5 коктейла, които трябва да можеш да правиш!

Коктейлите са онези изискани напитки, които могат да превърнат вашето празненство в незабравимо и стилно преживяване. Все повече, когато искаме да изненадаме и очароваме нашата компания се връщаме към старите класически напитки.
Много бармани използват класическите напитки като отправна точка за новите си експерименти. Съществуват различни книги с рецепти, които се използват за приготвянето им. И кой може да забрави Old Mr. Boston? Тази книга се преиздава от 1935 година до днес…
Не се нуждаете от книга с рецепти, за да започнете да експериментирате с някои от основните класически коктейли, които мъжете са пили в продължение на десетилетия.
Нека направим 5 от тези класически коктейла…
Ретро коктейлът се приготвя на основата на бърбан, но може да опитате и с уиски. Възможно е да харесате сладкия вкус на канадското уиски, по-киселия вкус на уиски Тенеси или пък да използвате ръж. Тази напитка се налива в чаша за уиски.
Бележка: за да разбъркате коктейла можете да използвате всичко, което имате под ръка. Някои бармани използват тяхната бар лъжица, други използват дървен дюбел.
Варианти: за по-сладко питие добавете още захар или резенчета обелен портокал. За по-слабо питие използвайте по-малко уиски и повече газирана вода.
Това е още един коктейл на основата на уиски. Докато Мартини се приготвя от джин и сух вермут, Манхатан е комбинация от уиски и сладък вермут.
И не забравяйте горчивката! Ангостура или Пейчаут са подходящи.
Добавете съставките в шейкър с лед. Разбъркайте докато се охладят ( разбъркването е важно, за да може ледът да се стопи, като по този начин разреди коктейла и му придаде още по-приятен вкус). Изсипете коктейла в чаша и гарнирайте с черешка.
Варианти: заменете уискито със Скоч, за да го превърнете в Роб Рой. Заменете го с бренди за Метрополитен. Ако желаете напитката ви да е по-сладка, добавете сок от черешките.
Том Колинс е класическа лятна напитка, която се сервира в голяма чаша с лед. Напитката е на основата на джин, подсладител и шампанско.
Разбъркайте джина, сиропа и сока от лимон с лед. Напълнете чашата с лед и изсипете напитката. Долейте газирана вода и внимателно разбъркайте. Украсете с коричка портокал и черешка.
Забележка: можете да си купите сироп*, но можете лесно да си го направите вкъщи. Загрейте чаша с вода почти до кипене и добавете чаша захар, като разбърквате до пълното й разтопяване. Оставете сиропа да се охлади и го приберете в съд за съхранение.
Съхранявайте в хладилник. За приготвянето на по-големи количества от напитката, не забравяйте за равните части захар и вода.
Варианти: заменете водката с джин, за да направите Водка Колинс, с текила за Джуан Колинс, или с ром за Ром Колинс. Ако изберете да използвате уиски и да не слагате газирана вода, ще превърнете напитката в уиски с кисел привкус.
Популярен Френски коктейл, за който се използват два ликьора направени във Франция. Може да се сервира в чаша или в чаша за коктейл.
Разбъркайте с лед и сипете в чаша, чиито ръбове са посипани със захар. Гарнирайте с лимонов резен.
Варианти: това е френският вариант на рецептата.
При Английския напитката е по-малко сладка, като се използва повече коняк и по-малко Куантро, в съотношение 3 към 1 части и 1 част лимонов сок.
Най-спортният коктейл в историята на напитките. Да разбъркаме или да разклатим? С вермут или без? В стъклена или метална чаша?
Мартини е напитката, която се свързва с нощния живот и коктейлите като цяло. Когато някой иска да използва изображение символизиращо напитка, най-често това е снимка на Мартини. Онази секси чаша, чист ликьор, зелена маслинка с червен пипер. Кара ни да ожадняваме, само като си помислим…
Представяме ви рецепта за Мартини на Международната асоциация за баристи, а след това и няколко нейни разновидности:
Всички съставки се изливат в шейкър с лед и се разбиват добре. Прецежда се в добре охладена коктейлна чаша. Изстисква се лимонова кора над напитката. Гарнира се със зелена маслина.
Варианти: различните варианти за Мартини могат да се поберат в цяла книга. Имайте предвид, че няма “правилен” начин, всичко е въпрос на вкус. Ето и едни от най-популярните рецепти:
Бележка за вермут: Когато някои поръчва сухо Мартини, това означава да използвате по-малко сух вермут. Хората ще поръчат Мартини без вермут, без да знаят, че поръчват Чърчил. Някои предпочитат “in-and-out” метода, което означава да излеете вермута върху лед в шейкъра, който ще използвате за Мартини и да го изсипете направо, преди да добавите джин.
Друг ще поръча “перфектното” Мартини, което на езика на коктейлите означава равни части сладък и сух вермут. Други ще поръчат “сладко” Мартини, което означава да използвате сладък вермут, вместо сух. Всички те трябва да бъдат гарнирани с черешка.
Бележки за украсата: Традиционно се използва зелена маслинка или лимонено резенче. Добавяйки в коктейла лук го превръщате в Гибсън. Някои хора украсяват с кисела краставичка, чушка, кора от лимон или лайм. Възможностите са безкрайни…
Бележки за разбъркване или разклащане: Традиционно, напитката се разбърква. Някои хора смятат, че разклащането води до образуването на малки мехурчета, които не позволяват напитката напълно да се докосне до небцето.
Други твърдят, че разтърсването е начинът да се насладите на джина, защото така се освобождават маслата, които се съдържат в него и това прави напитката по-ароматна. Има разлика във вкуса и това е въпрос на предпочитание.
Подбрахме за вас класически коктейли, които са лесни за приготвяне и са издържали теста на времето. Можете да ги приготвяте и у дома и да им се насладите заедно с приятели.
Насладете им се и не спирайте да експериментирате!
Виж още: Пътеводител на алкохолните напитки