fbpx

Списък с най-важното за един перфектен планински поход

11 минути
Кратък списък с най-важното за един перфектен планински поход

Планината е като красивите жени – обожаваме да им се наслаждаваме, но често могат да бъдат и опасни, много опасни. Точно затова решихме да съберем на едно място, и то съвсем накратко, основните мерки за безопасност, които трябва да предприемете, за да бъде планинският ви преход спокоен и приятен. Всеки, който е бил на туристически преход в планината, трудно може да се отърве от това увлечение. А тези от вас, които все се канят да го направят – гарантираме ви, че ако не го направите много, много ще изпуснете. Но целта на този материал не е да превъзнасяме красотата на планината, а да се предпазим, когато сме в нея.

Safety first – както казват братята американци. Защото част от вълнуващите преживявания там са не само да стоим около огъня и да се радваме на дивите животни и растения, но и истинските опасности, които във всеки един момент могат да възникнат.

Особено ако ходите на по-отдалечени диви места.

И така, нека видим какво трябва да направим, преди да се отправим към дивата природа, далеч от градската надморска височина:

#1 Какво означава да вземете всичко необходимо?

необходими принадлежности за безопасен планински преход

Ако смятате, че тази точка се отнася само за начинаещите, които не знаят какво да сложат в раницата си, то дълбоко грешите.

Дори изпечените туристи правят грешки, забравяйки да сложат в багажа си един или друг предмет или надявайки се на човека до себе си – „нищо, той трябва да е взел горелка”.

Затова, преди всеки поход направете си малък списък с тези 10 основни точки:

  1. Топли дрехи
  2. Защита от слънце (очила, крем, шапка)
  3. Аптечка – не просто аспирин!
  4. Средства за запалване на огън
  5. Инструменти и материали за поправка (тиксо, конци, игли, въже, лепило)
  6. Средства за навигация (карта, компас, GPS). Повече за компаса вижте тук.
  7. Осветление – проверете батериите на фенера си
  8. Храна – нека поне 30% от храната ви да е пакетирана
  9. Средства за спане и почивка (спален чувал, постелка, одеало, палатка)
  10. Достатъчно вода

Не излизайте от вкъщи докато всички точки от този списък не бъдат изпълнени.

#2 Опознайте много добре маршрута си

опознайте маршрута си

Много туристи, особено тези, които вече няколко пъти са били на поход, се чувстват прекалено уверени в своите сили и не се притесняват за детайлите на предстоящия маршрут.

На всички въпроси те пренебрежително махват с ръка и отговарят, че „ ще се оправят в движение”. „Лошо Седларов, много лошо!“

Понякога възникват ситуации, когато такава увереност никак не е от полза.

Дори напротив, може да бъде пагубна.

Преди планинския преход задължително разберете колкото се може повече подробности за местността, към която смятате да се устремите.

Четете справочници, изучавайте карти, намерете мненията на предишни пътешественици (особено ако става въпрос за планини и местности извън България).

Отделете сериозно внимание на прогнозата за времето, местните диви животни (за тях по-късно), характерни за тази част на гората и наличните източници за вода. Причината за тези сериозни препоръки са, че тук не говорим просто за разходка в планината! Става въпрос за сериозни планински преходи, далеч от най-близката модерна градска среда. Тук на помощ могат да ви дойдат и технологиите в лицето на услугата Google Maps, благодарение на която може да опознаете маршрута си от птичи поглед предварително и да избегнете някои неприятни изненади.

#3 Облечете се подходящо

Невероятно е, но причина за около половината нещастни случаи по време на поход са не дивите животни или липса на храна, а заради неподходяща екипировка – ако изобщо можем да говорим за екипировка при много от начинаещите „планинари“.

Особено ако става дума за гори, където в един и същи ден можете да сте пред получаването на слънчев удар и само след няколко часа да се борите със студа, за да не замръзнете. Затова внимателно подхождайте към избора на облекло и никога не се надявайте на добро време.

#4 Оставете информация за маршрута си

оставете информация за маршрута си

Днес, когато за една секунда можем да звъннем на всеки и да получим всякаква информация, много от нас пропускат възможността да информират близките си за пътешествието, което смятат да предприемат.  Трябва добре да разберете, че по време на поход може да нямате връзка, да ви падне батерията или да си изгубите телефона. Именно в този момент по закона на Мърфи се случва всичко най-лошо. Затова, преди да излезете от вкъщи информирайте поне двама по близки приятели или роднини за своя маршрут и предполагаемо време за връщане.

А най-добре би било да оставите детайлно разписание на вашия преход.

#5 Без излишно геройство!

Познавайте пределите на своите възможности, не се правете излишно на мъж – планината и без това е много по-силна от вас.

Вие и само вие знаете на какво е способно вашето тяло.

Няма нищо по-лошо за вас и вашата група от това да подцените възможностите си и в определен момент да почувствате че „край, не мога повече, върнете ме обратно!” или точно обратното, да се надцените помисляйки за себе си, че сте повелителят на планината или по-зле: че сте нещо като Беър Грилс и може да се справите с всичко. Затова, още на излизане от дома ясно преценете предполагаемия темп на движение, физическото ви и здравословно състояние – вашето и на останалите участници, трудността на маршрута и възможните опасности.

Помнете: планинските походи са преди всичко почивка, а не борба за оцеляване.

#6 Погрижете се за водата!

За съжаление, често явление при туристическите походи е недостатъчното внимание към водата. Толкова сме свикнали с факта, че в чешмата винаги има безкрайно количество вода, че този градски рефлекс напълно е изключил притеснението ни, че в планината няма кранче, което да завъртим и да потече вода. Особено голямо значение липсата на вода придобива при високи температури и значителни физически натоварвания.

В такива ситуации обезводняването на организма става за броени часове.

Затова предварително научете всички източници на вода по маршрута и пресметнете темпа на ходете, взимайки ги под внимание. Помислете също и за наличието на достатъчно количество течности, които да вземете със себе си.

#7 Съобщете на животните за своето присъствие

На Земята не са останали чак толкова много места, където животните да представляват реална заплаха, особено ако се придържате към често използвани туристически маршрути. И все пак, опасността от тяхното появяване на мястото, където лагерувате не е за пренебрегване, особено ако сте решили да се отправите към дълбоката гора.

За да избегнете неприятни последствия от директни срещи с дивите животни, трябва да помните едно важно правило: няма звяр по-опасен от човека. Всички жители на степите, горите и реките знаят това прекрасно и самите те ще се постараят да не ви се мяркат пред очите.

Затова старайте се да разговаряте, пеете и шумите, за да съобщите на всички за своето присъствие. Като правило животните ще ви отстъпят пътя и ще се постараят да не ги забележите.

И все пак, имайте едно на ум…

Ако сте тръгнали на поход сред дивата природа, никой не гарантира, че тя няма да се доближи прекалено близо до вас. Ако знаете няколко прости правила, шансовете да оцелеете при срещата си с опасни диви животни, а и насекоми и змии се увеличават в пъти.

Да видим какво може да ни спаси:

при ухапване от диви животни в гората

#8 Не се разделяйте!

Ако пътешествате с група, то не оставяйте никой да изостава или да върви далеч напред. Ако един от участниците се е уморил и не издържа на темпото, то изчаквайте го; ако не може да продължи пътя, то не го оставяйте до момента, в който не се окаже на безопасно място. Старайте се да се държите заедно и да не се разделяте дори в случай, че даденото място ви се струва безопасно.


Да, списъкът е кратък и да, засяга най-основните неща. Но и те, както старите клишета, почти винаги се пренебрегват, именно защото са познати. Не се отнасяйте с пренебрежение към тях и попълвайте списъка си всеки път, когато се подготвяте за приятен планински преход. Разбира се, надяваме се да не попадате в ситуация, в която тези съвети ща са ви от огромна полза, но ако това се случи, ще сте благодарни на себе си, че предварително сте се погрижили!

А какви са вашите по-специфични съвети и препоръки за онези, които тепърва ще се отправят навътре в гората? Оставете коментар в статуса към статията във Facebook. Благодарим!

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ивайло Киров ZCEZBPM
Ивайло Киров ZCEZBPM
4 години ago

Това е списък на подробната ми екипировка за ЗИМНАТА планина. С тази екипировка съм минавал цяла Рила по БИЛОТО от изток(Белмекен) на запад(Дупница) за една седмица и от север на юг пак по билото за 5 дена от Сапарева баня до Предел, тоест щом съм успял, значи върши работа. 🙂 https://www.facebook.com/ZCEZBPM/posts/1594266117535916?notif_t=like&notif_id=1497900197082408

Ивайло Киров ZCEZBPM
Ивайло Киров ZCEZBPM
4 години ago

ВОДАТА е много важна. Ето един пътепис в който има гпх файл за качване в ГПС на всички водни източници по маршрута КОМ-ЕМИНЕ………. С червен шрифт са описани и някои важни подробности за тези водни точки по маршрута. http://zcezbpm.blogspot.bg/2015/07/colororangeb-12-2015bcolor-bsize14pt.html

Ива
Ива
4 години ago

Много добри
съвети!Браво!😊