценни навици. То прави живота по-интересен и ни помага да се превърнем във всестранно развити личности.

Ако чувствате потиснатост, безпокойство или апатия, причината може да е отсъствието на увлечение във вашия живот, нещо, което би ви доставяло чувство на удовлетворение.

Как ви се струва да се заемете с ново хоби?

Подбрахме 50 типично мъжки хобита. Надяваме се, че някое от тях ще завладее и вашето внимание, както е ставало с нашите братя в миналото.

P.S. Редът на хобитата е напълно произволен!

#1 Мотоциклети

moto

Дали ще яздят из страната или ще бърникат по него в гаража, много мъже обичат да бъдат до своя мотоциклет. Това е хоби, което е много повече от просто въртене на газта, технически умения и показване на мъжество. За много мъже това е начин на живот и философия.

Ако сте чели книгата „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ вече знаете, че мотоциклетизмът е нещо повече от купчина желязо на две колела – в него се съдържат огромно количество психологически и философски ползи.

Когато прекарваш отпуската си на мотоциклет, виждаш нещата по съвършено различен начин. При колата винаги си в затворено пространство и понеже си свикнал с нея, не съзнаваш, че каквото виждаш през прозореца ѝ, е просто допълнителна порция телевизия. Пътникът в нея е бездеен наблюдател и всичко се движи отегчаващо в рамката пред него. При мотоциклета рамката липсва. Човек е в пълен допир с всичко. Става част от гледката, вече не я наблюдава, а усещането за присъствие е изумително. Този бетон, дето свисти на пет инча под краката ти, е нещо истинско, същата материя, по която стъпваш, той е тук, така слят, че не можеш да фокусираш погледа си върху него, но можеш да спуснеш крак и да го докоснеш всеки момент, и всичко това, цялото преживяване, никога не изчезва от съзнанието. – Робърт Пърсиг

#2 Алкохол/Пури/Лула

smoke

Може да сте от мъжете, които си вземат евтино уиски от магазина, просто за да има какво да пийнат вечерта. Но може и да се превърнете в истински ценител на малцовото уиски, добрите пури и превъзходната лула. Неща като скоч, бира, вино, пури, тютюн, лола може да бъдат теми, в които да станете истински експерт, човек разбиращ от тънкостите, превръщащи всяка премиум марка в уникален екземпляр. И не само това!

Освен, че ще увеличите удоволствието от консумацията на тези първокласни мъжки вкусове и аромати, едно такова хоби ще ви помогне да се срещнете с други джентълмени споделящи подобен интерес, правейки ви желан приятел сред отбрана група хора.

Може да станете човекът, който приготвя най-доброто мартини или пък онзи, който споделя най-добрите съвети за пушене на пура.

Вижте още и: Пътеводител на алкохолните напитки и тяхната употреба

#3 Антикварство

antikvar

Антикварството е хоби, което се изразява в събирането и най-вече в откриването на антики от различни специализирани антикварни магазини, пазари, гаражи и други подобни места, предназначени за целта. В много случаи това означава и добър бизнес, чиято цел е обратната продажба на старинните предмети, след като бъдат реставрирани.

Това е едно от типичните мъжки хобита, което дава среща на любители колекционери от най-различни области, разменящи по между си исторически ценности, предмети на изкуството, старинни мебели или дори обикновени мъжки играчки. Най-добрият начин да се посветите на това хоби е да се насочите към една точно определена ниша, в която да се потопите назад в историята. Това ще ви осигури тръпката от търсенето и издирването на нещо конкретно, а не просто да се скитате в търсене единствено на добрата сделка.

За много мъже колекционерска страст може да предизвикат средновековните оръжия, за други пощенските марки, за трети и четвърти отлежалото вино или уиски. Възможностите са безброй, а удовлетворението от намирането на екземпляр, който само вие притежавате е неповторимо.

#4 Иманярство с металотърсач

imanjar

Докато при антикварството, ценностите се търсят по пазарите, между колекционерите и по старите килери и тавански стаи, при иманярството трябва да се заровите в земята.

Разбира се, не буквално, а чрез лопата и металотърсач.

Всичко, от което ще имате нужда, ако решите да се захванете с това хоби, е да се запознаете добре с различните видове метал и техните характеристики, както и с принципа на работа на металотърсача. Много мъже изпитват тръпка от претърсването на историческите хроники, в които често присъстват данни за стари съкровища, местоположения на големи градове или пазари, чийто следи са останали скрити  дълбоко в земята. Откриването на подобни богатства е истинско вълнение, но определено трябва да сте запознати и със законодателството, за да не се окажете в ситуация да притежавате национално съкровище, без да имате право на това.

#5 Голф

golf

Като че ли малко спортове могат да се опънат на голфа като типично джентълменско занимание. Облеклото е спретнато, има етикет, движенията са плавни, грациозни, тревните площи са красиви, а компанията интелигентна. Това определено е играта на джентълмена!

А когато говорим за изграждане на добри бизнес взаимоотношения на високо ниво, от голяма полза ще ви бъде ваше хоби да е голфа.

И въпреки, че не е толкова лесно да сте майстор на този спорт, точно тези трудности са нещата, които го правят толкова забавен. При голфа винаги ще се конкурирате не само с останалите, но и със самия себе си, докато в други спортове просто трябва да сте по-добри от останалите. Това е и част от забавлението в голфа – да подобрявате собствената си игра.

#6 Airsoft

airsoft

Преди няколко години мой добър приятел ми сподели за страстта си към този спорт/хоби. Тогава останах силно впечатлен, че подобен спорт вече има и в България.

Когато започнах да търся информация за това занимание започнах да се вълнувам като малко момче, влязло в магазин за автомати и пистолети.

За какво става въпрос обаче?

Това е занимание, подобно на пейнтбола, с тази разлика, че тук може да се въоръжите с реплика на почти всеки модел истинско оръжие, предлагащо се на пазара. И не само това!

Може да се екипирате с бутафорни гранати, мини, пистолети и изобщо всичко, с което се въоръжават истинските пехотинци и специални части.

Ако видите истинска картечница и такава за Airsoft, вероятно няма да направите разлика – толкова е истинско. Стрелбата и мунициите – оръжията са заредени с топчета като в българския правилник са забранени стъклените и металните.

Що се отнася до характеристиките на оръжията:

Еърсофт репликите са нискоенергийни пневматични оръжия, които стрелят с 6 мм. пластмасови топчета. Те са копия на реални оръжия, но са напълно различни като конструкция, материал и начин на работа. Обикновено кинетичната енергия е 0,5-3,3 джаула, така че те остават доста под разрешените от законите в България 24 джаула, и не подлежат на разрешителен, или уведомителен режим – forum.airsoftbulgaria.com

Това се казва мъжко хоби, нали?

#7 Писане, блогване, журнализъм

write

Писането несъмнено е било хобито на много велики мъже.

Докато някои хора пишат просто, за да продадат книга или идея, други използват това занимание, за да подредят мислите си, да създадат връзки, да решават проблеми, дори да намалят стреса и да си починат. Да изкараш думите от душата си може да бъде едно наистина очистително занимание. Може да е личен дневник, съкровищница с размисли и снимки, който да разгледате след години. Дневникът, тетрадката или дигиталния лист хартия могат също да се използват за предвижването на кариерата и личната ви марка. Това е дело, чиято привлекателност разбираш едва тогава, когато започваш да се занимаваш с него, а след това трудно би могъл да спреш.

#8 Ветроходство

sea

Да противопоставиш собствената си воля на могъщото море е нещо, за което много мъже мечтаят. Ветроходството включва някои от най-древните занимания като прогнозиране на времето, навигация, най-различни умения с въжета и връзване на възли, дисциплина, стоицизъм и работа в екип. Със сигурност едно такова хоби като плаването с ветроходен кораб ще ви даде глътка свеж морски въздух, сериозно физическо и умствено изпитание.

#9 Гмуркане – „дайвинг“

diving

Докато ветроходството ще ви държи над морето, гмуркането ще ви отведе отдолу, за да изследвате дълбините. Въпреки, че това уникално хоби вече стана широко разпространено и у нас, преди да се потопите надълбоко сте длъжни да изкарате курс и да се сертифицирате, че може да го правите.

Така ще си осигурите собствената безопасност, тъй като освен, че е безкрайно красиво и предизвикателно, гмуркането може да бъде и опасно ако не знаете какво правите. Малко хобита предлагат тръпката да се превърнете в историк, биолог, да изследвате древни останки на кораби, да се срещате с разнообразни морски обитатели и всякакви други водолазни приключения.

Как тренират свободните гмуркачи, за да счупят световните рекорди

#10 Моделиране на влакчета

train

Това е доста интересно хоби, при което не просто събирате влакчета, а изграждате макети на цели железопътни мрежи, които реално съществуват. Ако си мислите, че създаването и колекционирането на подобни влакчета е рядко срещано и непопулярно хоби, то може би ще ви е интересно да узнаете, че то се практикува от някои изключително известни личности.

Моделирането на влакове е хоби на Джони Кеш, Джо Ди Маджо, Уалт Дисни, Том Ханкс, Франк Синатра, Уорън Бъфет и други. Благодарение на железопътния моделизъм ще научите различни дисциплини, включително и математика, основи на физиката, проектиране, окабеляване и др.  Ето ви и едно чудесно място, от което да започнете – mrr.trains.com/how-to

#11 Катерене, алпинизъм

climb

Ако планината ви е на сърце, няма нищо по-подходящо за вас от приключенията свързани с алпинизма и катеренето на скали и покоряването на върхове. Всъщност, какво може да ни достави по-голяма радост в живота от постигането на някаква цел и свързаното с нея чувство на гордост, което изпитваме достигайки върха след изтощаващо катерене? Освен приятните емоции, катеренето развива физическите и аналитични умения за бързо решаване на проблеми в търсене на следващата малка скална пролука, за която да се хванете по пътя към върха. Повечето катерачи използват партньор, който ги подсигурява, което за някои може да бъде препятствие в упражняването на това занимание ако не може да си намери такъв. Но пък ако намерите, катеренето в планината може да се окаже едно от най-любимите ви хобита през уикендите.

