fbpx

Как да приготвяме храна по време на поход в планината или където и да е в природата

20 минути

Казват, че воинът е воин на пълен стомах, и това е самата истина.

Без вътрешно гориво системата ни рано или късно удря спирачки. Ние всички се нуждаем от храна, както колата се нуждае от бензин, и също като нея, колкото по-далече и по-бързо отиваме, толкова повече гориво изразходваме.

Автомобилът с натоварен багажник изразходва горивото си по-бързо, също както човек с тежка раница. У дома може да успявате да издържите часове наред само на купа корнфлейкс и чаша чай, но когато се натоварвате физически по време на поход, това изобщо няма да ви крепи за дълго.

Ако възнамерявате да прекарате известно време сред природата, е много важно да разберете каква храна ще осигури на тялото ви енергията, от която то се нуждае.

До края на статията вече ще сте специалист по лагерно готвене!

line

Добрата храна е мощен катализатор на силния дух.

Да ядеш едно и също ден след ден, наистина може да те сломи (само попитайте някой войник, който е бил принуден да оцелява на военните порциони за определен период от време). Малко изобретателност край лагерния огън ще направи деня ви наистина много по-добър.

Да започваме с готвенето сред природата: За нашите цели ще се съсредоточим върху две от дейностите на метаболизма: той поддържа топлината на тялото и осигурява енергията, от която се нуждае тялото, за да извършва жизнените си функции.

Ако вървите в продължение на километри с тежка раница на гърба или останете за дълго на открито, където температурите са по-ниски, вашият метаболитен темп също ще се ускори значително. Вие сте интелигентни и начетени хора затова ще пропуснем важността на това да се приемат подходящите мазнини, въглехидрати, протеини и витамини.

Това вероятно вече много добре го знаете.

Всъщност, ако се притеснявате, че не ви достигат витамини, зелената трева съдържа витамин А, В и С — и всъщност изобщо не е толкова лоша на вкус.

Нека обаче обърнем внимание на солта

Приемът на твърде много сол е много вреден, а липсата й може и да ви убие.

Солта е електролит – минерал, който се разтваря във вода и носи електрически заряд.

Чистата вода не провежда ток, докато солената може да го прави.

Тялото ви има нужда от малки заряди електричество за всевъзможни цели, включително и за да пренася съобщения по нервната система и да контролира пулса.

В крайна сметка солта е доста важна.

Когато сте на поход, вие се потите. Потта ви съдържа висока концентрация от тази така важна сол и особено при горещ климат трябва да следите за недостиг на сол.

Лесно е да се забележи:

Симптомите са схващания, замаяност и гадене, а лечението също не е сложно. Ако е много горещо и се потите изобилно, пиете много вода и ядете безсолни, сурови храни, може да добавите и щипка сол към основното си ястие, да хапнете солени ядки.

Като цяло обаче най-вероятно ще поемате достатъчно сол с храната си.

Помнете: наличието на твърде много сол в тялото може да повиши обема на кръвта, което означава, че сърцето трябва да работи повече, за да я изпомпва. Затова повишеният прием на сол се свързва с високо кръвно налягане и слабо сърце.

Скаутите се стремят към дълъг живот в цветущо здраве и това започва с всекидневния навик да регулираме горивото, което поднасяме на телата си.

Бъдете умни. Всеки може да бъде дебел и болен, а скаутите трябва да се стремят да не са нито едно от двете. Поставете си високи стандарти и се грижете за тялото си.

То е вашият инструмент за оцеляване, забавление и приключение!

Ако се тревожите, че може да губите сол, опитайте потта си.

Ако на вкус е солена като сълзи, всичко е наред. Ако не – налага се да компенсирате липсата на сол чрез храненето си.

Топлинна обработка при хранене в планината

campfire

Оцелява се и със студена храна.

В армията например, на войниците често се налага да прекарват времето си в в така наречения тежък режим – минимален шум, никакви огньове, никакво готвене, никакво пушене (ако си пушач), винаги в бойна готовност.

Но горещото ястие в края на деня ще ви стопли и ободри много повече от студените дажби, а и вие сте скаут, не войник. Ако искате да се усъвършенствате и да се сработвате добре в екип, за да постигнете изключителни постижения в приключенията и оцеляването, сготвената, сгряваща храна ще направи задачата ви много по-лесна. Освен че прави храната по-вкусна и приятна, готвенето унищожава и опасните бактерии и отрови. Така че, ако искате да се храните правилно и безопасно сред природата, трябва да се научите да готвите храната си.

Готвенето не е нищо повече от прилагане на постоянна и подходяща топлина.

Така че преди да разгледаме различните начини за готвене на открито, трябва да помислим откъде ще дойде тази топлина. Далеч от удобствата на домашната ви кухня има два начина – т.нар. примус или голям огън за готвене.

Примус

Примус, най-добрият ви приятел, когато искате да си стоплите нещо бързо
Примус, най-добрият ви приятел, когато искате да си стоплите нещо бързо

Примусите, използвани по ваканционните къмпинги по цял свят, са най-често заредени с газ или друго течно гориво. Могат да бъдат много полезни сред дивата природа. Може да се окажете на място, където няма достъп до дърва или е забранено да се пали огън. Може да е студено и да искате бързо да се сгреете с топла напитка, или просто да се нуждаете от чаша гореща вода, с която да освежите по-стара храна. Понякога времето е лошо и възпрепятства паленето на огън.

Затова примусът по време на къмпинг или излет в планината си е лукс.

Все пак той също има своите недостатъци.

Горивото му понякога е твърде тежко за носене: ако оставате на открито за дълго, количеството гориво, което можете да носите, ще свърши бързо. Трудно се готви за повече хора на малък примус, а и не е подходящ за ястия, които отнемат повече от половин час.

Ограничени сте и откъм разнообразие в начините на готвене.

Но не отписвайте примуса: Той може да бъде особено ценна част от лагерното ви оборудване, но за употребата му си има подходящо време и място. Ще бъдете много по-сигурни на открито, ако знаете как да направите добър готварски огън.

Огън за готвене сред природата

лагерен огън
Грижете се за него, когато е малък и той ще се погрижи за вас, когато порастне

За целите на готвенето сред природата огънят „кладенец“ е може би най-добрият избор, тъй като се разгаря бързо и оформя горещо, постоянно гнездо.

Гответе винаги на жарава, а не на горящ огън, тъй като той само ще овъгли храната и приборите ви и ще обгори отвън съда, който използвате.

Когато огънят ви се превърне в пламтящи въглени, може да го поддържате, като го захранвате с малки трупи, но никога толкова много, че да предизвикате големи пламъци.

Методи за готвене в природата

20160720_213005

С малко познания може да възпроизведете повечето готварски способи, които се използват и в обикновената кухня – в крайна сметка хората са готвели на открито много преди появата на модерните приспособления, които използваме днес.

  • Варене

Това вероятно е най-популярният вариант за лагерно готвене. От гледна точка на храната като гориво този начин на готвене е най-ефективният, защото сварената храна запазва по-голямата част от витамините и минералите си.

Ако ще ядете месо, сваряването му ще запази всички високоенергийни мазнини и другите нутриенти, но гледайте да не го преварите, защото тогава хранителните вещества ще се разтворят. Варете зеленчуците максимално кратко, за да се запазят нутриентите им „живи“. Повечето хранителни продукти могат да бъдат варени, но все пак този метод е най-подходящ при приготвяне на макарони и ориз (кафявите пълнозърнести версии, разбира се) и зеленчуци. Ще ви трябва съд, както и някакви приспособления, с които да го държите над огъня (повечето лагерни съдове ще се повредят, ако ги поставите директно върху въглените).

Може да изградите проста рамка над огъня и да закачите съда отгоре.

Съществува е един много странен физически факт:

Колкото по-нависоко сте, толкова по-дълго време е необходимо на водата да достигне достатъчна температура, за да убие паразитите и бактериите. Ако се окажете на много високо надморско равнище, не варете вода, освен ако не е наложително.

Отнема твърде много време и изразходва голяма част от ценното гориво.

  • Поширане

Поширането представлява леко къкрене в малко количество вода, нещо средно между варене и готвене на пара. Това е добър начин за готвене при недостиг на вода или ако искате само леко да „поочупите“ зеленчуците.

Подходящо е и за яйца и риба. Загрейте малко вода на дъното на съда, добавете храната и я обръщайте през няколко минути. Когато приготвяте риба по този начин, поширайте я, докато се сготви напълно и започне да се разпада на парченца.

  • Задушаване

Задушаването представлява продължително готвене във вода, която е завряла, а после оставена да къкри под точката на кипене. Може да бъде много вкусен и хранителен начин за готвене, особено за кореноплодни, към които може да добавите разнообразни подправки. Оставете се на въображението си да ви води. Задушаването е добър начин да се приготвят и плодове, макар че повечето от тях се нуждаят от кафява захар (или още по-добре – мед), за да станат вкусни.

