fbpx

Как да се ориентирам без компас?

5 минути

Преди да се появят картите, компасите, дори GPS-те, мъжете са се ориентирали в пространството само поглеждайки към небето и природата наоколо.

За съжаление зависимостта ни от технологиите е довела до забравата на ориентирането без средства за навигация. Затова и в тази статия ще припомним накратко най-стария метод за ориентиране. Макар технологиите винаги да са точни, те могат да ни подведат в най-неподходящия момент – да се повредят, да нямат ток и т.н. Не изпадай в паника, след като си изгубил скъпоценния си навигатор. Истинският мъж ще успее да намери пътя разчитайки единствено на своята мисъл, проницателност, остър ум…и на звездите.

Как да се ориентираме с помощта на звездите

Хиляди години човекът е използвал звездите като средство за ориентиране.

Не е никак лесно да усвоим навик като този, особено във време на спътникови навигации, снимки от Google Earth и т.н., които са успели окончателно да притъпят способността ни да се ориентираме в пространството, без чужда помощ. 

Необходими са години, за да научим всички скрити тайни на звездното небе.

Не е трудно обаче да запомним някои факти, които ще помогнат за спасението ни в мрачната и ветровита нощ, без онези модерни навигационни устройства.

Помнете, че заради постоянното движение на Земята около Слънцето звездното небе може да променя вида си – съзвездията променят местоположението cи. Не очаквайте на север да видите същия небосвод, който и на южното полукълбо.

Поради тази причина се налага да използваме различни методи за ориентиране.

Как да открием накъде е Север?

15_Finding the North Star

Вашият главен помощник в случая ще бъде Полярната звезда – една от най-ярките звезди на небето, която за щастие не променя местоположението си.

Ползата от знанието за тази звезда е в това, че тя винаги сочи Северния полюс.

За да я намерим трябва първо да открием съзвездието Голяма Мечка (формата и наподобява черпак със седем ясно забележими звезди). Погледнете изображението отдолу. Не е нужно да сте Галилео Галилей, за да го намерите.

0206_how_to_navigate_without_a_compass_1

За да откриете Полярната звезда мислено продължете разстоянието между двете звезди в долната част от Голямата Мечка (черпака). За да определим направлението от изток на запад ще ни е необходимо съзвездието Орион.

В състава му влизат слабо различими подредени в линия звезди, образуващи така наречения пояс на Орион. Тази линия ще подскаже направлението от изток на запад, така че си струва да се научим да откриваме и това съзвездие.

Вижте как мореплавателите са се ориентирали в миналото:

Как да открием на къде е Юг?

Полярната звезда не се вижда на Юг от екватора.

Вместо нея ще трябва да се ориентираме по посоката Юг вместо Север като използваме съзвездието Южен Кръст. Интересното тук е, че в центъра на съзвездието се намират 4 звезди, които действително образуват кръст.

di-7486-enz

От ляво на съзвездието има още две звезди. Мислено пускаме 2 линии – едната съединяваща дългата част на кръста, а другата пускаме през двете звезди от ляво (снимката). Там където се пресекат поглеждаме надолу към хоризонта – юг.

Как да се ориентираме по Слънцето?

compass3

  1. Сутринта забийте пръчка в земята и сложете камък там, където свършва падащата от нея сянка – т.1.
  2. Изчакайте 20 минути. С времето сянката хвърляна от пръчката ще се скъсява, а следобед отново ще се увеличава. Когато краят ѝ отново се изравни с първата сянка от т. 1, сложете в тази точка втори камък – т. 2.
  3. Прекарайте права линия между първия и втория камък. Тя ще покаже направлението запад изток – вашия сутрешен камък е запад, а втория изток.
  4. Сега, когато знаете на къде се намира запад и на къде изток остава просто да прекарате перпендикуляр по средата към получения отрязък, който ще сочи с единия си край на юг, а с другия на север.

Това е лесен начин, но изисква време и умения да се ориентирате по карта, затова няма да бъде подходящ, ако искате бързо да стигнете от точка А до точка Б.

И забравете филмите, в които показват, че можете да се ориентирате по мъха, който едва ли не расте само от северната страна на дърветата. Той може да расте от всяка страна.

По-добре разчитайте на звездите…

P.S. Ако пък видите църква, знайте, че кръстовете ѝ са обърнати на изток!

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments