На 17 декември 1903 г. братята Райт извършват първия полет със самолет при скорост 10.9 км/ч. Само 61 години и 5 дни по-късно, чудото на технологията – самолетът Lockheed SR-71 Blackbird също полита във въздуха. Това все още е най-бързият самолет в света, който развива скорост от забележете – 3,530 км/ч. В това вълнуващо видео е обяснена бившата свръх секретна технология, чрез която са разработени чудовищните му двигатели.

Наземен тест на двигателят, пуснат на пълна мощност
Наземен тест на двигателят, пуснат на пълна мощност

Това постижение е невероятно, още повече че от първия полет…

h8hg6ce9jzme404utfmn

…до това технологично постижение са били нужни само 61 години и 5 дни.

uuvjj2jibz2cmkab4zcv

Историята на SR-71 Blackbird в снимки

Свръх звуковият SR-71 Blackbird без съмнение е най-модерния самолет създаван някога по отношение на вградената в него технология. Той счупи всички рекорди на авиацията, извърши невероятни мисии, превърна се в легенда.

Практически, всяка част от самолета е изисквала нови подходи или дори пробиви на дизайна в областта на технологиите. За да издържа на високите температури генерирани от триенето в горните слоеве на атмосферата по време на тежкия полет, “Черната птица” изисква набор от специално разработени материали: уплътнения, смазки, окабеляване и други компоненти.

93% от самолетния корпус на SR-71 се състои от титанова сплав, която позволява на свръх мощната летателна машина да работи в режим, при който температурите варират от 230 ºC в кърмата и средната част на самолета, до 500 ºC в близост до отработените газове на двигателя. Прозорците на кокпита са разработени от специално термоустойчиво стъкло, което трябва да издържа повърхностни температури по-високи от 330 ºC.

Определено трябва да разгледате снимките на тази уникална машина:

cbmnlnxq29bhgh8i4vc3

xenugkxfxpur7qafmktu

Вижте още и свръх интересната история на: Мощните свръх звукови пътнически самолети, които останаха в историята