fbpx

Как да избереш грамофон [Пълно ръководство]

Слушането на грамофонни плочи в никакъв случай не е в историята.

Музикалните изпълнители от световно ниво не се ограничават с издаването на дискове и парчета в iTunes, а издават албумите си и на плочи. Това представлява интерес не само за младите хора, имащи слабост към ретроестетиката, но и за музикалните произведения натрупали стаж. И за това има най-малко три причини.

# Звук


Основната разлика при слушането на диск и плоча се крие в самата технология на възпроизвеждане на звука. При запис върху винил звуковата вълна се преобразува в електрически импулс, а след това специална машина буквално рисува графично изображение на импулса на изхода на диска. От изходния диск се щампират матрици, а от тях – плочи.

При възпроизвеждане се получава обратният процес: грамофонът взима звука от плочата, а фонокоректора, усилвателя и акустиката го преобразуват обратно в звукова вълна.

Сигналът от плочата се нарича аналогов (реален), защото трептенията на иглата от плочата към дозата преминали през усилвателя са равни на трептенията на високоговорителя, измервани в херцове Hz. – Източник.

Уточнение – винилът от гледна точка на звук не е стъпка напред, а стъпка встрани. Има определени преимущества на този формат, но всички те имат стойност само за истинските ценители на качествения звук. Да, цифровият вариант превъзхожда винила по точност във възпроизвеждането на записания звук и широчина на честотния диапазон. Но привържениците на аналоговия вариант не са убедени в това. Ето защо…

Не е важно колко висока е честотата на възпроизвеждане: всяка информация, представена от аналогов запис е невъзможно да бъде кодирана. – Елиът Ван Брускирк

Любителите на виниловите плочи описват звука като много по-реален, топъл, макар професионалистите да се стремят да избягват подобни неконкретни формулировки.

В същност такива понятия имат простички обяснения:

  1. Първо, колебанията на височината на иглата и детонацията от работещия мотор предизвикват вибрации в звука на записа. Този дефект не дразни любителите. Напротив, много са хората, които смятат, че той “дава душа” на грамофона.
  2. Второ, топлото звучене е свързано с възпроизвеждането на ниски честоти. Журналистът на електронното издание Pitchfork Марк Ричардсън характеризира така наречената топлина на винила като невнимателно записан бас.

Голямото количество ниски честоти негативно влияе на ширината на улеите и звукоинженерите били принудени да извършат изменение на пътя при запис на композиция върху плочата.

# Естетика


Страстта по винила неизбежно събужда у човек колекционерска нотка. Предмет на гордост при меломаните са както скъпите грамофони и всичко включващо се в комплекта, така и плочите, цената, на които също е висока, в сравнение с другите аудионосители.

Проигрыватель винила

С появата на торентите и възможността легално да се сдобием с всяка една песен, която пожелаем, ценността на музиката се понижи драстично.

Ловът за редки и скъпи плочи възвръща на меломаните тази ценност.

Пускането на плоча на грамофона не е просто слушане на музика.

Това е истинско хоби, включващо в себе си, освен натискането на бутона Play и десетки различни ритуали: забърсване на прахта от грамофона, миене на плочите, смяна на игла, обновяване и профилактика на устройството.

Към ритуалът може да се отнесе и самият процес на слушане на плочата: от поставянето и до съзерцаването на работата на механичното устройство.

# Музика


Как выбрать проигрыватель винила

Избирайки аналогов формат, слушателят лишава себе си от изкушението да превключи или да прескочи песента, която свири в момента. И това е един от огромните плюсове на винила, ако става дума за концептуални албуми.

Слушането на плочата от начало до край положително влияе на степента на концентрация на слушателя и следователно на чувството на удовлетворение, получено от албума (поне така казват най-големите фенове на плочите).

Стигаме и до същината на материала:

На какво да обърнем внимание, когато купуваме грамофон?

За да слушаме грамофонна плоча не е достатъчен само грамофон. Комплектът от необходими устройства изглежда така: грамофон, фонокоректор, усилвател, тонколони.

Много непрофесионални грамофони имат вграден фонокоректор. Такъв модел можете да си закупите, ако не предвиждате обновяване на виниловата си аудио система за в бъдеще.

Съществуват грамофони, които комбинират в себе си всичко необходимо, за възпроизвеждане на плочи. Не ви съветвам да им обръщате внимание.

Причината е, че грамофоните all inclusive обикновено са от по-нисък клас, а цените на електрофоните с по-приемливо качество са много високи. Черният списък на виниловите меломани оглавяват грамофони от марките ION, WATSON, Crosley.

Помнете: ако не сте сигурни в качеството на грамофона, който купувате рискувате да повредите колекцията си от грамофонни плочи.

# Ключови фактори при оценката на грамофон


1. Тегло

Добрият грамофон трябва да има прилично тегло. Като правило устройствата с тегло по-малко от 7 килограма са предназначени за най-непритенциозните меломани.

Тежка трябва да бъде планшайбата на грамофона. Някои съвременни производители са започнали да правят плочите от карбон. Карбонът е лек материал, затова такива музикални устройства могат да съхранят качеството си и при по-ниско тегло.

2. Регулиране на налягането на иглата и антискейтинга

Наличието на тези опции говори за грамофон от висок клас.

3. Картридж

Картриджът е два вида – 1/2 инча и T4P. Първия вид е висок клас устройства с възможност за модернизация на грамофона. Минусът на такъв картридж е в сложността на настройката.

Т4Р-картриджът е по-лесен за експлоатация – той се закрепва с един болт, има еднаква маса, сила на натиск и издръжливост на иглата.

4. Тип на иглата

Като правило бюджетните варианти са със сферични игли. Любителите на винила, които имат стаж в сферата обикновено предпочитат игли с елипсовиден край.

5. Възможност за замяна на картриджа

Качественият грамофон трябва да поддържа смяна на иглата и картриджа.

След като купите устройството картриджа е добре да се замени: като правило грамофоните се продават с бюджетни съставни части. Не забравяйте да се погрижите за достъпността на елементите, тъй като те са неуниверсални.

# Какъв грамофон да си вземем – нов или втора ръка?


Що се касае до съотношението “качество – цена” печелят устройствата, които вече са били притежание на някои. Пикът в развитието на виниловите грамофони бил достигнат през 70-те години на миналия век.

Това е онзи случай, когато новото не означава най-добро.

Немските устройства се сглобявали от педантичните немци, а Японските устройства от отговорните японци. Никакви китайски и малазийски сглобки!

Две на нула в полза на устройствата втора употреба.

# Кои грамофони заслужават нашето внимание?


Грамофони за начинаещи: 

За всички онези, на които им е станало интересно, но не до толкова, че да мислят за подновяване на своята домашна аудио система в близките няколко години, ето няколко предложения:

(Нищо свръхестествено не трябва да очаквате от този клас системи, но хубавото е, че няма да развалят плочите ви.)

Denon DP-29F

Грамофона притежава опорен алуминиев диск, осигуряващ стабилност, функция “автостоп” и включване чрез бутон. В комплекта има и ММ картридж.

Виж сайта на производителя →

Sony PS-LX300

Основното преимущество на грамофона на Sony е наличието на USB – интерфейс за запис на плочи на компютър. Производителите изтъкват като основно достойнство и наличието на диамантена игла, която по-трудно се износва и предоставя страхотно качество на звука.

Виж сайта на производителя →

Pioneer PL-990

Качествена аудиосистема за меломани от майсторите на звука Pioneer.

Грамофони от средна ценова категория

Устройства за онези, които са решили да се захванат с винила сериозно.

Dual CS-440

 

Качествена система от немския производител Dual. Лек опорен диск осигуряващ мобилност на устройството. Настройките правят този грамофон добър избор за любители.

Виж сайта на производителя →

Pioneer PLX-500

Един от известните диджейски модели на Technics. От предходните модели този грамофон се отличава с възможността да възпроизвежда плочи със скорост 78 оборота в минута.

JVC Victor

На някои от QL моделите има автоматично управление, което се явява не само достойнство, но и недостатък. Колкото повече автоматични механизми притежава устройството, толкова повече елементи могат да се счупят.

Струва ли си ?

Винилът е увлечение изискващо отдаденост, добри финансови възможности и огромно количество свободно време.

Забележка: Не са малко парите, които ще похарчите са придобиването на необходимото техническо оборудване, цената на обслужване на виниловите плейъри също е висока.


Едно е сигурно: винила ще припомни стойността на музиката, ще ви подари несравними усещания и ще ви даде допълнително удоволствие в живота. Но само с уговорката, че това хоби наистина ви харесва и подхожда.


Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Борис
Борис
2 години ago

Страхотна статия !