fbpx

Как да запалите перфектния лагерен огън

18 минути
лагерен огън

Огънят е най-добрият ви приятел под открито небе.

Осигурява топлина, готви храната ви, дава ви светлина и не на последно място – поддържа духа ви. Човекът винаги е бил очарован от огъня и сред всички умения на природолюбителя няма по-важно от това да запалиш огън. Но стъкването на хубав огън е мистерия за мнозина.

Ако вие и приятелите ви искате да се радвате на успешни престои сред природата, то това умение е задължително за вас. Трябва да запомните три важни неща, преди да започнем да обсъждаме изкуството на палене на огън:

 1. Огън се пали единствено на обозначените за целта места или с разрешението на собственика на земята. Бъдете винаги нащрек за опасността от горски пожар!
 2. Малките огньове са по-добри от големите. Те осигуряват достатъчно концентрирана топлина и са лесни за контролиране. Лагерен огън не означава голям огън. Голям не означава задължително хубав.
 3. Никога не забравяйте правилото за трите П-та: подготовка, подготовка и подготовка. Ако стъкмите набързо огъня и го пришпорите, той ще угасне.

Да започнем с теорията на огъня!


Защо гори дървото?

Може да звучи елементарно, но ако някога ви се е случвало да стоите на студено, мъчейки се над няколко пушещи цепеници, се обзалагам, че сте си задали именно този въпрос (или по-скоро: Защо не гори това нещо!?). Е, когато стане дума за палене на огън, малко наука върши много работа. Хората, които знаят най-много за огъня, са пожарникарите и те са създали един лесен модел, който обяснява от какво се нуждае огънят, за да гори.

Нарича се огнен триъгълник и нагледно представя трите компонента, необходими за един огън: гориво, топлина и кислород. Ако махнете който и да е от тях, огънят ви ще угасне.

Нека да се спрем по-отблизо на всеки от елементите.

 • Горивото

Без него няма огън. Сред природата най-често източник на гориво са дърветата. Различните дървета горят при различни условия и температура.

 • Топлина

Много е важно да се разбере, че без определено първоначално ниво на нагряване огънят не може да се запали. Това е така, защото горещината превръща твърдото гориво в газ, а след това този газ в комбинация с кислорода предизвиква пламъка.

 • Кислород

Огънят не може да се запали без кислород.

Ако достъпът до кислород се ограничи, огънят ви ще се превърне в тлеещи въглени. Възобновите ли кислорода (като духнете върху въглените), огънят се разпалва отново. Затова трябва да сте сигурни, че въздухът може да циркулира свободно във и около огъня ви.

Знанията за огнения триъгълник директно ще подобрят уменията ви за палене на огън. Представете си как поднасяте клечка кибрит към една сламка. Ще гори, нали?

А сега си представете как я поднасяте към дебел дънер. Няма да се запали. Защото малкият пламък на кибритената клечка не може да създаде достатъчно топлина, за да повиши температурата на дървото дотолкова, че то да премине в газообразно състояние.

За малката сламка топлината стига.

Поуката от историята?

Когато палите огън, винаги започвайте с малки съчки.

Докато горят и нагряването се увеличава, може бавно да добавяте по-големи. Винаги внимавайте да не наредите дървата толкова гъсто, че да възпрепятстват движението на въздуха.

Престараването и задушаването на огъня са честа грешка, която идва от липсата на опит.

Как да запалим огън?


След като вече сме научили теорията на огъня, е време да я приложим на практика.

 • Подготвяне на мястото

Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, когато избирате къде да разположите огнището. Важно е да бъде близо до източник на гориво (дърва). Ако времето е хубаво и не духа вятър, може да запалите огън почти навсякъде, но ако нямате такъв късмет, потърсете някакъв естествен заслон: група дървета, скала или просто голям камък. Внимавайте да няма ниски клони или нещо друго наблизо, което може да се запали, ако огънят хвърля искри.

Когато решите къде да е огъня, трябва да подготвите земята, като я изчистите от всичко, което гори, като листа и изсъхнала трева. В случай че земята е много мокра, издигнете основа от сурови дървета, върху които ще направите огъня. Може да са редици от малки зелени клони, дълги около 60 см, подредени едни до други като скара.

Тази основа ще спомогне за циркулацията на въздуха под огъня и няма да прогори бързо. Ако е ветровито, може да изкопаете плитка яма, в която да запалите огъня. Това ще го предпази от вятъра и ще ви помогне много при запалването.

Помнете, всеки запален дънер трябва да бъде внимателно следен и грижливо изгасен накрая. Полейте с вода от близкия поток или се изпикайте отгоре му.

Запомнете: Трябва да държите нещата под контрол. Всякакви запалими неща, разхвърляни около огъня, са потенциална опасност, така че ги махнете, преди да започнете.

Набавяне на материал за огнище


 • Прахан

Праханта е фин, леснозапалим материал, който създава достатъчно голям пламък, за да възпламени малки съчки. Естествената прахан може да бъде върхове на изсъхнали бурени, брезови кори, борови шишарки, сухи папрати и треви, дори сухи обелки от портокал или старо празно птиче гнездо. На практика всичко, в което може да сложите кибритена клечка и да сте сигурни, че ще се запали. (Някои хора препоръчват използването на сухи листа, но те по-скоро димят, а не създават пламък и топлина.)

Един от най-добрите естествени разпалители е боровата смола.

Намира се под кората на бора и често потича навън при наранявания на дървото.

Ако около вас има паднали борови клони, срежете около местата, където се разклоняват, и ще намерите пропито със смола дърво. Другият вариант е да съберете малки количества смола, изтекла по живите дървета.

Никога не използвайте парафин, бензин или метанол, за да запалите лагерния си огън.

Те са опасни и нямате нужда от тях.

 • Разпалки

След като сте набавили праханта, трябва да съберете и малко разпалки.

Най-доброто място, откъдето може да се сдобиете с тях, са изсъхналите клони, които още са на дървото, защото те обикновено са по-сухи от клоните, паднали на земята.

Трябват ви тънки съчки с дължина 30-40 см. Ако не можете да намерите такива, използвайте сечивата си, за да нарежете по-големи клони. Добри разпалки стават от бреза, кедър, кипарис, дугласка ела, бодлива зеленика, лиственица, сребърна ела и тис. За вас ще бъде голям плюс, ако се научите да разпознавате няколко от изброените.

Скаутски трик за разпознаване на подходящите разпалки е да стиснете една клонка: ако изпращи силно, както пращи огънят на дърва, значи е достатъчно суха и добра за раз-палка. Ако се огъне или изпука съвсем леко, значи още е мокра отвътре или жива и не е подходяща за вашите цели.
 • Дърва

Не се изкушавайте да запалите огъня, преди да сте събрали необходимите големи, по-бавно горящи дърва. Нацепете ги на парчета с различна дебелина, така че да продължите постепенно да увеличавате размера на цепениците, които добавяте в огъня.

Нацепените дърва ще горят по-бързо от целите, а по-малките – по-бързо от по-големите трупи. Помислете какъв вид огън ви трябва – с висок пламък или бавен – и подгответе дървата си в зависимост от това. Най-важното е да сте сигурни, че имате достатъчно, за да не се налага да ходите за дърва в неподходящ момент (като например в 2 сутринта през ледена нощ).

Запомнете: колкото и дърва да прецените, че ще ви стигнат за през нощта… утроете количеството им. Ще си благодарите, че сте запомнили този съвет, когато видите, че горивните ви запаси са се изпарили почти напълно до сутринта.

 Разполагане на огъня


Има много различни типове огнище, но всички са замислени така, чеда поддържат огнения триъгълник. Ще ви покажа три метода: огън „типи“, огън „звезда“ и огън „кладенец“

 • Огън „типи” (конусовидна шатра)

Поставете праханта си накуп и подредете разпалките наоколо под формата на типи, като внимавате да оставите достатъчно разстояние между съчките, за да се движи въздухът.

лагерен огън типиКогато огънят вече гори, добавете и по-дебелите дърва под същата форма. Ако имате остатъчно парче восък, може да го сложите в средата на типито под праханта.

То ще създава постоянен пламък и ще поддържа светлината от огъня по-стабилна.

За да поддържате огъня трябва да добавяте малки клонки. 

Използвайте го, за да кипнете малко вода за вашето кафе или да изпечете бекон. Изчакайте докато типи спадне и след това сложете тиган или чайник в центъра. Продължете с добавянето на малки клонки наоколо, за да увеличите топлината. Това е! Страхотен начин да използвате този огън, когато имате нужда от огън бързо или просто искате малко топлина след дългия път.

 • Огън „звезда”

лагерен огън звездаВземете четири трупи, подредете ги във формата на звезда както е показано, така че да горят само краищата им. Когато се налага, побутвайте всяко дърво навътре в огъня.

Тъй като нагряването при огъня „звезда“ е много концентрирано, той е подходящ за готвене в малък съд.

Това е страхотен вариант, ако източниците на дърва са ограничени и искате да спестите гориво.

Минусът му е, че не отдава много топлина.

 • Огън „кладенец“

лагерен огън кладенецВземете две едри цепеници и ги поставете успоредно една на друга. Поставете праханта в средата и след това наредете кръстосано разпалки, както е показано.

Когато огънят се разпали, може да продължите по същия модел, добавяйки по-дебели дърва.

С течение на времето ще откриете кой огън ви харесва най-много. Добре е да имате предпочитания!

 • Огън за готвене

Установявайки се на дадено място за повече от ден ще се наложи да приготвите нещо за хапване. Тук е момента да се възползвате от следващия вид огън.

Къмпингуващите често се опитват да готвят като поставят тенджерите и тиганите директно върху огъня. Това обикновено постига лош ефект – горещи тигани, вряла храна.

Поради тази причина някои от нас носят със себе си печка. Но можете да си направите страхотен огън за готвене и от естествени материали, които да съберете в гората.

лагерен огън за готвенеЗапочнете с изграждането на Типи огън. Направете го малко по-голям, отколкото този за приготвянето на закуска.

Когато се получи добър огън легнете две зелени трупи една до друга около 20 сантиметра една от друга в единия край, и 10 сантиметра в другия. Двете трупи служат като печка, където можете да поставите тенджери и тигани. Можете да поставите вашите малки съдове, като джезве в по-тесния край, и вашата голяма посуда върху по-широкия край.

Това ви дава възможност да готвите няколко ястия едновременно. Разстелете или съберете жарта, за да създадете по-горещи или по-студени зони за готвене.

 • Огън за уют и топлина

Какво, ако можехте да вземете със себе си по време на пътуване топлината и уюта на камината? Е, можете. През прохладните нощи ще имате нужда от нещо повече от обикновен Типи огън. Ще имате нужда от огън, който да насочи топлината директно към вас.

Проблемът на повечето огньове е, че разпръскват топлината навсякъде.

лагерен огън за топленеРефлекторният огън решава този проблем, като действа на принципа на камината.

Камината има фон, който отразява топлината обратно към стаята, рефлекторният огън прави същото.

Опитайте се да намерите естествен рефлектор, за да изградите своя огън. Скала, по-голям камък, или глинен съд ще сработят. Ако не намерите нищо подходящо наоколо, създайте отразителна стена сами.

Забийте под ъгъл в земята два здрави кола. На тези наклонени опори подредете ред трупи, за да се получи стена, която ще служи в качеството си на отразител.

Използвайте само прясно нарязани трупи, за да не се запалят. 

Сега вече можете да седнете пред огъня, да похапнете и да се насладите на топлината и уюта на ръчно направената „камина“ в сърцето на майката природа.

Да запалим огъня!

Когато вече сте подготвили огнището и сте набавили достатъчно дърва, може да ги запалите. Ако има вятър, надвесете се над огъня, така че тялото ви да служи като преграда.

Драснете клечката в основата на праханта, не на върха.

Как да изгасим огъня правилно?


Запаленият огън не бива никога да остава без наблюдение. Само един полъх на вятъра стига, за да отвее искра върху нещо запалимо и вече имате огромен проблем. Затова задължително трябва да гасите огъня винаги когато напускате лагера.

Ако напускате лагера временно, стъпчете огъня. Но задължително се уверете, че е изгаснал напълно. Ако обаче напускате лагера за постоянно, най-добрият начин да изгасите огъня е, разбира се, водата. Ако наблизо има поток, най-добре направо хвърлете големите все още пушещи трупи в него. Ако ли не, използвайте кофа или какъвто съд имате подръка, за да го полеете от всички страни. Стъпчете го и полейте всички въглени.

След това намокрете добре земята около огнището, така че ако е останал някой пушещ въглен, да няма шанс да се разпростре. Ако наоколо няма вода, трябва да задушите достъпа на кислород до огъня (нали помните огнения триъгълник?). Това може да стане, като го покриете с пясък, чакъл или почва. Натрупайте добре, така че огънят да е напълно покрит.

Който и метод да използвате, не напускайте лагера, докато не сте абсолютно убедени, че огънят е изгаснал. Много малко е необходимо, за да се разрази пожар в гората, на изсъхнала поляна или на практика навсякъде, където има неща, които горят.

Специални мерки трябва да вземете, ако сте в район с много иглолистни дървета или където земята е покрита с торф. В тези зони огънят може да се разпространи под земята и да изскочи някъде съвсем другаде до една година по-късно.

И накрая, пособията ви за гасене на огън трябва да са ви подръка през цялото време.

Дори най-добре разположеният огън може да се окаже непредвидим при един спонтанно излязъл вятър, особено в сухо време.

Уважавайте огъня. Той е една от природните стихии и може да бъде много, много могъщ.

Вижте още и:

Как да приготвяме храна по време на поход в планината

Къмпинг: 17 грешки, които често се допускат!

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
firebg
firebg
3 години ago

Трябва да се внимава обаче!