fbpx

9 начина да забавлявате детето си, без да използвате технологии

6 минути
playing

На публично място сте – да речем в ресторант или пред лекарския кабинет.

Оказва се, че трябва да почакате повече време, докато сервират храната ви или ви извикат, за да влезете при лекаря.

Детето ви започва да става неспокойно и раздразнително.

Наистина раздразнително. Пищи и е на ръба да изпадне в истерия, а всички около вас ви гледат с неодобрителен поглед. Познато ли ви е ?

Не сте взели играчки или книги със себе си, което прави изключително примамлива възможността да пъхнете в ръцете на детето си смартфона и мигновено да забравите за досадното му мрънкане. Това обаче не е от най-правилните уроци, които може да му предадете. Научете го, че когато порасне може да се забавлява, и без да е заобиколено от различни видове електронни устройства.

Какво да правите?


Може да импровизирате и да зарадвате детето си, като го ангажирате още няколко минути преди да ви направи номера с крещенето. За целта сме събрали 9 забавни идеи, които ще стимулират мозъка и ще концентрират детето ви.

В зависимост от възрастта и способностите игрите са различни, но има и такива, които са подходящи както за предучилищна възраст така и за по-големи.

Нека разгледаме какво улавя вниманието на децата.

#1. Познай името на песента

Затананикайте някоя песен и вижте дали вашето дете ще може да разпознае и назове името й.

#2. Какво липсва

Чудесно занимание, докато седите на масата в ресторанта.

Вземете няколко предмета – вилица, лъжица, пакетче захар, например – и кажете на детето си да запомни добре тези предмети. Покрийте предметите с кърпа и премахнете един от тях без детето да забележи кой точно.

Сега махнете кърпата и попитайте детето за името на липсващия предмет.

#3. Кой съм аз

Изберете си едно животно, а след това нека детето ви се опита да го познае, чрез задаването на въпроси – “Ръмжи ли?”, “Живее на топло или на студено?”,”Покрито ли е с козина?”

#4. Докосни нещо, което е…

Попитайте детето си дали може да докосне нещо, което е цвят Х. “Можеш ли да докоснеш нещо, което е червен цвят?”, “Можеш ли да докоснеш нещо синьо?”.

Детето може да докосва всичко, което се намира в неговия периметър – масата, дрехите си, вашите дрехи и т.н. Ако мястото позволява детето ви да се разхожда, без да пречи на останалите, можете да направите играта малко по-мобилна.

#5. На лов за форми

Попитайте детето си дали може да намери нещо от заобикалящата го среда с определената от вас форма. “Виждаш ли нещо под формата на кръг?”, “Ами с форма на триъгълник?”

#6. Аз шпионинът

Класическо забавление за малко по-голямо дете, което е в състояние да вникне в идеята на тази игра. Вземете един обект, който вие и детето ви можете да видите и след това кажете:

“Аз наблюдавам нещо и то е . . . ” Ако детето ви има основни познания за азбуката и скромни лексикални познания можете да напишете на лист “Аз наблюдавам нещо и то започва с буквата Б.” За децата, които все още не познават буквите, а само цветовете и формите можете да замените буквите с цветове и форми. Можете също така да опишете свойствата на обектите: “Наблюдавам нещо и то е гладко и блестящо.”

#7. Каква е разликата

Необходим ви е молив и лист хартия за това, но това не трябва да е проблем за вас. Всички велики мъже в историята са имали навика да носят джобен бележник със себе си.

Направете квадрат от листа хартия. В три квадрата нарисувате едни и същи форми/рисунки/модели. В четвъртия квадрат нарисувайте нещо различно.

Така например можете да нарисувате кучета в трите квадрата, а в четвъртия котка или триъгълник в три от квадратите и кръг в четвъртия. За по-големите деца можете да увеличите броя на квадратите, за да вдигнете нивото на трудност.

#8. Прости гатанки

Измислете гатанки, които вашето дете да отгатне.

Например: “Имам четири крака и съм покрит с бяла пухкава козина. Кой съм аз?” или “Имам формата на кръг, имам две очи и числа около себе си. Кой съм аз?”

#9. В коя ръка е скрито

Нека детето види отворените ви празни ръце. След това сложете монета или нещо подобно в една от ръцете си и ги затворете. Сложете ръцете зад гърба и преместете монетата.

Сложете ръцете си отново пред вас и попитайте детето къде е монетата?

Покажете на своето дете, че може да се забавлява и без скъпи електронни джаджи и че значимото в този живот е онова, което чувстваш със сърцето и спомените, които изграждат малките, невидими неща, а не, материалното, което може временно да зарадва очите.

Виж още: 

9 причини да не затрупваме детето си с електронни джаджи поне до 12 годишна възраст

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Илина
Илина
1 година ago

Някои от възможностите за забавление вече ги практикуваме вкъщи след училище. Голямата ми дъщеря е на 7 год. и е очарована от предложените игри.
Благодаря за страхотната статия!