#12 Исторически възстановки

bg-fighter

За един мъж е важно да култивира носталгична любов към историята и особено към онази част с битките и военните победи. Какъв по-добър начин да се потопите истински в славни минали сражения от това да вземете участие в исторически възстановки. Те могат да бъдат пресъздаване на славна победа (нещо, което всяка година се прави и в България – календар), или нещо по-мащабно като пресъздаване живота през цял период от време и място.

Възстановките на исторически моменти датира още от римски времена, когато на арената са се пресъздавали епични исторически битки. Това дава възможност на хората да се докоснат до онова, което са преживели сънародниците им в миналото и да се учат от тях.

Едно такова занимание със сигурност предлага на всеки човек да походи една миля в обувките на своите деди, които отдавна са изчезнали.

Вижте още и: Чингис Хан – жестокост, власт, сила, мъдрост, щедрост

#13 Пчеларство

bee

Първите сведения за съществуването на пчеларството датират от преди 4500 години в древен Египет. Това хоби (често и бизнес) набира все по-голяма популярност и у нас. В него се съчетават опасността от жилещата сила на пчелите и осезаемата възвръщаемост под формата на мед.

Това е и занимание, при което ако сте отдадени (и издържите на всички болести характерни за пчелите) лесно може да се мащабира (особено с така популярните напоследък мобилни кошери). Освен хоби, пчелите са изключително важна част и от нашата околна среда и ако решите да се занимавате с това определено ще допринесете за намаляване на все по-честото и безпричинно измиране на цели пчелни семейства. Неслучайно Айнщайн е казал, че хората ще разполагат само с 4 години живот след като пчелите напълно изчезнат.

#14 Грамофонни плочи – културната тежест на музиката

elvis

Подобно на много ретро активности, които все повече се завръщат в настоящето, грамофонът отново е на мода.  Да, старите винилови плочи изживяват своя истински ренесанс, както отбелязва и Дойче Веле. Всъщност, продажбите на музикални плочи в световен мащаб са скочили няколко пъти през последните години, докато продажбите на CD-та продължават да спадат.

Преди няколко месеца имах възможност да вляза в обикновен музикален магазин в Мюнхен (Германия е най-големия консуматор на подобни музикални носители), където останах впечатлен от огромното кътче с винилови плочи с музика, както от стари времена, така и съвременна.

Изборът беше невероятен. И докато при плочите беше пълно с хора, при CD-тата нямаше никой. За съжаление, осъществяването на това хоби в България не е толкова лесно и достъпно, но пък интернет е толкова необятен, че ако решите може да си намерите почти всяка плоча, която търсите.

Ако сте човек, който обича музиката винилът ще ви предложи съвсем ново изживяване. Слушането на музика по този начин ще ви помогне да се съсредоточите върху самия албум на любимия си изпълнител, а не да прескачате от песен на песен. Това е истинско наслаждаване на самото музикално изкуство, а не просто мимолетна консумация на звуци за забавление.

#15 Домашен майстор – изобретател

handyman

За някои мъже майсторенето около къщата или апартаментът е изключително досадна и неприятна работа, която избягват на всяка цена. Но за много други това е абсолютно приятен начин да прекарат съботния си следобед. Без значение дали става въпрос за довършителни работи в мазето, поддържа на домакинството или пребоядисването на някоя стая, ролята на домашен майстор предлага на много мъже шанса да работят с ръцете си и да усвоят нови умения.

Домът се нуждае от любов и грижи, точно както нашите тела имат нужда да са здрави. Ако превърнете подобно занимание в хоби, приятните моменти около верандата ще се допълнят и от някой и друг спестен лев. Добрата новина е, че ако сте от тези мъже, които обичат да работят с ръцете си, в интернет има изобилие от ресурси (особено в Youtube), където може да намерите цялото познание, което ви е нужно. От вас се иска само желание.

#16 Аналогови игри

go

Дуайт Айзенхауер е играл Бридж с колегите си офицери в малките часове на нощта, Уинстън Чърчил с удоволствие е практикувал маДжонг и Джин Руми със семейството си преди вечеря. Джеферсън и Медисън са били пламенни играчи на шах.

Президенти като Рузвелт и Хари Труман са играели покер със своите съветници, а Ейбрахам Линкълн е обичал да играе табла със синовете си.

Почти всеки велик мъж в историята е имал любима игра на дървена дъска или с карти. Присъединете се към редиците им, за да откриете огромните ползи за приятелството и семейството, които дават тези аналогови игри.

Игра на шах – Мъжете играят шах вече хиляди години, за да подобрят съсредоточеността , критичното мислене, абстрактното мислене и навиците за решаване на проблеми. Още през XVIII век Бенджамин Франклин написал есе на тема „Моралът в шаха”. В него Франклин излагал тезата си, че играта на шах формира ценни качества за ума, полезни в живота на човека, които трябва да се придобиват или се укрепват с нейна помощ, за да се превърнат в навици за всички случаи в живота. Понеже животът е един вид игра на шах…

Бенджамин Франклин играе шах
Бенджамин Франклин играе шах

Всъщност, позволете ми да ви препоръчам нещо по-различно от шах!

Защо не се пробвате с древнокитайската логическа игра Го.

Казват, че е много по-сложна от шаха, а целта и е завладяване на по-големи територии от тези на противника. Го е елементарна като правилник, но изключително дълбока като стратегия.

Неслучайно това е била и любимата игра на Сун Дзъ!

Го отразява различните качества на човека: безразсъдно смел или внимателен, оптимистичен или песимистичен, романтичен или реалистичен. Го е единствената игра в света, при която човекът със своето чувство за хармония и интуиция може да победи компютъра. Известна тайванска фирма е предложила един милион долара за създаването на по-добра компютърна версия на Го. Ето защо и психолози, и кибернетици са единодушни, че Го е играта на XXI в. – в. Сега

#17 Доброволчество, филантропия

cherity

Дори мъже, които не смятат себе си за материалисти, с времето алчността може да се появи на повърхността. Но докато държим здраво нашето време и материални ресурси само и само, за да защитим щастието си, в дългосрочен план този егоизъм ощетява душите ни. Затова благотворителността трябва да стане част от живота, не само на всеки мъж, но и на всеки човек, защото в помагането на другите често намираме своя живот значително по-смислен и подобрен.

Вместо да посвещавате цялото си свободно време единствено на вашите хобита и любими занимания, защо не отделите малко време за другите? Помагайки на ближния ще намерите удовлетворение и перспектива за собствените си проблеми. Да, мъжете се нуждаем от известно време насаме със себе си, потопявайки се в любима дейност, но редовното доброволчество и филантропия ще ви предложи и страхотен начин за подмладяване.

Не вярвате ли? Опитайте…

#18 Магия, фокуси

magic

Всеки мъж трябва да може да извади от шапката си поне няколко добри магически трика, за да впечатлява не само госпожиците, но и да радва децата си.

Освен истинска забава, фокусите носят и удовлетворение от учудването на останалите, питайки се как се прави фокуса, а вие запазвате тайната с усмивка.

Магията може да бъде наистина евтино хоби.

Това, от което имате нужда е желание за практика, магическа книга и тесте карти. Ако искате вземете си и зайче…

Уроци по мъжество от магьосникът Хари Худини

#19 Правене на домашен алкохол

beer

Няма как, традицията повелява! Не можем да минем без това традиционно за нашите ширини мъжко занимание, превърнало се в обичай всяка година.

Варенето на домашен алкохол, било то вино, бира или ракия, е неизменна част от нашата култура и ние няма как да се откажем от него. А защо и да го правим?

Събиранията около казана създава страхотни емоции, предизвиква горещи разговори и опияняващи движения – гледка препоръчителна само за мъже.

Освен това, да седнеш на трапезата през зимата и да извадиш бутилка домашно приготвено червено вино или загряваща лична ракия е усещане, което може да разбере само един истински мъж. Първите стъпки в домашната пивоварна не са скъпи, нито трудни. Трябва да си осигурите подходящ съд за приготвяне на алкохол, суровина, бутилка с газ или дърва и разбира се, малко търпение, докато потече първокласната ви лимитирана серия ароматен алкохол.

#20 Любителско радио

radio

Искате да сте част от сплотено общество, което се интересува от радио вълни?

В такъв случай обърнете внимание на любителското радио.

Макар и интернет почти да измести радиото като доминираща форма на обществена връзка, ентусиасти – любители на радиото все още съществуват.

Радиолюбителите с удоволствие общуват с  хора от своя свят, обогатявайки знанията си по теория на радио предавателите. Освен това, много радиолюбители работят като кореспонденти в държавна служба в своята страна, информатори в случай на стихийни бедствия.

#21 Четене

read

Въпреки че днес мъжете  четат все по-малко, едва ли има по-мъжествено хоби от четенето. Не се учудвайте, че казвам точно това. Четенето дава достъп към идеите на велики мислители, военни стратези, герои, писатели и примери от миналото правейки ни по-умни, смели, образовани и начетени. Ако се запишете в библиотеката, четенето може да бъде съвършеното безплатно хоби.

