Наръчник за оцеляване на новия татко

Когато дъщеря ми Деа наскоро навлезе в своя втори месец, забелязах, че често мисля над въпроса как най-гладко и неусетно да я добавя и приобщя към плановете за развитие на семейството ни. Всяко новородено донася определена степен на хаос в живота ни, до колкото съм чувал казват, че появата на бебче № 2 в отбора може да бъде изненадващо успокоение. Ееех, но бебче № 1 си е съвсем друга история!

Когато Деа се появи на сцената, преобърна досегашния ни безгрижен живот с главата надолу. Чарли от поредицата “Как да бъдеш баща” шеговито сравнява опита от първото си дете с това да скочиш от хеликоптер в джунгла пълна с капани заложени между плантация от бамбукови колове – преживяването било сходно. Да, склонен съм да се съглася!

Според проучване на списание Esquire, повече от една трета от мъжете полагат грижи и време за новороденото точно толкова, колкото и съпругите им (е, в повечето от времето аз съм от другите две трети, признавам си без бой. Разбира се, не би трябвало да е така).

Харесва ми да участвам с “бащини задължения” и знам, че много от мъжете в моето положение се чувстват по същия начин. Отново според Esquire, мъжете между 18-29 много повече предпочитат да прекарват време с бебетата си, отколкото половинките им.

И все пак желанието невинаги се превръща веднага в способност и умение.

След появата на първото ти дете, живота ти може да се превърне в истински хаос за първите няколко месеца.

Може никога до този момент да не си се грижил за бебе, да нямаш идея какво точно да правиш и да се чувстваш стресиран и претоварен. Искаш да направиш най-доброто за своето дете, но и се безпокоиш да не го убиеш, без да искаш.

Има много неща за бащинството, които тепърва ще трябва да научим. Но подготвяйки начина си на мислене и усъвършенствайки уменията си, преди появата на потомството, ще ти помогне в това да бъдеш супер татко-новобранец и всичко да премине малко по-гладко.

Така, че днес ще си поговорим за това как да го направиш и ако ти се случи в утрешния ден, да запазиш здравия си разум и да не изперкаш. За съжаление бебенцата не се раждат с инструкции за употреба, но ако ставаше така, то тази статия ще обхване най-общо това, което се иска от теб, за да ги отгледаш добре и да ги правиш щастливи.

С всички бебешки наставления по-долу, не се безпокой, че ще нараниш бебчето. Не са толкова чупливи, колкото си мислиш. Здрави малки копеленца са, наистина. – не съм го казал аз!

Да започнем правилно с нещата: Подари на бебето си контакт кожа в кожа

line

Напускането на матката и озоваването в широкия и просторен свят, може да бъде стресиращо преживяване за бебето. Не е изненадващо, че проучванията сочат, че контакта кожа в кожа може да го успокои и утеши. Това стабилизира сърдечната му и дихателна честота и кръвното налягане, поддържа телесната му температура и намалява плача му. Този допир също така помага да установите по-дълбока връзка с вашето бебче. Всичко това се случва независимо дали майката или бащата ще се ангажират с контакта кожа в кожа. Добре е това да се случва скоро след раждането, а и през следващите няколко седмици, като прекарвате известно време всеки ден с разкопчана риза, а бебето лежи на гърдите ви голичко – по памперс.

Как да държиш бебето

line

IMG_20150323_142112

Независимо как ще избереш да държиш бебчо, важното е винаги да придържаш главата и врата му, както и малка част от гърба под тях.

Hold-Baby-2

Как да сменяш памперси

line

Новороденото е пикаеща и акаща машинка. Ще се изумиш как толкова малък човек може да произвежда толкова много отпадъци. Може да очакваш, че с новороденото ще сменяш памперси на всеки два часа. Това са 12 смени в рамките на 24 часов ден! Ухааа, а?!

Когато бебето поотрасне малко, честотата на сменяне намалява, но все още ще се подмяташ из между множество памперси.

За съжаление, науката все още не е измислила самопочистващи се устройства за бебета, така, че остава на теб и съпругата ти да измиете мъника си, за да го поддържате в спретнато, отлично състояние.

 • Направи оценка на щетите. Ако надушваш нещо миризливо, ясно е, че ще сменяш памперса на малката машина за акита. Когато проверяваш размера на щетите, бъди готов за всякакви изненади.

Може да те чака малка миничка или пък огромна порция рафинирано мляко, напуснала пределите на памперса. В случай, че е второто, най-добре бързо да се изстрелваш към банята да го измиеш. Понякога е истински екшън!

Вкъщи сваляме пелените непосредствено преди самото миене и задължително над мивката – вероятността да те опикае като е без памперс е над 90%

 • Подготви си материалите. Вземи чист памперс и 4-5 кърпички за бърсане (ако си във 2-ра ситуация – тежката артилерия).
 • Поеми въздух, задръж и застани на позиция. Ако бебето ти е на сухо мляко, бъди готов за доста мощна миризма. Ако е на кърма, вонята не е чак толкова зле. Това е като разликата, която се получава в тоалетната, когато хапнеш Макдоналдс и, когато си ял само салата – сещаш се!

Ако имаш момче, добра идея е да си от другата страна на малкта му вълшебна пръчица, за да не те “покръсти изневиделица в църквата на жълтия поток”.

 • Повдигни дупето на бебето и премахни мръсния памперс. Повдигането може да извършиш като хванех бебето за глезените и нежно придърпаш краката му във въздуха. Използвай чиста част от памперса (ако изобщо има такава), за да избършеш остатъците от ако по дупето му.
 • Избърсване. Докато малкото дупе на бебето ти виси във въздуха, вземи кърпички и го забърши в посока отпред назад. Забърсането от предната част към гърба намалява риска от разпространение на бактерии, които могат да причинят инфекции на пикочните пътища (особено важно за момичетата). Увери се, че нямаш пропуснати области.

Хвърли замърсените кърпички в мръсния памперс. след това, докато краката на бебето са още във въздуха измъкни мръсния памперс из под дупето му.

 • Затвори мръсния памперс и го изхвърли. Сгъни памперса с опасните отпадъци и мръсните кърпички, които са в него. Използвай лепкавите разделители за да го пристегнеш хубаво. Постави го в найлонова торбичка, завържи я и я изстреляй в коша за памперсови отпадъци.
 • Подсушаване. Ако искаш да избегнеш обривите от памперсите, увери се, че бебето е добре подсушено. Сложи малко крем в случай, че кожата на дупето е зачервена или раздразнена.
 • Плъзни чистия памперс под детето си. На гърба му има лепкави езичета. Постави бебето да легне на тази част от него.
 • Подгъни предната част на памперса около дупето и залепи с езичетата. Пристегни го така, че да не се изплъзва, но внимавай да не притискаш крачетата на бебето с ластиците на памперса.

Повечето памперси имат малки къдрички около ластика покрай краката на бебето. Увери се, че са останали от външната страна или ще имаш проблем с нежелани течове по-късно.

 • Ти успя! Цункай бебока за финал!

Как да накараш бебо да оригне?

line

как да оригне бебето
С леки потупвания и кръгообразни движения ще помогнете на бебо да се оригне

Бебетата образуват газове от засмукването на въздух, докато се хранят.  Оригването им помага да изкарат тези въздушни мехурчета. Ако храниш бебето с биберон, трябва да го слагаш да оригва по-често, както и в края на всяко хранене. Ако бебето се храни нервно или се олива докато яде, пробвай да го слагаш да орига и по-често през самото хранене.

Как да успокоиш плачещото бебе?

line

Най-важното умение, което трябва да имаш като татко-новобранец (ако искаш да запазиш здравия си разум) е способността да успокоиш бебето, когато плаче.

Това дали плаче малко или много ще предопредели опита ти като по-лесен или по-труден. Дали ще е щастливо бебе или ревливо чудовище е въпрос на късмет. Но без значение от сламката, която си изтеглил, ето как да успокоиш плача:

Защо плаче бебето ми?

line

Плачещото бебе може да изглежда като част от зловещ пъклен план имащ за цел да стопи търпението и мозъка ти.

IMG_20150407_205911

За плача му обикновено има причина. Запомни, че когато нещо го притеснява, то не може да ти каже какво го мъчи, може да общува само и единствено с рев.

Ето защо, когато се опитваш да успокоиш писък-машината е полезно да следваш мисловен контролен списък на това, което би могло да е раздразнило пчеличките в кошера:

 • Мръсен памперс? Не е нужно да е преливащ. Прогизналия или леко напикан памперс също може да предизвика сълзите му.
 • Има нужда да се оригне? Опитай да го държиш в различните пози, показани по-горе, за да му помогнеш да се оригне по-лесно.
 • Газове? Сложи бебето си да легне по гръб, свивай и изправяй крачетата към корема му сякаш кара колело. Или нежно масажирай с кръгообразни движения коремчето му с дланта си по посока на часовниковата стрелка.

Може да пробваш и лекарствени средства, като чайчета за колики, капки и др., но не е доказано, че те вършат работа, а може и да му предизвикат запек.

Мисля, че действат само за тези хора, които вярват в тяхното действие, така или иначе газовете ще отминат от само себе си.

 • Физически дискомфорт? Дали му е твърде горещо или студено? Има ли нещо по него, което да е прекалено стегнато или да го драска?
 • Самота? Светът е голямо и непознато място за твоето бебе.

Ако то се събуди и няма никой около него, може да заплаче за компания или просто, за да бъде подържано на ръце.

 • Свръхстимулираност? В матката е много скучно и бебчо е стоял на изчакване, така, че твърде много нови стимули скупчни на веднъж могат да накарат бебето ти да се чувства претоварено.

Занеси го на някое тихо местенце, за да компенсираш.

 • Глад? Дай му биберона с млякото или го постави (само него!) на майчината гръд за малко, вкусно, бяло “млечно шейкче”.
 • Умора? Време е за дрямка.
 • Треска? Лесният за използване термометър за чело е едно от задължителните артикули, оито трябва да притежаваш, когато имаш бебе.

Ако има налична температура, може да и дадеш някои лекарства. Не забравяй да се консултираш с лекар относно дозировката.

Жалният плач

line

Ако си преминал през списъка с причини за плач, но нищо от горе посоченото не помага, може просто да има случай на недиагностицирана раздразнителност.

Случва се на всички ни. Ето някои потенциални залагалки:

 • Дай му биберон. Не всички бебета обичат бибите, има множество за и против прилагането им, но те определено могат да направят чудеса, осигурявайки мълчанието на едно заядливо новородено.
 • Постави бебето в моторизирана люлка. Всъщност, бебетата ни не харесват този тип люлки, но те действат като изцелител за околните.
 • Преповиване. На бебетата им харесва да са плътно опаковани – това им напомня, че са обратно в утробата. Повиването на бебето с одеало е доста проста работа – но на нас ни допадна този трик.
 • Увеличи шума: Матката е изненадващо шумно място, така, че наподобявайки я с по-силен шум може да е доста ефективно; както при хипнозата – щракането с пръсти казва “сън”!
 • Повози го в колата. Когато всички други варианти се изчерпат, сложи бебето в коша за кола и излез за по кръгче. Изключително ефективно действа в процеса на успокояване на бебето – жена ти също ще е много благодарна, че си отстранил писък-машината от вкъщи.

Какво става ако бебето ми има колики?

line

Причината за коликите не ми е известна, но те са в състояние да всеят смут и раздразнение в психичното ти състояние, както и в отношенията ти със съпругата.

Съветът ми е да пробваш 5-те магически бейби ключа: преповиване, стомашно/странично лежане, пошушкване, люлеене, сукане. Проблемът с коликите често се разрешава от само себе си между 4-6 месец, ако не сте луднали дотогава. Опитай да бъдеш Дзен относно плача (дори изчезни нанякъде за малко ако се наложи). Да бъдеш Дзен – как звучи само…

Дали бебето ти има колики или просто е нервно, виковете му наистина могат да скроят номер на нервите и психичното ти равновесие. Тъй като бебетата не могат да направят нищо за себе си, виковете им са проектирани от природата да привлекат внимание.

Чрез тях то сякаш се заравя в мозъка ти и отказва да се пусне, докато не намериш начин да облекчиш страданието му. Воплите на бебето предизвикват физиологична реакция – започвате да се потите, учестява се сърдечната дейност и тялото ти освобождава кортизол.

Опитай да се справиш с тази физиологична възбуда, както при всеки друг вид стрес. Открих, че тактическо дишане върши страхотна работа!


Тактическото дишане е разработено от подполковник Дейв Гросман. Това е техника, която войниците и полицаите използват, за да се успокоят бързо и да останат фокусирани по време на престрелка. Ето как да го направите и вие:

 • поемете дълбоко въздух в продължение на 4 секунди
 • задръжте го за още 4 секунди
 • бавно издишайте въздуха отново за 4 секунди
 • сега задръжте без въздух пак за 4 секунди

Повтаряйте, докато дишането ви се нормализира и нервите ви се успокоят.

IMG_20150416_165839

Проучвания показват, че родителите-насилници имат по-силна физиологична реакция спрямо плача, което ги кара да губят контрол.  Така, че да се научим да се самоуспокояваме, докато се опитваме да успокоим бебето си е от решаващо значение.

И все пак, преди изобщо да си помислиш да имаш бебе, където и да видиш реклама, прокламираща да НЕ друскаш бебето си си мислиш:

“Що за идиот трябва да си, за да не люлееш бебето си?”

После, след като имаш дете и часа е 3 сутринта, а ти държиш това малко пищящо зачервено като доматче дяволче на ръце, което не спира да пищи, си мислиш:

“Ах, верно бе, мама му стара, ето защо хората не люлеели бебетата си”.

Няма да повярваш колко ядосан може да се чувстваш на това малко невинно, крехко и беззащитно създание (всъщност то само така изглежда) и колко изкушен ще се почувстваш да се откажеш от него и да го метнеш през прозореца. Ако си пробвал всичко и мозъка ти продължава да дава на късо, остави бебето на сигурно място, като легълцето му например и отиди в другата стая, от където да не чуваш виковете (бъди сигурен, че може да се наложи да пуснеш и кранчето на мивката, за да го заглушиш) и си отдъхни.

Бебето ти ще се оправи – наистина. Далеч по-добре е да го оставиш да поплаче за малко само, отколкото да останеш при него и да изгубш контрол.

Нещата описани по-горе, ще ти се струват все по-естествени и по-естествени с практиката им. Това наистина са най-лесните неща…и най-приятните!

Най-голямото нещо, което един баща може да направи за детето си е да обича неговата майка! – Anjaneth Garcia Untalan

Е, стари кучета: споделете опита си! Имате ли някакви други идеи или трикове, с които всички ние да се справяме малко по-лесно?

signature

Сподели статията:

21
Leave a Reply

avatar
11 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Mr KingИвоIvan PazvantovМая МариноваDaniela Todorova Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Иво
Guest
Иво

Прекрасна статия, Благодаря ти че внесе яснота. Скоор ще прилагам съветитети.

Ivan Pazvantov
Guest
Ivan Pazvantov

Много развеселяващо поднесено и правилни съвети, Но, на моменти се замислих върху силните епитети, като: “акаща машина, здрав разум, ревливо чудовище, пъклен план, писък-машина, ако не сте луднали, пчихично равновесие, пищящо … дяволче, изгубиш контрол и т.н.”, биха отказали доста бъдещи татковци от типа “не съм готов”, за дълго време да имат деца ;-). Но, както виждам автора е сред справящите се, колкото и да е трудно, а “готов за баща” – по същество не съществува. Учи се и то в движение. Статията дава много полезни първи стъпки отглеждането на бебе. Анализ от мен с дъщеря на 8 г.: детето,… Read more »

Мая Маринова
Guest
Мая Маринова

Не е похвално, че си от другите 2/3, но явно е тенденция за мъжете, грижите да се се изчерпват само с финансовото благополучие на семейството 🙂 и да показват децата си единствено като трофеи… И освен, че “Най-голямото нещо, което един баща може да направи за детето си е да обича неговата майка! “, не забравяй, че и малкото чудо се нуждае от бащиното време, грижа и любов! Инак, поздравления за статията…!

kingsman
Guest

Благодаря ти за коментара Мая!

Daniela Todorova
Guest
Daniela Todorova

Да добавя при неистов плач, след като всичко не работи, дори и колата, пуснете BabyTV. Доста ни е спасявало, макар че не съм фен на телевизията…Номер 1 се успокояваше и от абсорбатора 🙂 Номер 2 си искаше гушкане и още е така, нищо че е на 4. Слушайте децата си, това е най-правилното.

kingsman
Guest

Това беше доста полезно допълнение към статията! Благодарим Дани 🙂

Петър Петров
Guest
Петър Петров

Детето си има собствен режим, ние просто трябва да се съобразяваме с него. И най-важното е да знаем, че то е много по-съвършено от нас, ние трябва да го научим на самостоятелност и отговорност. В никакъв случай не мислете, че не ви разбира и трябва да му говорите с кратки и ясни изречения и не крещете. Детето не трябва да се дразни , защото ще изработи защитна стена и вие ще трябва да я разрушите.

kingsman
Guest

Определено ни разбира, напълно сме съгласни!

Vanua Mladenova
Guest
Vanua Mladenova

А колко по- лесно щеше да ми бъде, ако бях чела повече такива материали, вместо да попивам от един куп “сериозни” книги… :))))) И не е вярно твърдението “Малко дете- малки проблеми…”. Мисля, че сам ще се убедиш в това:)) Успех и да не го забравиш това последното за майката! 🙂

kingsman
Guest

няма, няма, благодаря ти 🙂

Александрина Колева
Guest
Александрина Колева

Чудесна статия!!! 🙂 След някой друг месец ще споделя опит, живот и здраве, с номер 2 🙂 Успех на вас – на верния път сте, а и любов като има, всичко е лесно! 🙂 Да ви е жива и здрава Деа!

kingsman
Guest

охоо, имаме новина 🙂 пожелавам ти всичко да е наред 🙂

Nikolay Marinov
Guest
Nikolay Marinov

Забавна, и в голяма част много вярно това, което пише. Основното е когато бебока плаче, този който е с него да е спокоен и уверен, че до пет минути магарето ще спре да реве, и че той е готов да направи всичко за да спре 🙂 Иначе става страшно…. много страшно. С номер 2 и 3 е по спокойно – вие сте по уверени и знаете какво да правите. Проблема при тях е да интегрирате в отглеждането и номер 1(и 2), за да няма ревност. Успех!

kingsman
Guest

Много добре го каза Ники – “Основното е когато бебока плаче, този който е с него да е спокоен и уверен, че до пет минути магарето ще спре да реве, и че той е готов да направи всичко за да спре” Точно така си е. Благодаря ти за коментара!

Svetla Doncheva
Guest
Svetla Doncheva

Супер статия 🙂 Много полезни и верни съвети. До един съм ги опитала на собствения си гръб 😉 А, и да добавя – с писък-машина номер 2 си много по-спокоен и ларж. Нали вече си минал веднъж по този път 🙂

lifehackerbg.com
Guest

Да, вероятно с №2 e малко по-различно 🙂

Asya Asenova
Guest

Сигурно не е смешно самото трупане на опит, но така много се смях на статията ти..:) Дерзай, татенце!

lifehackerbg.com
Guest

🙂

maytapa
Guest

Страхотна и полезна статия. Голямото събитие при нас е съвсем скоро. Като мине малко време и натрупам опит ще споделя.

lifehackerbg.com
Guest

Благодаря ти за коментара. Пожелавам ви всичко да е наред 🙂