fbpx

Как да се погрижиш за бременната си жена – мъжки наръчник за бременност

15 минути

Звучи странно, нали? Мъжки наръчник за бременност….

В днешно време обаче е лесно да позабравим, че съществуват огромни различия между двата пола, особено когато жена ти забременее …

Тогава разликите между вас ще зейнат като огромна бездна. Докато бременната ти жена прекарва 9 месеца отглеждайки вашето бебето в себе си, ти ще останеш да гледаш отвън. След като си го посял, ролята ти в сътворението на бебешкото чудо е изчерпана.

Но ако си като мен, ще искаш да продължиш да участваш и по време на бременността, докато целия биологичен процес приключи.

Ще поискаш да бъдеш до жена си!

Да си бременна жена е тежко или поне така изглежда.

Виждайки през какво премина моята, за да доведе потомството ни на бял свят, сериозно повиши оценката ми за нея и за всички жени в семейството като цяло.

Исках да бъда до съпругата ми като човек възможно най-много „докато малката ни питка се печеше във фурната“. Исках да е щастлива и да ѝ е максимално комфортно.

Исках да направя абсолютно всичко възможно нашето бебе да се появи крещейки и ритайки като шампион (въпреки, че беше момиче).

Много от мъжете намират процеса на бременност за малко объркващ.

Без да знаят какво да правят, те директно нервно се отдръпват в страни, точно когато жените им най-много се нуждаят от тях. Затова реших да поговорим за тънкостите на този приятен, но и доста изнервящ период от живота ни.

Как да се грижиш за бременната си жена?

Реагирай адекватно на новината, че жена ти е бременна.

Ако не си планирал пристигането на „радостното пакетче“, увери се, че не държиш по начин, който показва, че не си ентусиазиран от новината.

Неправилните реакции включват: да се сломиш, да придобиеш физиономия на отвращение или да я попиташ защо не си е пила хапчетата.

Нормално е да искаш жена ти да се чувства уверена и сигурна, че ще бъдеш до нея през идните 9 месеца и че си се устремил да се превърнеш в страхотен баща.

Прочети няколко книги за бременността.

Колкото повече знаеш за това, през което тя преминава, толкова по-подготвен ще се чувстваш за това как да й помогнеш. Има десетки книги по темата и то на български, от които можеш да избираш. Всяка от тях има глава посветена на татковците, пълна с много полезна информация.

Те също така очертават развитието на бебето ви по време на неговата инкубация.

Мислех си, че е някаква шега, четейки, кога точно Деа е загубила „опашката си“ или кога очите й са се преместили от страничната част на главата в предната, където им е мястото. Е, за радост намерих логични обяснения именно в книгите.

Придружавай я по време на лекарските прегледи.

В кабинетите видях доста бъдещи майки, които бяха сами. Със сигурност не им е било приятно, но пък мъжете им сигурно са били наистина заети, за да са с тях. Въпреки това, опитайте се да бъдете до бъдещата майка на вашето дете.

Това подпомага постигането на три цели.

Първо: чрез това показваш на жена ти, че си до нея по време на целия път на бременността. Второ: Научаваш точно какво се случва с бременността ѝ и ще си подготвен по-добре, за да й помагаш.

Слушай внимателно какво казва доктора по време на тези прегледи.

Паметта на жената отслабва по време на бременност, също така тя би могла да е нервна и развълнувана, така, че ще разчита на теб да й напомниш, кои храни да избягва и на кои да наблегне.

И трето: виждайки снимките на бебето ти, дори когато то изглежда като безформена бучица или малко извънземно и слушайки пулса му ще подпомогнеш още от сега за изграждането на връзката баща-дете. Дори и когато си много зает с работа или с нещо друго, опитай се да намериш време за посещенията при лекаря. Женати ще ти благодари!

Намали стреса ѝ. Бременността е физическо и емоционално преживяване, така, че не товари бременната си жена с излишен стрес и напрежение.

Поеми по-голямата част от домакинската работа, за да може тя да си почива повече.

Помогни и да си вземе дрямка.

pregnat2

С напредването на бременността спането ще става все по-неудобно и по-неудобно за нея.

Когато жената спи по гръб, теглото на бебето оказва натиск върху гръбначния й стълб, червата и големите кръвоносни съдове. Всичко това може да доведе до болка, забавяне на кръвообращението, а от там и проблеми със заспиването. На всичкото отгоре бебето може да използва матката на жена ти като боксова круша точно преди лягане.

Пробвай да заспиш докато те удрят с юмруци и ритници отвътре – е няма да е никак лесно. (Дъщеря ми Деа беше супер-активна през нощта, докато беше в утробата, което не правеше жена ми много щастлива, когато умираше за сън.)

Има няколко неща, които можеш да направиш, за да помогнеш на бременната си половинка за притвори очи, за да си почине:

– вземи на жена си възглавница-тяло. Бременните трябва да спят на страни, а не по гръб или корем. Възглавницата-тяло прави спането малко по-удобно, като помага подкрепяйки гърба и подпирайки корема й.

  • масажирай гърба й точно преди лягане
  • билков чай, който ще помогне за отпускане на ума и тялото
  • гушкане и малко секс (стига да й е до това изобщо)

Бъди търпелив. Бременността предизвиква хормонална революция в жената.

През някои дни тя ще се чувства фантастично, а през други ще ти пили на главата още преди да си си отворил очите сутрин, ще плаче и ще се терзае без причина.

Бъди търпелив и знай, че това са хормоните.

hormone

Също така проявявай разбиране относно любовния ви живот.

Сексуалността на жена ти ще ви командори по време на бременността: често спада през първото тримесечие, екстремно се повишава през второто и пак пада през третото.

Търпение приятелю, търпение…

Ще си имаш работа и с честото ѝ ходене до WC-то.

Бременните жени пишкат често. Много често.

Имам предвид на всеки 30 минути търсят тоалетна. Изглежда смешно, но се постави на мястото на жена си и ще разбереш колко е неудобно наистина. Представи си да станеш три пъти по време на един филм или посред нощ само, за да пуснеш една вода.

Можеш да направиш две неща, за да помогнеш на жена си в тази област:

На първо място, проявявай разбиране и услужливост.

Не прибелвай очи и не мърмори с досада под носа си, когато жена ти те моли да отбиеш на бензиностанция, така, че тя да може да отиде до тоалетната.

Второ, пази маршрута до банята чист, за да не се спъне по време на нощните си преходи. Нощна лампа в коридора би могло да бъде добро решение.

Действай сякаш бременният си ти. Не, нямам предвид да си облечеш едно от тези нелепи бодита, позволяващи ти да усетиш какво е да си бременен. Нито пък окуражавам дивите промени в настроението и плюскането на тонове сладолед поляти със сок от боровинки. Това, за което говоря тук е прибавянето или премахването на същите навици, от които жена ви се е лишила или сдобила, защото е бременна. Това е начин да се засвидетелстваш морална подкрепа, както и да й помогнеш да спазва указанията на лекаря до колкото може.

Така, че когато жена ти трябва да се откаже от алкохола и кафето, ти също можеш да станеш въздържател (или поне не пий пред нея).

Упражненията са невероятно полезни за майката и за бебето, така, че бихте могли да си създадете нов навик ходейки на разходка или на фитнес заедно. Но по-лекичко с тези занимания.

Казвай ѝ че е красива и че я обичаш. Тялото на жена ти ще бъде подложено на сериозни трансформации по време на 9-те месеца. Успокой я, че все още я намираш за красива и че я обичаш извънредно много. Утвърждавай непоколебимата си отдаденост към нея ежедневно.

Помогни й да се справи със сутрешното гадене.

Вероятно сутрешното гадене е една от най-лошите части на бременността (като изключим, че цялата работа не е никак лека). То засяга 75% от жените. Симптомите на сутрешното гадене включват главоболие, прекомерна сънливост и разбира се чувството на гадене и повръщане.

Повечето жени усещат болезнените симптоми около месец след зачеването и то обикновено продължава до 12-та или 14-та седмица на бременността.

Някои жени преживяват цялата си бременност със сутрешно гадене, моята за щастие изобщо нямаше подобно нещо. Просто често беше кисела…

Въпреки названието си „сутрешното гадене“, то не се случва само сутрин. Повечето жени изпитват симптомите на сутрешното гадене през целия ден.

Когато ѝ помагаш да премине през този скалист период, ключът е в експериментите с различни средства за защита. Въвеждай нови методи за лечение, за да разбереш от кои се повлиява и от кои не. Бъди готов да попътуваш доста, до аптеката, понякога късно през нощта в търсене на нови лекове и облекчения.

