fbpx

7 от най-добрите места да ударите някого, така че доста да го заболи

5 минути

Насилието, дори и добронамерено, винаги рекошира върху нас. – Лао Дзъ

Истина е! Рядко можете да си тръгнете и да се отървете само с разговор. Препоръчваме ви да избягвате физическия сблъсък, защото неопитността, несъответствието в килограмите, както и факта, че не сте, нито някога ще бъдете Джейсън Борн може да ви убие.

И докато говорим за Джейсън Борн нека ви напомним, че всички филми с бойни изкуства, които сте гледали са фикция. След като уточнихме тези детайли ви представяме най-добрите места, където може да ударите съперника си:

#1. По носа

Носът е отлично място да ударите някого, ако не искате непременно да го нокаутирате. Необходима е малко сила, за да счупите носа на човек. Удърът в носа е объркващ за съперника, благодарение на мъчителната болка на счупения хрущял и цялата кръв, която го съпровожда.

Носът също е свързан с очите чрез слъзните канали, което означава, че травмата често води до сълзи и по този начин до временна загуба на зрението.

Това е огромно предимство, когато имате сметки за уреждане.

#2. Челюст

noseБрадичката и челюстта са страхотни места, за да поставите някого на мястото му и за щастие ударът не трябва да е изключително точен, за да постигнете желания ефект. Удряйки някого по челюстта, може да го извадите извън релси.

Мозъкът е плаващ в течност гигант, който е супер чувствителен. Удряйки някого с прав десен точно там можете така да разклатите мозъка му, че да го зашеметите.

#3. Врат

Всички сме виждали тези сцени във филмите с Кунг Фу, където каратист удря противника в областта на шията и го поваля. Е, вярвате или не това всъщност е правдоподобно. Човешкият врат е изключително уязвимо място. Ударът засяга блуждаещия нерв.

Блуждаещият нерв е черепен нерв, който е отговорен за пренасянето на много информация от мозъка към останалата част на тялото. Рязък удар по блуждаещия нерв може да доведе до виене на свят, загуба на ориентация, а дори и загуба на съзнание.  

#4. Зад ухото

В аматьорския и професионален бой, не само е подло, но е и непозволено да ударите някои зад ухото. Това, което се случва на улицата е съвсем различно нещо.

В тази област се намира голям сноп от нерви.

Хубавото е, че можете да ги почувствате с ръцете си. Притиснете ухото в долната час към главата. Усещате ли колко чувствителна е тази зона? Представете си да ви ударят там. Освен да загубите равновесие може и да повалите противника и да го оставите в безсъзнание.

# 5. Гърло

Ударът с юмрук в гърлото е един от онези удари, които могат наистина да наранят някого, така че го използвайте в краен случай. Вашият ларинкс е крехък като салфетка, така че не се изисква много сила, за да ви заболи и дори да ви убие. Препоръчваме да избягвате този вид удар.

#6. Слънчев сплит

Директният удар в слънчевия сплит е бърз начин да свалите някои на земята. Слънчевият сплит, се намира точно под гръдната кост. Удар там е много по-добър от удар в стомаха, защото е много удобен за директна атака. Бърз удар в слънчевия сплит насочен нагоре е повече от достатъчен, за да отвее съперника ви, а защо не и да падне в нокаут.

#7. В ребрата

Бъбреците са изключително ценен орган в човешкото тяло. Един добър удар там би нанесъл сериозна травма и болка на противника.  Единственият реален проблем е, че достъпът до тях може да се окаже труден, тъй като те са разположени в задната част на тялото, в близост до гръбначния мозък и под гръдния кош. Независимо от това, когато възникне възможност да ударите съперника в бъбреците, възползвайте се! Дори и да не ви остави, ще накарате противника да се замисли дали наистина е толкова важно да се бие.

А вие къде най-често избирате да ударите съперника при физически сблъсък?

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vess
Vess
2 години ago

Пропуснат е 8-ми удар в далака 😊
Маса боксови мачове са приключвали след удар в далака.💪

Invictus
Invictus
2 години ago

Ако си обичате ръцете, не искате да имате хронични контузии в китките, и нямате дълъг опит в бокса с голи ръце, то на улицата ползвайте лакти. А още по-добре, запишете се на курс по самоотбрана (НЕ на боен спорт, където ще тренирате с бинтове, ръкавици, протектори и спортен манталитет включващ правила, арбитри, феърплей и пр.) и не взимайте съвети от произволни онлайни издания с анонимни автори, които не се знае дали някога са участвали във физически конфликт.