5 коктейла, които трябва да можеш да правиш!

Съществуват напитки, които всеки истински мъж трябва да може да прави...

Коктейлите са онези изискани напитки, които могат да превърнат вашето празненство в незабравимо и стилно преживяване. Все повече, когато искаме да изненадаме и очароваме нашата компания се връщаме към старите класически напитки.

Много бармани използват класическите напитки като отправна точка за новите си експерименти. Съществуват различни книги с рецепти, които се използват за приготвянето им. И кой може да забрави Old Mr. Boston? Тази книга се преиздава от 1935 година до днес…

Не се нуждаете от книга с рецепти, за да започнете да експериментирате с някои от основните класически коктейли, които мъжете са пили в продължение на десетилетия.

Нека направим 5 от тези класически коктейла…

#1. Ретро коктейл

coctailРетро коктейлът се приготвя на основата на бърбан, но може да опитате и с уиски. Възможно е да харесате сладкия вкус на канадското уиски, по-киселия вкус на уиски Тенеси или пък да използвате ръж. Тази напитка се налива в чаша за уиски.

  • 1 бучка захар на 1 чаша
  • 2-3 тирета Ангостура битер
  • Една глътка газирана вода
  • Разбъркайте докато захарта се разтвори
  • Напълнете чашата с лед
  • Допълнете чашата с уиски и разбъркайте
  • Украсете с резенче портокал и черешка

Бележка: за да разбъркате коктейла можете да използвате всичко, което имате под ръка. Някои бармани използват тяхната бар лъжица, други използват дървен дюбел.

Варианти: за по-сладко питие добавете още захар или резенчета обелен портокал. За по-слабо питие използвайте по-малко уиски и повече газирана вода.

#2. Манхатан

manhattanТова е още един коктейл на основата на уиски. Докато Мартини се приготвя от джин и сух вермут, Манхатан е комбинация от уиски и сладък вермут.

И не забравяйте горчивката! Ангостура или Пейчаут са подходящи.

  • 3 части канадско или ръжено уиски
  • 1 част сладък (червен) вермут
  • 1 черта горчивка

Добавете съставките в шейкър с лед. Разбъркайте докато се охладят ( разбъркването е важно, за да може ледът да се стопи, като по този начин разреди коктейла и му придаде още по-приятен вкус). Изсипете коктейла в чаша и гарнирайте с черешка.

Варианти: заменете уискито със Скоч, за да го превърнете в Роб Рой. Заменете го с бренди за Метрополитен. Ако желаете напитката ви да е по-сладка, добавете сок от черешките.

#3. Том Колинс

Том Колинс е класическа лятна напитка, която се сервира в голяма чаша с лед. Напитката е на основата на джин, подсладител и шампанско.

  • 50 грама джин
  • 20 грама сироп*
  • 1/2 сок от лимон
  • Газирана вода

Разбъркайте джина, сиропа и сока от лимон с лед. Напълнете чашата с лед и изсипете напитката. Долейте газирана вода и внимателно разбъркайте. Украсете с коричка портокал и черешка.

Забележка:  можете да си купите сироп*, но можете лесно да си го направите вкъщи. Загрейте чаша с вода почти до кипене и добавете чаша захар, като разбърквате до пълното й разтопяване. Оставете сиропа да се охлади и го приберете в съд за съхранение.

Съхранявайте в хладилник. За приготвянето на по-големи количества от напитката, не забравяйте за равните части захар и вода.

Варианти: заменете водката с джин, за да направите Водка Колинс, с текила за Джуан Колинс, или с ром за Ром Колинс. Ако изберете да използвате уиски и да не слагате газирана вода, ще превърнете напитката в уиски с кисел привкус.

#4. Сайдкар

sidecarПопулярен Френски коктейл, за който се използват два ликьора направени във Франция. Може да се сервира в чаша или в чаша за коктейл.

  • 20 грама Куантро
  • 20 грама лимонов сок
  • 40 грама коняк

Разбъркайте с лед и сипете в чаша, чиито ръбове са посипани със захар. Гарнирайте с лимонов резен.

Варианти: това е френският вариант на рецептата.

При Английския напитката е по-малко сладка, като се използва повече коняк и по-малко Куантро, в съотношение 3 към 1 части и 1 част лимонов сок.

#5. Мартини

martiniНай-спортният коктейл в историята на напитките. Да разбъркаме или да разклатим? С вермут или без? В стъклена или метална чаша?

Мартини е напитката, която се свързва с нощния живот и коктейлите като цяло. Когато някой иска да използва изображение символизиращо напитка, най-често това е снимка на Мартини. Онази секси чаша, чист ликьор, зелена маслинка с червен пипер. Кара ни да ожадняваме, само като си помислим…

Представяме ви рецепта за Мартини на Международната асоциация за баристи, а след това и няколко нейни разновидности:

  • 4 части джин
  • 1 част сух вермут (понякога се нарича френски вермут)

Всички съставки се изливат в шейкър с лед и се разбиват добре. Прецежда се в добре охладена коктейлна чаша. Изстисква се лимонова кора над напитката. Гарнира се със зелена маслина.

Варианти: различните варианти за Мартини могат да се поберат в цяла книга. Имайте предвид, че няма “правилен” начин, всичко е въпрос на вкус. Ето и едни от най-популярните рецепти:

  • Водка Мартини: Вместо джин използвайте водка, като гарнирате с резенче лимон.
  • Чърчил: Мартини без вермут. Просто охладен джин в чаша.
  • Рузвелт: Две маслинки вместо една. Дори количеството маслини се смята за лош късмет за някои.
  • Сухо Мартини: Добавете солен маслинен разтвор на вкус.
  • Букей: Мартини с черна маслинка.
  • Гибсън: Мартини с лук вместо маслинка.
  • Дикенс: Чисто мартини – без маслинка.
  • Веспер Мартини: 3 части джин, 1 част водка, лимон, разклатен, не разбъркан. Мартинито на Джеймс Бонд, също наричано 007.
  • Брадфорд: Стандартно разбъркано Мартини, не разбито.

Бележка за вермут: Когато някои поръчва сухо Мартини, това означава да използвате по-малко сух вермут. Хората ще поръчат Мартини без вермут, без да знаят, че поръчват Чърчил. Някои предпочитат “in-and-out” метода, което означава да излеете вермута върху лед в шейкъра, който ще използвате за Мартини и да го изсипете направо, преди да добавите джин.

Друг ще поръча “перфектното” Мартини, което на езика на коктейлите означава равни части сладък и сух вермут. Други ще поръчат “сладко” Мартини, което означава да използвате сладък вермут, вместо сух. Всички те трябва да бъдат гарнирани с черешка.

Бележки за украсата: Традиционно се използва зелена маслинка или лимонено резенче. Добавяйки в коктейла лук го превръщате в Гибсън. Някои хора украсяват с кисела краставичка, чушка, кора от лимон или лайм. Възможностите са безкрайни…

Бележки за разбъркване или разклащане: Традиционно, напитката се разбърква. Някои хора смятат, че разклащането води до образуването на малки мехурчета, които не позволяват напитката напълно да се докосне до небцето.

Други твърдят, че разтърсването е начинът да се насладите на джина, защото така се освобождават маслата, които се съдържат в него и това прави напитката по-ароматна. Има разлика във вкуса и това е въпрос на предпочитание.

Подбрахме за вас класически коктейли, които са лесни за приготвяне и са издържали теста на времето. Можете да ги приготвяте и у дома и да им се насладите заедно с приятели.

Насладете им се и не спирайте да експериментирате!

Виж още: Пътеводител на алкохолните напитки

Виж още и:

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz