fbpx

5 съвета за оцеляване природата от Хю Глас

8 минути

#1. Гризли, гризлиии…

Да стоиш срещу мечка с голи ръце е меко казано лоша идея, да не говорим ако мечката е гризли. Този двуметров звяр е истинска машина за убиване.

Ако сте извадили “късмет” да се срещнете с него в канадските гори не бягайте.

Да! Не бягайте!

Веднага лягайте на земята в поза ембрион, закривайки шията си с ръце.

Мечката приема бягащия човек за жертва, която започва да преследва. А да избягаш от гризли е почти невъзможно: колкото и удивително да звучи, звярът бяга доста бързо.

Затова нашата задача е да се престорим на мъртви и да изиграем ролята си максимално правдоподобно, колкото и да треперим от страх.

Гризли смятат, че мъртъвците са абсолютно скучни и безопасни.

grizli

Ако сте “мъртъв” мечката веднага ще изгуби интерес и ще се заеме със своите животински дела. Но бъдете бдителни: не хитрувайте с това животно.

Дори да ви се е сторило, че мечката си е тръгнала, можете да сте сигурни – тя ходи някъде наоколо, опитвайки се да ви хване в крачка. Гризли нерядко се връща към своята жертва, за да провери не е ли „възкръснала“. Затова преструвайте се, колкото се може по-дълго.

Може би за такава роля ще ви дадат и “Оскар”…

#2. Как да хванете риба с голи ръце?

Еми как, трудно…

Макар че да хванете риба с голи ръце, след като сте се срещнали преди това с гризли и сте оцелели със сигурност няма да е никак сложно. Изкопайте яма на брега на реката, която да съедините с водоема посредством неголям ров. Размерите на дупката и рова трябва да бъдат право пропорционални на размера на рибата, която искате да хванете. Ако смятате да ловите щука или сом, ще се наложи да копаете повече, отколкото ако ловувате за костур.

fishing

В изкопаната дупка сложете хляб: той ще послужи за примамка на рибата.

Ако сте попаднали в условия, където храната е мираж има още един метод, който използва Хю Глас: срещу течението на реката се строи малка стена от камъни, така че уловът сам да падне в капана. Направили този капан отивайте да спите. Разбира се е трудно да го направите на гладно, но в края на краищата не сте дошли на пикник, а сте попаднали в дивата природа, където прошка няма…

Да се върнем на рибата.

След няколко часа, закуската трябва сама да е доплувала в капана.

Дали ще я ядете сурова или печена зависи от чувството на глад и наличието на огън. Във всички случаи приятен апетит…и не спирайте да се оглеждате за мечки!

#3. Как да се подслоним?

iglu

Хапнахме, сега можем и да поспим.

Къде да прекараме нощта сред прекрасна заснежена планина, ако не в пещера, построена собственоръчно. И така, ще ви трябва плътен сняг.

Съберете го на едно място и го трамбовайте и изчакайте докато се пресова.

Ако снегът е ронлив ще се наложи да чакате дълго. Плътния сняг ще е готов за строителството на пещерата след 2-3 часа. Сега можете да изровите тунел.

Имайте предвид, че свода на пещерата трябва да е не по-малко от 30 см., а стените – не по-малко от 40 см. В противен случай тавана ще падне и целия труд ще отиде на вятъра. Отвътре можете да изравните стените и да направите дупка в тавана за вентилация. В пещерата направете възвишение от сняг. Колкото по-високо ще е то, толкова по-топло ще бъде в новата ви пещера.

#4. Ако няма сняг направете си заслон

zaslon

Ако нощта ви застигне не в планината, а в гората, има друг начин за подслон.

За целта намерете паднало дърво: то ще послужи за основна на вашия заслон. Проверете стабилността му: ще е неприятно, ако след като сте оцелели от срещата си с мечка гризли и силния глад, умрете размазан от някакъв столетен дъб.

Ако не сте намерили подходящо дърво изберете млада бреза или трепетлика и я отрежете на височина 1 метър над земята.

Сега премахнете излишните клони от вътрешната част на бъдещия заслон.

Подредете ги така че да образуват формата на покрив. Ще е добре да намерите други плътни клони, които ще използваме за защита от дъжд и вятър. Подреждаме ги като керемиди започвайки отдолу нагоре. Райския сън в заслона е гарантиран.

Когато умирате от студ, влезте в кон!

Имате кон нали? Добре е да имате…

В пътешествието ще ви е от полза. Той не само ще може да ви пренесе с лекота на големи разстояния, но при необходимост ще се превърне и във вкусен обяд или надеждно, топло укритие.

Да, ще стане дума за второто.

В случай, че сте попаднали в снежна буря, а няма скривалище наблизо, за да се стоплите ще ви послужи трупа на топлото конско тяло.

Гледали сте филма, това не е за всеки.

the-revenant

Опитайте се да използвате този метод за оцеляване само в случай, че конят вече е умрял. Така или иначе не е лесно да се убие подобно благородно животно.

Преди всичко трябва да го изкормите като извадите вътрешностите му, тъй като ще се криете от виелицата именно вътре в животното. Внимателно го разпорете и изкарайте отвътре всички вътрешности. Занесете ги колкото е възможно по-далеч, защото има опасност миризмата им да примами още по-гладните от вас хищници.

Определено ще ги чака изискано блюдо – кон пълнен с човешко.

Преди да влезете вътре в коня маркирайте територията си, като по този начин ще се предпазите от неканени гости. А сега – добре дошли вътре.

Да, миризмата ще е неприятна, но в студа коня бързо ще стегне, а “аромата” на кръв ще изветрее. И между другото, следвайки опита на Хю Глас, влизайки в коня е добре да сте гол. В противен случай дрехите ви ще попият кръвта и носенето им след това ще бъде доста проблемно. Не става въпрос за лошия аромат, става въпрос за миризмата, която озлобява и настървява прегладнелите хищници.

Ако сте се възползвали от тези съвети и сте оцелели от всичко изброено (което ще е абсолютно чудо), то можете да се смятате за истински герой, достоен за световна почит и слава. Някой ще напише книга, посветена на вашите приключения, а след това може да вземете дори и Оскар.

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments