fbpx

Какво могат да научат модерните спортисти от древните стоици

8 минути
Kings Post Sidebar

Стоицизмът е една от водещите философии за живота в Древна Гърция и можем да кажем – водещата в Древен Рим. В продължение на 5 века стоиците кат Катон Млади са служили за пример. Хора от всички прослойки на обществото са се стремели поне малко да приличат на тях. С идването на християнството, стоицизмът губи влиянието си. Неговата етика обаче остава и в новата доминираща религия на Римската империя, та дори и в средновековния свят след нея.

Днес стоическата етика се възражда чрез две от най-популярните и успешни терапевтични практики в психологията:

  • рационално-емоционална поведенческата терапия
  • когнитивно-поведенческата терапия

Стоиците и спорта

Малко хора знаят, че стоиците са отдавали огромно значение на спорта. Зенон от Китион, основателят на школата, е известен с издръжливостта си, изразяваща се в постоянно ходене около пейката (“стоа”), дала име на философското движение.

Клеант – неговият наследник, е популярен с боксьорските си умения, а третият ръководител на движението – Хризип, е умел бегач на дълги разстояния.

Не бива да забравяме и думите, приписвани на Сократ – идеалът на стоиците за човек, цитирани от Ксенофонт, че:

Никой няма правото да бъде аматьор по отношение на физическата подготовка. Срамно е за човек да остарее без да е видял красотата и силата, на което тялото му е способно.

Очевидно стоиците са взимали физическата активност насериозно.

Тяхната философия може да помогне и на днешните спортуващи да постигнат целите си и да успокоят съзнанието си.

Контролирай контролируемото

Една от основните максими на стоиците е, че човек трябва да се научи да различава нещата, които може да контролира от тези, които не може.

След това фокусът трябва да бъде изместен единствено върху първите. Или ако трябва да перифразираме Дъглас Адамс, нещата, които са извън нашия контрол, попадат в “НДП-полето” (нечий друг проблем).

В спорта и тренировките от нас зависи да сме дисциплинирани, да направим всичко възможно да изградим добър режим, но крайният резултат често е непредвидим и следователно – незначителен. Може да сме тренирали усърдно, да сме в най-добрата си форма и пак да не постигнем целта. Пътят е по-важен от крайната цел. Марк Аврелий казва, че:

Имаш контрол върху съзнанието си, а не върху събитията извън него. Осъзнай това и ще намериш сили. 

1

Фокусирай се върху настоящето

Мислите за миналото и за бъдещето са едни от най-честите причини за притеснения и тревожност. Фокусирането върху тях не води до никъде.

В спорта, а и в живота, грешките са чести и най-добрите спортисти са тези, които извличат поуката от загубата и я забравят, а не тези, които разсъждават безкрайно върху нея. Подобно на тениса, в който всяка точка е сама за себе си, спортуващият човек трябва да живее в настоящето, а не съзнанието му да се рее в миналото или бъдещето. Това не е лесна задача, но в когнитивно поведенческата терапия има две техники, които човек може да използва, за да се откъсне от мрачните мисли за бъдещето и миналото и да се центрира в конкретния момент:

  • ABCDE – рамката. Нейната сила се състои в това, че човек се научава да идентифицира активиращото събитие (А), което до води до нерационално вярване (В), което пък води до негативни последствия (consequences, C) и дисфункционални мисли и поведения.

След като нерационалното вярване вече е разпознато, то влиза в полето на нещата, които човек може да контролира и дискутира (D)  това води до по-ефективно (Е) и рационално разсъждение за нещата.

Например, футболист, които има проблем с вкарването на гол.

Всеки пропуск за него е активиращо събитие, което води до негативни мисли, че той не е добър в това, което смята за свое призвание.

Колкото повече футболистът мисли, токова повече започва да вярва (В), че не е добър и това води до последствия (С) – не влиза в игра за отбора си. Когато обаче той осъзнае от къде произтича проблемът и неговата обективност (пропуск пред вратата) и го разграничи от мислите, които го натоварват, футболистът може да се фокусира върху реални начини да подобри формата си.

Важни обаче не са те, а преместването на фокуса от това, което не може да се контролира непосредствено (треньорът не ме пуска в игра) върху това, което е в контрола на играча (да тренирам максимално усърдно). 

В помощ на ABCDE рамката идва и…

  • Сократовият метод. Въпреки че е трудно човек да го прилага сам на себе си, всяко едно вярване може да бъде подложено на следните въпроси:
    1. Това в което вярвам, обективно вярно ли е или грешно? 
    2. Това в което вярвам, логично ли е? 
    3. Това, в което вярвам, помага ли ми всъщност? 

Познавай емоциите си, за да ги опитомиш

Противно на общото мнение, че стоиците са хора, които не чувстват, емоциите заемат централно място във философията.

Стоиците вярват, че хората трябва да контролират емоциите си, вместо да се оставят да бъдат контролирани от тях. Тук е много важно да се подчертае, че това не може да бъде постигнато с игнориране на емоциите, а напротив – човек трябва да се научи да разпознава точната емоция, която изпитва в момента.

Един спортист, който може да разпознае натрупващия се в него гняв и да избере да не последва импулса си да направи нарушение, което може да го извади от игра, винаги ще има предимство пред този, който няма това умение.

Какво означава това?

Да контролираш емоциите си е преди всичко да ги разпознаваш, да разбираш от какви физиологични признаци са съставени и кои мисли в главата ти ги провокират.

Всички се възхищаваме на големите атлети, които успяват да преодолеят болката, несгодите и паденията, за да се върнат по-силни. Те обаче не правят нищо друго, освен да контролират това, което зависи от тях, да живеят в настоящето, без да отдават безкрайно значение на миналото и да живеят в постоянен страх от бъдещето и да познават емоциите си и да ги карат да работят за тях.

Стоическите принципи с техниките на модерната психология, могат да помогнат и на нас – обикновените хора, да постигнем резултатите и целите, които сме си поставили. 

Владимир Новков

Владимир Новков е социален, спортен и личностен психолог. От 10 години изследва Човека и неговото развитие чрез предизвикателства в спорта, бизнеса и всяка значима сфера. От 2020 г. е и сертифициран личен треньор към Международната асоциация за спортни науки. Създава synergisticman.com, за да бъде полезен в процеса на личностната трансформация.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments