fbpx

Как се използва компас

10 минути

Мъжът все по често търси планината и водата, защото в планината и в океана той трябва да се изправи срещу предизвикателствата на природата като мъж от съвсем друга епоха. Модерният човек съществува във високо синтетична среда за живеене. Той е специализиран в това и онова. Рядко тества всички свои възможности и способности, рядко му се отдава възможност да намери себе си изцяло. Но в красивите хълмове на планината и безкрайната шир на океана, характера на един мъж неминуемо ще се прояви. – Аврам Т. Колиер

Никой не спори, че бързото развитие на технологиите рязко е подобрило живота на съвременните хора, но има и негативни последствия, съпровождащи тези постижения. Ако разгледаме средностатистическият човек, то оказва се, че техническото ниво се е увеличило, а нивото на знания се е понижило. Навиците, които е притежавал всеки от две-три поколения назад са позабравени, а технологията се е превърнала в нещо като наша вярна патерица.

Появата на интернет и всемогъщия Google ни предоставиха свят пълен със знания, които винаги да са ни под ръка, и тъй като информацията става все по-достъпна, човек има все по-малко мотивация да я помни. В братство Kingsman решихме, че следва да се изкажем в полза на съхранението на някой навици и познания известни от хиляди години.

Именно с тази цел обръщаме внимание на един от най-старите инструменти, прекарал човека през най-тъмните гори и най-суровите морета в продължение на десетки поколения – компасът. Ще разгледаме устройството на компаса, неговото приложение и ще научим метод за навигация с помощта на компас.

Истинският проблем е не дали машините мислят, а дали мъжете го правят – B.F. Skinner

История: Предполага се, че магнитният компас за пръв път е изобретен като инструмент за отгатване на посоката още по времето на династията Хан в Китай около 206 г. пр.н.е. и по-късно доразвит и приет за средство за навигация от династията Сун през 11-ти век.

Самата стрелка тогава е правена от желязна руда.

Европа и Персия започват да използват компас около 13-ти век.

Преди да бъде измислен компаса, географското положение и посоката по море са били определяни основно чрез наблюдението на положението на небесни тела.

А по време на облачни дни викингите, като изключителни мореплаватели, обходили полярния кръг, се предполага, че са използвали кордиерит или друг кристал поляризиращ светлината, за да определят посоката на слънцето.

vikingsuncompass2

Разполагали са също и с нещо като дървени слънчеви компаси, използващи положението на сянката. А астрономическите им познания са били достатъчни, за да използват тази информация и да определят правилната си позиция и посока.

Във времена, когато ориентирането е било изключително трудно и на базата на гадаене, представете си какво влияние върху мореплаването и морската търговия оказва откриването и налагането на компаса! Има множество разновидности на компаса, но тук ще говорим за такъв с леща, тъй като той е най-надежден. Освен това, основните понятия касаещи навигацията с компас се отнасят и за останалите популярни видове.

Устройство на компаса


1280px-Cammenga-lensatic-compass-model-27

На пръв поглед компасът има вид на доста сложен инструмент за навигация. Покрит с различна маркировка и с множество подвижни части, той изглежда така като че ли е създаден само за морски пехотинци, Беър Грилс и специалисти с големи умения. Но ако се вгледате в основните му функции, то всеки ще може да работи с компас с леща като истински професионалист.

0074_how_to_use_any_compass_1

Компасът с леща се състои от три основни части:

 1. Капак – Защитава движещия се циферблат от повреда и има две светещи прицелващи точки, използвани за ориентиране.
 1. Основа – тялото на компаса, което съдържа следващите няколко части:
 • Плаващ циферблат, установен в центъра, така че да може свободно да се върти, дори когато компаса не се държи равно ( под ъгъл ). На циферблата има светещи фигури във вид на стрелки и букви и стрелката винаги показва север, а буквите показват на изток E (90°) и запад W (270°), съответно. Има две скали: външната скала показва милиметрите, вътрешната скала ( обикновено червена ) показва градусите.
 • Рамка на циферблата – стъклото, на което се намира линията – указател
 • Тресчотка, която щрака, когато движиш пръстена. Един кръг съдържа 120 щракания. Всяко щракане е равно на 3°. Светещата линия, използваща се заедно със стрелката, се намира на стъклената страна на пръстена.
 • Скоба, присъединена към основата на компаса.
 1. Задна леща – използва се за четене на информация от циферблата. Слота за прицел се използва с предния прицел за намиране на обекти. Задната леща притиска циферблата, за да го защити или стопира стрелката, когато компаса се намира в затворено положение. За да се движи свободно циферблата, задната леща трябва да бъде отворена на повече от 45°.

Как да държим компаса


Компасът трябва да се държи правилно, това има решаващо значение, тъй като неправилното положение на компаса ще доведе до неточни показания, а това означава, че ще се объркате в търсенето на правилната посока. Има две основни техники за боравене с компас с леща при четене на показателите: техника на централния захват и техника „компас към бузата“.

Да ги разгледаме:

 • Техника на централния захват

0074_how_to_use_any_compass_2

Като за начало отворете компаса така, че капака и основата на компаса да образуват права линия. Преместете лещата към задна позиция, за да може циферблата да се движи свободно. След това разположете пръстите на ръцете както е показано на снимката отгоре.

За да измерите азимута (направлението) просто обърнете тялото си към обекта, указвайки го с капака на компаса. Когато го определите, погледнете на циферблата на компаса и прочетете значението на азимута под неподвижната черна линия на указателя.

 • Техника „компас към буза“

compass4

Настройте капака на компаса, на който се намира прицелният конец във вертикално положение. След това наведете задната леща напред.

Погледнете в точката за прицел на задната леща и изравнете тънката линия на предната точка за прицел с избрания обект. След това чрез лещата погледнете на циферблата и установете значението на азимута. За повече яснота вижте видеото отдолу.

Навигация с помощта на компас


0074_how_to_use_any_compass_4

След като проверите скалата за отчитане започнете да въртите пръстена докато светещата линия не съвпадне със стрелката, показваща на север. Независимо от условията на видимост трябва да знаете – когато стрелката показваща север съвпада с тази линия, вашият целеви обект се намира по направление на конеца за прицел. Ако е възможно проверете отново показанията на компаса, за да изключите всякаква възможност за грешка.


Други важни моменти при използването на компас

 • Тъй като компасът е магнитен, винаги помнете, че могат да окажат влияние намиращи се в близост метални обекти. Например, ако при гледане на показателите на компаса на гърба ви висят метални принадлежности за палатката, стрелката показваща север, може да даде неверни данни и в резултат на това може цял ден да се въртите в кръг.
 • Не забравяйте, че магнитния север е нещо малко по-различно от земния север, който е на около 1000 мили отклонение от първия. Тази разлика не засяга обикновените потребители на компаса, а най-вече мореплавателите.
 • Имайте предвид високоволтовите линии на  напрежение. Убедете се, че при гледане на компаса се намирате на разстояние от тях не по-малко 50 м.
 • Винаги проверявайте дали се върти свободно циферблата и дали няма някакви повреди, които могат да попречат за получаването на верни данни.

Разбира се, това до тук беше едно кратко въведение в това, което може да направите с помощта на компас. Несъмнено съвременните GPS навигации са по-удобни и прости за усвояване, но понякога техниката не работи, а и при продължителен престой в планината например, батериите се изтощават. И когато това се случи, ще се радвате, че имате под ръка добрия стар компас, който ще ви покаже пътя към дома.

signature

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Wandering
Wandering
3 години ago

Без интернет. Без новите технологий половината от нас хората биха се загубили и измрели от глад и студ…
Прекрасна статия. Би трябвало да се замислим. Защото се превърнаха в бебета.

Павел Петров
Павел Петров
6 години ago

Припомни ми моментите, в които школите ни по спортно ориентиране бяха сред най-добрите в света и наистина, с тези знания, които бяха акумулирани през 4-те години, в които бях част от тази магия, и компасът, който трябва да присъства във всяка една раница, успяха да ме дарят с незабравими моменти.

Прекрасна статия!

kingsman
kingsman
6 години ago
Отговори  Павел Петров

Блаодаря ти Павка! Друго си е да се върне човек назад във времето 🙂