Ето няколко неща, които могат да свършат работа:

  • Добави витамин В6. Проучванията показват, че витамин В6 може да облекчи симптомите на сутрешно гадене.
  • Напитка с джинджифил. Охладена джинджифилова бира или чай от джинджифил могат да спомогнат против гаденето. Доказано е, че джинджифила намалява симптомите на сутрешното гадене, затова джинджифилът е добър избор.
  • Бисквитки. Проблемът със сутрешното гадене е, че на жена ти няма да й е много до ядене, но на празен стомах чувството за гадене е още по-лошо. Бисквитките са лесни за храносмилане и могат да предотвратят гаденето. Може да ги хапва дори преди още да е станала от леглото.
  • Ментов чай. Както с джинджифила, така и ментата е доказано, че спомага за намаляването на чувството за гадене, свързано със сутрешните позивни.
  • Бъди гъвкав. Някои храни ще бъдат адски неприятни на жена ти в единия ден, а на следващия ще са единственото нещо, което й харесва. Бъди гъвкав и й предложи това, което стомаха й ще предпочете да приеме. Бъди готов да търчиш насам натам за да осигуриш каквото ти поиска. В противен случай се подготви за битка.
  • Пази се чист и спретнат. Бременните жени стават хипер чувствителни относно миризмите. Дори и ароматите, които винаги е използвала, могат да започнат да й предизвикват стомашни неразположения. Така че мийте зъбите си редовно и взимайте душ всеки ден, защото понякога може ѝ да не ви понася по необяснима за вас причина, а то да е само защото сте се напръскали с друг парфюм.

Поддържай „политика на отворени врати“ в комуникацията.

бременност

Бременността, особено за тези, които за пръв път ще стават майки, може да е малко плашеща. Жените се чудят, ако бебето расте нормално, дали ще се нуждаят от цезарово сечение, както и дали ще бъдат добри майки (следродилната депресия понякога може да бъде жестока).

Бъди готов да си отдушник за жена си, както и да ѝ предложиш стабилно и сигурно рамо, на което да се опре или да поплаче, когато има нужда, пък било то и по средата на нощта.

Ако има нещо конкретно, за което съпругата ти се притеснява, направете допълнителни изследвания, така, че да можеш уверено да й кажеш: „Болките и притесненията, които изпитваш са нормални и не значат, че ще се роди двуглаво хидра бебе“.

Това са всички съвети, за които се сещам. Твой ред е!  

Стегни се, очакват те интересни моменти, безсънни нощи и загуба на нерви. Затова братко, дръж се! Бъди мъж и не пискай. Просто бъди до жена си. [K]

Вижте още иНаръчник за оцеляване на новия татко

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Александър
Александър
3 години ago

Браво много хубаво е това което си написал приятелю поздравления

Нели
Нели
4 години ago

Моят мъж е непрекъснато до мен, не пропуска преглед, всяка сутрин чувам „Колко съм красива” и ме отменя в почти всички задължения вкъщи. Поема всичките ми настроения с усмивка, а понякога мисля, че дори усеща болките ми. Дъщеричката ни на снимките от 3Dто много прилича на него и смея да кажа, че тя познава гласа му,когато той се прибере и тя го чуе, вътре става парти… АЗ СЪМ КЪСМЕТЛИЙКА, ЧЕ ТОЙ Е ДО МЕН. Остават ми 20 дни до термина, дано всичко е наред, след това при първа възможност ще се погрижа да му върна цялата тази любов и подкрепа,… Прочети още »

Вики
Вики
4 години ago

Късметлийка съм да имам такъв човек до себе си. Чувствам се по-щастлива от всякога, обичана и уверена. Очакваме нашето първо дете да се роди, а бременноста беше част от живота и на двама ни. Бебчето е син, както на майка си, така и на баща си, дори преди да се роди. Позволете на бащите да опознаят децата си преди да са се срещнали.
Малкото ни съкровище разпознава татко си по гласа още от корема!

Краси
Краси
4 години ago

Не вярвям че би могло да има такъв екземпляр.Опита ме а научил,че жената е и мъж 😉 Ако не разчиташ на себе си си загинал.

miroslava camburova
miroslava camburova
5 години ago

Впечатлена съм как един мъж, все още млад и в разцвета толкова дълбока е на влезнал и усетил жената през най- важния период от нейния живот, след нейното узряване и пубертет.
Толкова труден период с нейните капризи, нервни истерии, непрекъснато мрънкане и тн.т. и да го изтърпите заедно с нея, браво. Достойно за един истински мъжкар. Жалко, че такива все по-рядко се срещат…..!

Кристина
Кристина
5 години ago

Не съм вярвала, че ще попадна на такава публикация в интернет.
Благодаря ви, че променихте вижданията ми за силния пол.

Лора
Лора
5 години ago

Страхотно! 😀