Тайната технология на SR-71, която го направи най-бързия самолет в света

На 17 декември 1903 г. братята Райт извършват първия полет със самолет при скорост 10.9 км/ч. Само 61 години и 5 дни по-късно, чудото на технологията – самолетът Lockheed SR-71 Blackbird също полита във въздуха. Това все още е най-бързият самолет в света, който развива скорост от забележете – 3,530 км/ч. В това вълнуващо видео е обяснена бившата свръх секретна технология, чрез която са разработени чудовищните му двигатели.

Наземен тест на двигателят, пуснат на пълна мощност
Наземен тест на двигателят, пуснат на пълна мощност

Това постижение е невероятно, още повече че от първия полет…

h8hg6ce9jzme404utfmn

…до това технологично постижение са били нужни само 61 години и 5 дни.

uuvjj2jibz2cmkab4zcv

Историята на SR-71 Blackbird в снимки

Свръх звуковият SR-71 Blackbird без съмнение е най-модерния самолет създаван някога по отношение на вградената в него технология. Той счупи всички рекорди на авиацията, извърши невероятни мисии, превърна се в легенда.

Практически, всяка част от самолета е изисквала нови подходи или дори пробиви на дизайна в областта на технологиите. За да издържа на високите температури генерирани от триенето в горните слоеве на атмосферата по време на тежкия полет, “Черната птица” изисква набор от специално разработени материали: уплътнения, смазки, окабеляване и други компоненти.

93% от самолетния корпус на SR-71 се състои от титанова сплав, която позволява на свръх мощната летателна машина да работи в режим, при който температурите варират от 230 ºC в кърмата и средната част на самолета, до 500 ºC в близост до отработените газове на двигателя. Прозорците на кокпита са разработени от специално термоустойчиво стъкло, което трябва да издържа повърхностни температури по-високи от 330 ºC.

Определено трябва да разгледате снимките на тази уникална машина:

cbmnlnxq29bhgh8i4vc3

xenugkxfxpur7qafmktu

Вижте още и свръх интересната история на: Мощните свръх звукови пътнически самолети, които останаха в историята

Сподели статията:

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Radoslavкалоян Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
калоян
Guest
калоян

Чел съм че тогава са нямали толкова много титан и са го набавили от руснаците.това ме навежда на друга мисъл че може и да е нещо като съвместа разработка…..

Radoslav
Guest
Radoslav

ЦРУ правят фалшиви фирми по целия свят за изкупуването на титан,а по това време на студената война СССР спират да произвеждат самолетите си от титан,защото много скъпо им струва.