fbpx

[ 45 ] идеи за създаване на здрави семейни традиции, фамилна култура и ценности

21 минути
семейна традиция и ценности

Подготвихме списък с над 40 конкретни идеи за създаване на семейни традиции, фамилни ценности и обичаи. Можете да използвате някои от тях в семейството си или да се вдъхновите за създаването на свои собствени традиции.

За да са успешни обаче трябва да спазвате някои правила:

(1) Заложете на качеството, а не на количеството. Практикувайте само няколко основни и любими семейни традиции, а не много и наведнъж!!!

(2) Изберете традиции и обичаи, които резонират с вас. Когато разглеждате списъка, който следва не отхвърляйте веднага някои от тях, смятайки ги за глупави. Не става дума само за това какво харесвате вие. Става дума за това какво харесват и вашите деца. Ако се върнете назад към детските си години ще откриете, че някои глуповати и простички неща биха били много забавни, такива, които са ви създали прекрасни спомени.

(3) Традициите трябва да се прилагат редовно. Затова са традиции!!! Лесно е да захвърлим семейните обичаи, когато сме заети или сме имали дълъг ден. Поемете ангажимент и направете всичко възможно да сте толкова последователни, колкото е възможно.

Ежедневни традиции и ценности

line

familna-kultura

Ежедневните традиции са малките неща, които правим всеки ден, за да подсилим семейната идентичност и ценности. Без да се замисляме, ежедневна традиция в семейството ни може да е сърфирането в интернет, седнали на дивана и не обръщащи внимание на нищо и на никого. Това никак не е полезно за семейната среда и особено за взаимоотношенията!!!

Избягвайте подобни ежедневни „традиции“, заменете ги с това: 

#1. Тайно ръкостискане

Тайните ръкостискания са били използвани от хората в продължение на хилядолетия, за да се разграничават членовете на дадена група, от тези, които не попадат в нея.

Създайте такава традиция и в собственото си семейство.

Тя може да бъде сложна и комплексна или проста, но смислена.

Пример: 

Едно семейство имало традицията да стиска ръцете си по 2 пъти, за да изрази думите: “Обичам те.” В деня, в който дъщерята се омъжила, бащата стиснал ръката й 2 пъти, докато вървели към олтара. Само тя знаела, какво се случва в този момент, и че този малък личен ритуал, поднесен невидимо за цялата общественост, е един от най-трогателните моменти в живота й.

#2. Семейно хранене

Безброй проучвания са показали положителното влияние, от споделянето на храна заедно със семейството (не само вечерята) върху децата. Помислете за тези предложения, за да се превърне разчупването на хляба в една обичана традиция:

  • Първо: без телевизия, без мобилни телефони и без таблети.
  • Започнете с благодарност. Ако не сте религиозни, нека всеки просто сподели нещо, за което е благодарен в този ден.
  • Семейни новини: всеки споделя какво се е случило с него през деня.
  • „Имаш ли някакви истории?“ Споделете някаква интересна история на масата, която сте прочел или чул през деня.

#3. Семейна молитва

За вярващите семейства, молитвата е важен ритуал.

Семейната молитва не трябва да бъде нещо, което се случва само на вечеря. Можете да се молите като семейство, преди да се разделите сутрин и всеки да поеме ежедневните си задължения, можете да се молите, преди да си легнете или и двете.

#4. Време за пеене

Има нещо в пеенето, което обединява хората на едно първично ниво. Нещо повече, с песен можем да предадем нашите ценности и културно наследство на своите деца.

#5. Водене на дневник

Купете си подвързан кожен дневник за вашата фантазия. Всяка вечер преди лягане, всеки член на семейството трябва да напише нещо, което е научил през деня. Записките трябва да са простички, като например: “Ако докоснеш костенурка, тя ще скрие главата си под черупката”. Това е чудесен начин да насърчим любовта на детето към учението.

#6. Ежедневна рисунка изненада

Можете да рисувате кратки комикси или да пишете цитати върху салфетките, в които завивате закуската на детето си. Това е страхотна идея, нали?

#7. Семейни прегръдки

Опитайте се поне веднъж дневно да се прегръщате.

Няма нищо по-хубаво от топлата прегръдка на близък и любим човек.

#8. История в леглото

Децата, чиито родители им четат приказки преди лягане обикновено са по-добри в училище и имат по-богат речник от останалите. Четенето заедно с детето не само ще го направи по-умно, но и ще създаде една по-здрава и топла връзка между вас.

#9. Вечерни разходки

Ходенето не само ще ви помогне да разрешите проблемите си, но също така ще помогне да засилите семейната връзка. Вечерните разходки са подходящо време, за да получите малко свеж въздух, но и да смелите събитията от деня заедно с вашата вечеря.

#10. Семейни въпроси и отговори

Когато Джим и Джон били малки нямали почти нищо. Но техния баща винаги ги карал да се чувстват, като че имат всичко, от което се нуждаят. За да засили това чувство, той питал своите момчета „Кой е по-добър от нас?“ На което те отговаряли: „Никой!“. Сега Джим използва същия въпрос и отговор, за да изгради своя задружен футболен отбор.

Седмични семейни традиции

line

piknik

#11. Вечерни семейни игри

Настолните игри като Не се сърди човече, Монополи и т.н. са един забавен и достъпен начин да прекараме време със семейството и да се забавляваме заедно.

#12. Домашна кино вечер

Нека децата се редуват в избирането на филм, който да гледате заедно. И нека от време на време ви предоставят възможността и вие да изберете някоя класика.

Забавлявайте се и с храната – предложете специалната рецепта за пуканки на татко или сами да изберат лакомствата, които харесват за този специален момент.

#13. Съботен футбол

Има нещо наистина отпускащо и успокояващо в гледането на футбол заедно със семейството в събота следобед. А още по-добре ако изведете малчуганите да поиграят навън.

#14. Пица вечер

Всеки обича пица! Страхотно е да очакваме денят на пицата с нетърпение всяка седмица. Оставете купената пица и направете своя собствена, позволявайки на децата ви да решат какво да включват техните супер мини пици.

Не обичате пица? Какво ще кажете за спагети в сряда вечер?

#15. Вечер със семейството

Типичната семейна домашна вечер включва забавни дейности и кратък урок.

Целта на семейна домашна вечер е да научите децата си на принципите и ценностите, които искате да притежават, когато пораснат и всичко това в рамките на неформална и любяща атмосфера. Няма конкретна формула за семейна домашна вечер. Просто съберете децата и в рамките на 30 минути, една вечер в седмицата се забавлявайте, обсъждайте и похапвайте.

#16. Семейно „dance“ парти

Например петък вечер може да съберете семейството си в стаята за денс парти. Член на семейството избира музиката и всички останали танцуват, докато не се изтощят.

Пиенето….на сок е задължително!

#17. Специална закуска за уикенда

Много семейства имат навика да организират специални съботно-неделни закуски. За някои това са палачинки или бухтички, за други това е гигантска закуска с пържени яйца и бекон. Бащите и закуската просто вървят ръка за ръка.

Можете да излезете събота сутрин и да отскочите до близката сладкарница заедно със семейството си за сутрешна чаша кафе и парче плодов или шоколадов сладкиш.

#18. Вечеря и пазаруване

Вечеряйте навън в някое уютно ресторантче, а след това отскочете семейно до близкия хранителен магазин, за да напазарувате. Не звучи вълнуващо, но ако започнете да го правите ще видите как всички очакват този момент с нетърпение.

#19. Седмична семейна среща

Вашето семейство е организация. И като всяка успешна организация трябва да се планира, да се обсъждат въпроси и да се синхронизират графици. Въведете седмична семейна среща.  

Месечни семейни традиции

line

gradina

#20. Разходки при пълнолуние

Пълнолунието настъпва приблизително на всеки 29 дни. Макар, че може да сте свикнали да гледате пълната луна, това е наистина си е голямо приключение за децата, които не са изгубили чувството си за чудо и магия. Всеки път, когато има пълнолуние, излезте навън със семейството си и вдигнете поглед към небето, за да му се насладите.

#21. Кутия с цели

Важно умение, което децата ви трябва да придобият е как да се развиват и да работят за постигане на целите си. Какъв по-добър начин от семейните традиции да ги научите на това? Вземете кутия от пури или направете дървена кутия и на всяко 1-во число от месеца всеки член от семейството ви ще трябва да пише на лист хартия по една цел, която иска да постигне до края на месеца, като след това поставя листа в кутията.

В началото на следващия месец извадете списъка с цели и вижте как се е справил всеки от вас. След това напишете нови цели за следващия месец и т.н.

#22. Ден на бащата

Прекарайте вечерта с всяко едно от децата си.

Дайте възможност на всяко дете да има ден насаме с баща си.

#23. Ден в услуга на другите

Определете събота или неделя, за да служите на другите. Това би могло да означава да прекарате сутринта в приют за бездомни кучета или да почистите градината на възрастния си съсед, а защо да не сортирате дрехи на добра воля и да ги дарите.

Промяна на живота/ Важните събития

line

home

Традициите за важни поводи се честват за събития, които се появяват само веднъж или няколко пъти в семейството ви. Но те са традиции, тъй като са се предавали от поколение на поколение.

#24. Посвещаване на новия дом

Закупуването на дом е важен момент от живота на всеки от нас. Някои религиозни хора държат да осветят дома си (и всички, които живеят в него) чрез църковен ритуал.

Различните християнски вероизповедания имат свои собствени уникални обреди, те обикновено включват молитва и четене от Библията.  

#25. Ипотечно парти

След като сте изплатили ипотеката на дома си организирайте семейно парти и тържествено изгорете ипотечния договор. Това наистина е било традиция в Америка, но с течение на времето била забравена. Тази традиция си заслужава да бъде възстановена, не мислите ли?

Какво по-освобождаващо от края на вашия кредит…?

#26. Семейна капсула на времето

Напълнете капсула с любими за семейството неща – бележки и предмети, които ви напомнят за даден период от време. След това я отворете след 20 или 30 години. 

#27. Първи учебен ден

В първия ден на всяка учебна година, вземете децата и излезте пред дома си.

Направете им по няколко снимки за спомен. Ще ви бъде приятно да се върнете назад във времето и да си спомните заедно за тези съдбоносни моменти.

#28. Изненада за първия учебен ден

Децата са малко нервни в първия учебен ден. Изненадайте ги приятно, като им напишете думи с тебешир на алеята пред вратата, които ще ги насърчат.

Детето ви ще се зарадва, когато на следващия ден излезе за училище.

#29. Празнуване на приема в университет

Купете за всички тениска или пуловер с логото на университета и си спретнете барбекю в чест на приема в колежа. Направете снимки на цялото семейство облечено в тези специални тениски. Разбира се, първо оставете вашия юноша да се позабавлява с приятели?

#30. Печено в нощта преди сватбата

Изпечете нещо специално за булката или младоженеца ако имате голямо семейство ( 5 деца например), за да направите нощта преди сватбата незабравима. Ако семейството ви е по-малко, поканете близки и приятели, които да споделят празника с вас.

Рожден ден

line

Повечето семейства имат традиции за празнуване на рождени дни. Торта, подаръци, вечеря и т.н. Ето и някои традиции, за които може би не сте се замисляли…

#31. Пожелай си желание

Освен, когато духа свещичките на тортата, детето може да получи и бонус изпълнение на още едно желание, когато разрязва първото парче торта. Две желания – една торта!

#32. Плик с нови отговорности

Покрай всички шеги и суети, с напредването на възрастта на вашето дете идва и моментът на големите отговорности. Освен подаръците за рождения ден давайте на детето си два плика.

Единият плик е нова привилегия, а другият – нова отговорност.

Предоставяйте нова привилегия и отговорност подходяща за възрастта му всяка година.

#33. 8/18 рождена времева капсула

На 8-я си рожден ден детето трябва да запълни една капсула с неща, които харесва и бележка адресирана към себе си. Нека я отвори десетилетие по-късно – на 18-я си рожден ден.

#34. Измерване на ръста 

В много семейства и до ден днешен има каси на вратите, където са запазени линиите от молива, маркирал височината на децата през различните години. Превърнете го в традиция.

Други семейни традиции

line

igra

#35. Ловна традиция

Нашите предци са създали смислени традиции, за да отпразнуват успешния улов. Докато днес ловът не е от съществено значение за оцеляването, много семейства продължават да спазват тази традиция, тъй като мъжът в къщата редовно ходи на лов.

#36. Наблюдаване на небесните чудеса

Отидете на място, където няма толкова много светлина, легнете на едно одеяло, сипете си чаша горещо какао докато гледате за метеори и посочете различни съзвездия на децата си.

#37. Футбол

Превърнете тази игра на открито в семейна традиция. Изградете връзка с децата си спортувайки този страхотен спорт. А когато е студено, просто го гледайте по ТВ.

#38. Посещение на бръснарница (BarberShop)

Всеки истински мъж трябва да посещава бръснарница. Както и всяко малко момче. Внушете на вашето дете уважение, мъжественост и традиция с посещенията му в бръснарницата.

От този момент нататък правете прическите си заедно.

#39. Годишно приключение на къмпинг

Вдъхнете на децата си любов към природата, като ги водите на къмпинг поне веднъж годишно. Ако намерите място за къмпинг, което ви харесва може да се връщате към него отново и отново изграждайки незабравими спомени на това място. Или пък изберете ден от годината, в който да къмпингувате в задния двор на селската си къща заедно с вашето дете.

Ваканции и празници

line

koleda

Празниците са изпълнени с най-много традиции.

Има класически традиции като правенето и хапването на бисквити по Коледа, боядисване на яйца за Великден. Но има и традиции, за които може би не сте помислили.

#40. Бой с яйца

Веселбата с боядисването на яйцата не трябва да приключва, когато ги боядисате. На Великден започва войната с яйца. Двама се бият с яйца и чието яйце остане цяло продължава в друга битка. Може да предложите награда за всеки, който има здраво яйце.

#41. Изхвърлете старото и започнете с ново

Научете децата си да живеят малко по-просто, да трупат по-малко неща, да оценяват това, което вече имат. Да, те винаги ще искат много подаръци за Коледа, и и когато получат нови трябва да се отърват от старите. Направете дарение на нещата, които децата ви няма да използват.

#42. Восъчни шаблони за стъкло

Восъкът може да бъде почистващ препарат за прозорци, който след като бъде разпръснат и изсъхне се превръща в бял скреж наподобяващ сняг. По този начин можете да създадете истинска зимна приказка върху вашия прозорец.

#43. Туршия под коледната елха

Това е по-скоро исторически интересен факт, отколкото прагматична традиция, но…

Легенда разказва, че по време на Гражданската война Джон Лоър бил задържан в затворнически лагер и един от пазачите му дал туршия в навечерието на Коледа. Именно туршията помогнала той да спаси живота си. След войната той продължил да спазва традицията да крие трушия под коледната елха в навечерието на Коледа за семейството си.

#44. Обратно броене до Коледа с книги

Има много забавни начини да отброите оставащите до Коледа дни с децата си. Ето още един интересен начин: опаковайте 24 книги за Коледа и отваряйте и четете по една всяка вечер. На 24-ти книгата, която може да отворите е Нощта преди Коледа.

Добра идея за отброяване на дните до Коледа са и толкова популярните вече календари с прозорчета от шоколад или други подаръци. Всеки ден детето отваря различно прозорче и така открива ново лакомство или малък подарък.

#45. Резервирайте хотелска стая за Нова година

Да отседнеш в хотел е ужасно вълнуващо, когато си дете. Наемете стая в навечерието на Нова година, вземете настолни игри и закуски, забавлявайте се с децата си.


Въпреки големия размер на този списък, има десетки други традиции и обичаи, които съществуват – религиозни, етнически, културни и т.н. Традициите, които може да наложите в семейството си са ограничени само до вашето въображение и креативност.

Нека разширим този списък!

Споделете традициите във вашето семейство в коментарите:

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Галина
Галина
3 години ago

Благодаря.Страхотни идеи.

Алекс
Алекс
5 години ago

Уникална статия с полезни и лесни за изпълнение съвети.
Все пак здраво семейство изгражда физически и душевно здрави личности.