#22 Свирене на китара

guitar

Китарата е една от емблемите на мъжкото общество, независимо дали ще носи тежки електрически звуци или ще доставя удоволствие по класическия начин. Умението да свирите, на какъвто и да е инструмент ще ви придаде мъжественост, но китарата определено си има своите преимущества: тя е относително евтина и не е чак толкова трудно да се научите.

В мрежата има достатъчно ресурси, които предлагат безплатни уроци по свирене на китара.

#23 Дървообработка

wood

Човек не може да не се възхити на мъж, които взима сурово парче дърво и го превръщат в нещо полезно и красиво. Такива мъже сами правят подаръци, а не ги купуват. С гордост посочвайки към мебелите в своя дом те казват: „Това сам го направих”. И вие можете да станете един от тях, ако се заемете с това изключително полезно хоби – дърворезбата, ако разбира се сте сръчен.

Ще придобиете не само полезен навик – много любители дърворезбари свидетелстват за повишаване нивата на търпение и устойчивост.

Истинските фенове на това занимание казват, че когато вземеш в ръцете си инструмента и започнеш да  работиш, изпадаш в състояние, подобно на дзен.

#24 Обработка на метал

metal

Обработката на метал дава същите преимущества, които и обработката на дървесина, но вместо ароматната миризма на стърготини ще се обградите от опасната топлина на разтопен метал.

Чугунените орнаменти на леглото, с които жена ви иска да украси стаята и поставките за саксиите с цветя са само някой от нещата, които можете да направите. Да не говорим за остриетата, които може да сътворите – било то под формата на ножове, мечове и всякакви други метални изделия.

#25 Градинарство

garden

Навярно един от най-ярките мъжки образи е увереният в себе си мъж, който обработва своята собствена градина за удовлетворяването на потребностите на семейството си и за естетическите нужди на околните. За да се решите на това, не е нужно да имате декари земя.

Достатъчен е малък участък около дома. Ако цял ден седите в офиса с изкуствено осветление и застоял въздух, най-подходящото за вас хоби е градинарството.

Това е движение, и слънчева светлина, и свеж въздух.

Наблюдавайки как от семенцата стават растения, все по-големи и по-големи започваш да се чувстваш в хармония с природата. Когато събираш своята реколта или се наслаждаваш на цветята си, изпитваш чувство за изпълнен дълг и огромно удовлетворение.

А когато се заемеш с приготвянето на храна от зеленчуците, които си отгледал със собствените си ръце в собствената си градина, ще почувстваш още по-голямо задоволство.

#26 Реставрация на ретро автомобили

retro-car

Едно от най-големите удоволствие за всеки мъж ценител на автомобилите е да стои часове наред в гаража и да ремонтира или подобрява своята кола.

Днес, когато автомобилите са толкова модернизирани и компютъризирани, да бръкнеш под капака с гаечния ключ или с отверката става почти невъзможно.

Пластмасови кори върху мотора, натъпкан до пръсване двигател в шасито, където няма място да бръкне дори и детска ръка – всичко това ни кара да се върнем назад в добрите стари времена на класическите автомобили, които ни доставяха толкова автентично удоволствие.

Ако искате да станете механик, може да се заемете с реставрация на ретро автомобили, където нещата са доста по простички. Това хоби ще ви позволи да придобиете технически знания, да подобрите навиците за решаване на проблеми и да изпитате сладкото чувство на успеха, когато възстановения от вас двигател започне да мърка като котенце.

Реставрацията на автомобили обаче е скъпо хоби.

Ще се наложи не само да си закупите автомобил, който да реставрирате, но и инструменти и части, които невинаги ще успявате лесно да намирате. Но времето и изхарчените средства могат да се възвърнат, тъй като напълно реставрираният ретро автомобил може да се продаде скъпо (макар най-вероятно да не поискате да се разделяте с вашето метално „дете“).

#27 Ловуване

hunt

В продължение на хилядолетия ролята на мъжа в семейството остава неизменна – да се грижи за него и да го изхранва. В много култури и племена ловуването било изпита, при който момчетата ставали мъже, а мъжете получавали възможност да се обединяват в преследването на една цел.

Но да се пренесем за малко в настоящето.

Повечето мъже „добиват” месо от близкия супермаркет. Обикновено то е пълно с хормони и антибиотици. Ако искате да възстановите връзката си с предците си, време е да излезете на лов. Преимуществата му са много, тук сме изброили само някои от тях. Като начало ловът ви дава възможност да осигурите на себе си и семейството си качествено месо без антибиотици и хормони, които често са в състава на местото от животни отгледани във ферми. Второ, той ви дава възможност отново да влезете в контакт с природата. Трето вие ще съдействате на охраната на дивата природа, тъй като парите, похарчени за лиценз ще отидат за финансиране на държавните ведомства за охрана на дивата природа. И четвърто дори да не застреляте нищо, ловът е отлична възможност за развитие на приятелските отношения, а това е важна част от нашето щастие.

#28 Риболов

fish

Риболовът – култовото мъжко хоби. То е отличен начин да се съберете с приятели или да прекарате време заедно с баща си. Това увлечение няма да ви струва скъпо. Добрата въдица едва ли ще разклати бюджета ви, а за стръв и корда ще похарчите още съвсем малко.

Тук няма да говорим повече. Просто вземете въдицата и отивайте за риба…

#29 Стрелба с бойно оръжие

shoot

Ако ловуването не е по ваш вкус, можете да си доставите удоволствие от стрелбата и без да убивате нищо. Може да се заемете със спортна стрелба.

За нея се изисква съсредоточеност и твърда ръка. Различните клубове предлагат различни видове стрелбищен спорт.  Можете да избирате между стрелба с пистолет, стрелба с пушка, автомат и др.

Имайте предвид, че това хоби не е евтино. Оръжието струва не малко, а и стойността на боеприпасите не позволява излишна шикозност.

Също така ще трябва да намерите удачно място, където безопасно да си постреляте. Ако не сте уверени, че сте готови да се „изхвърлите“ за истинска пушка , опитайте с пневматично оръжие.

Основните принципи и навици са същите, с изключение на това, че с пневматичното оръжие можете да постреляте и в двора на дома си или извън града (и без деца и котки, нали?).

#30 Колекциониране

collection

Колекциониране – това е нещо, което мъжете обичат, а жените просто не разбират (или поне, когато не става въпрос за обувки). Жените обичат да се затрупват с множество задачи, като в същото време мъжкият мозък предпочита целенасочено да се съсредоточи върху едно единствено нещо.

Мъжът може да прекара целия си живот в търсене на последния предмет, за да завърши колекцията си. Това става негова фикс идея. Всъщност, дълбоко в душата си всеки колекционер разбира, че не иска да завърши колекцията си, защото цялото това усещане ще свърши.

#31 Къмпинг, лагеруване

cumping

Съвременният мъж е разтревожен и нещастен, защото е изгубил връзката си с външния свят, с природата – с гората, с планината с морето.

Всеки от нас трябва да се стреми към редовно съединение с природата заради нашето физическо и психическо благополучие. Отървете се от задушните помещения и прекарайте няколко дни на свеж въздух. Поспете под звездите, седнете около огъня.

Лагеруването е един от най-евтините начини „да избягаме от всичко това”. Къмпингът е отлична възможност да отработите навици необходими на туриста, за да си прекара добре времето с приятели или да остане насаме със собствените си мисли.

#32 Кораби в бутилка

ship

Да вкарате кораб в стъклена бутилка – класическо и широко разпространено по целия свят хоби. Удивете децата си като им покажете това чудо. Те ще прекарат остатъка от своето детство опитвайки се да разберат как точно го правите. Вкарването на кораб в бутилка не е лека задача.

Това е пипкаво занимание, което изисква съсредоточеност, търпение и твърда ръка резултатът, от което наистина е впечатляващ.

#33 Спортуване

football

Всеки мъж бил той интелигентен или пълен глупак, трябва да се занимава с някаква физическа активност. Състезанието между мозъка и мускулите все по-често започва да се печели не от едното или другото, а от мързела.

Физическата активност повишава нивото на тестостерон (който така и недостига на съвременните мъже), поддържа във форма, предотвратява депресията и минимизира стреса, а мисловния процес се издига на много по-високо ниво.

Видовете спорт, в които всеки мъж може да открие своя състезателен дух са особено полезни за формирането и поддържането на мъжественост.

Играйте футбол, баскетбол или волейбол например. В индивидуалните видове спорт (тежка атлетика, тичане и др.) също има много достойнства.

Те ви предоставят пространство за размисъл и помагат да сте в хармония със самите себе си. Не е важно какъв ще е спорта, важното е той да кара кръвта ви да се движи бързо, сърцето ви да бие учестено, а мозъкът ви да вибрира.

#34 Моделиране

model

Създаването на точни копия (реплики) на автомобили, самолети и кораби най-вероятно ви се е харесвало в детството.

Защо да не се заемете с това и като зрял мъж?

Моделирането ще ви помогне да развиете внимание към детайлите и ще ви вдъхнови да разберете повече за историята на вещите, над които работите.

Освен това, ще имате нещо изработено от вас с което да украсите офиса или дома.

#35 Работа с кожа

leather

Обработката на кожа е отличен начин да сте в контакт с онзи каубой, който живее вътре във всеки един от нас. Изкусният кожар може да сътвори множество страхотни вещи като: тефтери, кожени чанти, колани, седла и други. Недостатъци? Това е скъпо хоби.

За да успеете в това начинание, ще трябва да имате под ръка и специални инструменти.

#36 Стрелба с лък

arrow

Макар бойните оръжия да са изместили стрелянето с лък и стрела, понякога връщането към старото може да донесе голямо удовлетворение.

Стрелбата с лък ви позволява да се приобщите към едно от най-примитивните оръжия, което работи изключително и само благодарение на мускулите, ловкостта и точността ви. Тази спокойна, концентрираща дейност помага да успокоите ума си. Независимо от това, че лъкът и стрелата вече практически не се използват за лов (макар да има арбалети за това), по-голямо удовлетворение можете да намерите в стрелбата по мишени и да отработите навика си до пробождането на ябълка поставена върху нечия глава (по-добре не пробвайте).

Обикновеният лък за начинаещи може да бъде намерен на ниска цена, а да тренирате можете директно в двора, като преди това обезопасите тази зона.

#37 Бойни изкуства

box

Едно от най-добрите неща, които може да направи един мъж за себе си е да се занимава с бойни изкуства. Освен умения за самоотбрана, тези занимания изграждат дисциплина, подобряват здравето, издигат духа и формират качества на войн. Като чуете бойни изкуства, вероятно първото, за което се сетите е Карате. Това обаче далеч не е единственото, което може да тренирате.

Има много различни видове, които да практикувате: Бразилско Jiu-Jitsu, Таекуондо, Винг Чун и т.н. Източните бойни техники не са единствения избор.

Ако изберете Бокс, Кик-бокс, Муай Тай и т.н. също няма да сбъркате.

Не робувайте на мода, спрете се на това, което ви харесва най-много, купете всичко необходимо като екипировка и по-важното – намерете подходящ треньор, който да възпита у вас ценностите на избрания боен спорт.

#38 Фотография

photo

Ако винаги сте искали да се занимавате с изкуство, но нямате кой знае какви художествени способности, опитайте да се занимавате с фотография.

Фотоапарати и програмите за редакция на снимки стават все по-евтини, а фотографията като хоби става все по-популярна и достъпна.

Фотографирането може да се съчетае с други интереси и в това е едно от преимуществата на това хоби. Обичате да правите преходи? Възползвайте се от случая и снимайте природата. В интернет има множество групи на фотографи, освен това много фотолюбители предлагат безплатни сайтове обучаващи на изкуството на фотографията (вижте и тук).

#39 Билярд

snooker

Билярдът е съчетание на стратегия, геометрия, често и на психология.

Това е и отличен начин да прекарате времето си и да се отпуснете с приятели.

Ако не можете да убедите жена си в това, че билярдната маса у дома е просто задължителна, съберете компанията и похарчете някой лев за билярд клуб.

#40 Кулинария

cook

Всеки мъж трябва да умее да готви. Такова умение дава множество преимущества като най-вече удоволствие от храната, добър терапевтичен ефект, независимост (няма нужда да разчиташ на другите) и икономия на пари (не е нужно да ходите където и да било, за да хапнете).

Това толкова достъпно хоби ще ви помогне да водите и по-здравословен начин на живот, защото колкото и зле да готвите, трудно бихте могли сам да си приготвите толкова вредна храна, колкото може да намерите във веригите за бързо хранене.

И разбира се, едно от най-важните преимущества да готви мъж е, че ще впечатлите дамите.

#41 Ковач

metal

Изкуството на кованото желязо далеч не е отминало, напротив!

Макар и вече доста малко хора да изкарват прехраната си като ковачи има мъже, които с удоволствие ще се заемат с този занаят в качеството му на хоби.

За да се заемете с това старовременно и богато на традиции дело ще трябва да похарчите горе долу същите пари, които и за добър фотоапарат.

И ето, палите огън в ковачницата и удряте с чука по разтопеното парче метал, лежащо върху наковалнята, подобно на покровителя на огъня – древноримския бог Вулкан.

Вижте още и: Как се прави катана по стария Японски начин

#42 Пилотиране на самолет

plain

Едни от най-смелите мъже са тези, които покоряват небето.

Разбира се, най-голямото препятствие, за да се захванете с това хоби е финансовата част. Скъпо е, много е скъпо. Само уроците и лицензите ще ви излязат няколко хиляди лева.

Освен това ще трябва да наемете и самолет.

Някои мъже комбинират любовта към пилотирането с тази към механиката и сглобяват свой собствени едноместни самолети.

Независимо от стойността, много пилоти-любители казват, че всичките тези пари си струват в замяна на чувството за свобода, което изпитват във въздуха.

И все пак самолетите не са единствения начин да полетите като птица.

Съществуват и много по-достъпни начини като например: безмоторни и моторни самолети тип делтаплан, скокове с парашут, летене с балон и други способи, които ще ви издигнат не само физически, но и духовно.

#43 Игра на карти

cards

Неслучайно отделихме това мъжко хоби от аналоговите игри, защото то заслужава специално внимание. Причината е, че голяма част от мъжете обожават да играят на карти. Било то белот, бридж, покер и т.н. Идеалната социална обстановка, която създава играта на карти е предпоставка за приятни разговори, а в съчетание със състезание и добро питие, позволява душевно да се освободите и прекрасно да прекарате времето си.

Купете бутилка уиски, съберете момчетата и се позабавлявайте.

#44 Пейнтбол

paintball

Помните ли как като дете играехте на война с фунийки?

Сега, когато сте „голямо момче” също можете да поиграете на война, но сега вместо куршуми ще се възползвате от топчета с боя.

Пейнтболът вече не е скъпо развлечение. Всичко необходимо (терен, защитна маска и достатъчно количество топчета) можете да вземете под наем. А ако сериозно се увличате по пейнтбола, то винаги можете да си купите и свое собствено оборудване.

#45 Фехтовка и боравене с меч

sword

Защитавай се (Angard)!

Какво е общото между Тримата мускетари, Зоро, Люк Скайокър и Конан Маклауд? Отличният набор от умения със сабята, разбира се.

Този вид спорт, който съществува от времето на древен Рим и Гърция, винаги е привличал истинския джентълмен. Приобщете се към традицията, на която са били обучени рицарите и лордовете от миналото.

Придобийте равновесие, координация, гъвкавост и внимание в процеса на обучение на това древно изкуство. Във фехтовката специално се използват три различни вида оръжия – рапира, сабя и шпага. Всички те имат различно тегло и се използват по различен начин.

Е, защитавайте се…

#46 Рисуване и живопис

painting

Уистън Чърчил бил заклет художник. Той прекарвал по няколко часа пред статива в градината си или в студиото. Така той гонел „черния пес” депресията.

Чърчил добре разбирал, че творчеството оказва благотворно влияние за психичното здраве на човека. Много мъже се отказват от изкуството, защото не забелязват в себе си вроден талант. Може би това е истина, но обучението и практиката ще си свършат добра работа.

Най –достъпното изкуство, с което може да започнете, е рисуването. Достатъчни са само няколко молива и един бял лист. Живописта изисква малко повече вложения в зависимост от вида й Акварелната живопис например е по-евтина от маслената.

#47 Гледане на военни и исторически филми

Няма нещо по-жестоко от войната, но в същото време няма и нещо, което да създава толкова силна емоционална връзка между мъжете, както тежката битка.

Историята помни невероятно кървави и жестоки сражения, които могат да разчувстват и най-студеното сърце. За щастие, много от тях са пресъздадени от киното (къде преувеличени, къде не), благодарение, на което не можем да разберем какво точно са изпитвали истинските войни, но можем да се докоснем до онова, с което са се сблъсквали.

И независимо дали става въпрос за история между врагове, за приятелство или и за двете (както в случаите с Чарли Браун и Фарнц Щиглер), историческите филми, пресъздаващи тези силно въздействащи картини, са чудесен вариант за приятно прекарване на уикенда.

Ето и списък с 50-те най-добри военни филма според Телеграф.

#48 Любителска астрономия

stars

Космосът е последната граница. Всъщност, там няма граница, освен тази на телескопа ви. Независимо от това, че самите вие най-вероятно не може да стигнете до там, за да усетите величието му, можете да разгледате звездите и в собствения си двор.

Ще се изумите колко много можете да видите от космоса с помощта на неголям телескоп или дори по-силен бинокъл. Ако пък искате да погледнете по-надълбоко в космоса ще ви трябва много мощен телескоп, който разбира се ще ви излезе доста скъпо. И не забравяйте, че астрономията е много повече от просто гледане на „Голямата мечка“ през телескопа.

#49 Приключенски състезания, маратони, преходи

maraton

Търсите нещо по-сложно от състезания по тичане на 5 километра?

Омръзнали са ви стандартните маратони? Обърнете внимание на приключенските състезания, в които са включени дълги планински преходи, плуване, катерене и т.н.

Те обикновено продължават цял ден и включват различни препятствия и състезания.

Ще трябва да тичате 15 километра, след това да гребете още толкова с каяк и накрая да покарате около 30-тина километра колело през гората. При това трябва да спирате само на контролните точки, които можете да намерите само с карта и компас. Тежката физическа активност в съчетание с природата и ориентирането – ето това се казват мъжки занимания.

#50 Вашето екстравагантно хоби

question

Разбира се, мъжките хобита не се изчерпват с тези 49 занимания.

Вие например може да обичайте да карате колело, да яздите кон или да гледате животни. Точно затова оставихме № 50 на вас!

Споделете кое е вашето любимо хоби в статуса към статията във Facebook, за да попълним колекцията и да подсетим нашите братя какво биха могли с удоволствие да правят в свободното си време


Е, избрахте ли си хоби? Помнете, да започнете винаги е весело и зареждащо. Но не мислете, че да стигнете ниво на майстор е така просто.

Но не допускайте и вашето ново хоби да отиде на заден план или да събира прах в шкафа.

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Гергана
Гергана
4 години ago

номер 47, но без ограничения в жанра