Задушаването дава страхотни резултати, но тъй като е бавен и продължителен процес, внимателното поддържане на огъня е от особено значение, което го прави неподходящ метод за примус. Внимавайте храната да къкри, а не да ври, защото иначе яденето ще стане безвкусно.

  • Печене

Никой не очаква да започнете да въртите мъфини на полето, но печенето – готвене чрез суха топлина в пещ – може да бъде ефикасен начин да приготвите храната си.

Първо, разбира се, ви трябва пещ.

Има няколко подходящи начина да си изработите такава в полеви условия.

Най-простият е да използвате лист алуминиево фолио. Увийте картоф във фолио, поставете го в жаравата и скоро той ще е напълно готов.

Може да си изработите и някоя от следните импровизирани пещи:

  • Бедуинска пещ

Untitled-1Това е един от най-старите видове пещи на открито. Може да се използва за готвене на всичко – от зеленчуци до цели животни.

Може да си я направите, като изкопаете дупка в земята, дълбока между половин и един метър и широка колкото ви е необходимо, в зависимост от това какво ще готвите. Наложете по пода и стените на дупката камъни. Запалете хубав огън и поставете отгоре два големи, плоски камъка, като гледате да оставите разстояние между тях, така че въздухът да се движи, но и огънят да не излиза навън.

Когато плоските камъни се нагреят достатъчно, преместете ги (използвайте ръкавици!), почистете пепелта и покрийте дъното на „фурната“ с листа или трева върху реда нагрети камъни.

Внимавайте да не използвате растения, които имат отчетливо силна или неприятна миризма, защото тя ще се смеси с храната.

Време е да добавим храната.

Ако печете парче месо с кожа, зашийте го така, че подкожните мазнини да защитят месото; иначе просто сложете храната в пещта и я покрийте с плоските камъни.

Ако печете зеленчуци, от време на време наливайте по малко вода в пещта, така че въздухът вътре да е постоянно влажен.

Една голяма пещ от този вид може да остане гореща до 24 часа.

  • Маорско ханги

Подобно е на бедуинската пещ и е много популярен метод за готвене на открито.

Храната се увива в листа, поставя се върху нагорещени камъни в дупка и се засипва с пясък или пръст. Няма нужда от каменен похлупак. Храната се задушава в собствените си сосове и става много крехка.

  • Untitled-1Двукаменна пещ

Това е идеален начин да се пекат тънки резени месо или плоски питки.

Намерете си два големи, плоски камъка и ги поставете един върху друг с няколко по-малки камъчета между тях, така че да не се докосват.

Направете голям огън около камъните, за да се нагреят силно, след което плъзнете храната между тях и я оставете да се изпече добре.

  • Пещ от съдове

camp-fireАко имате два стабилни готварски съда, може да ги използвате за бърза и импровизирана гореща фурна ставете първия съд в жарта, сложете храната вътре, след което върху него сложете и втория съд, пълен с една лопатка нагорещени въглени.

Храната ви ще се нагрява от всички страни и скоро ще бъде готова.

  • Под лагерния огън

camp-fire2Изкопайте дупка и отгоре запалете обикновен огън. В дупката поставяте храната, след което я покривате с пръст, въглени и огън. Печенето по този начин може да отнеме много часове, но накрая храната, особено месото, ще стане изключително крехка. Най-добре е да увиете храната в алуминиево фолио, ако имате, за да я предпазите от пръстта.

  • Печене на грил

барбекю в планината

Така храната се готви директно над източника на топлина, като при барбекю.

Добър метод за готвене на малки парчета месо, риба, някои зеленчуци като домати и гъби и, разбира се, за препичане на хляб.

Печенето на грил изисква малко повече внимание, защото трябва постоянно да обръщате храната, но е по-бързо от повечето други методи.

Има два основни начина да се пече на грил.

Единият начин е да набодете храната на шиш (дълга, зелена, несмолиста клонка, която сте подострили в края, ще свърши идеална работа) и да я държите над огъня.

Гледайте пръчката да е достатъчно дълга, за да не трябва да се приближавате прекалено – не бихте искали да изпечете и себе си заедно с храната.

Другият вариант е да си направите импровизирана скара от дълги, прави клони – зелени клони, а не изсъхнали, защото те ще изгорят по-бавно.

Гледайте да са толкова дебели, че до момента, в който започнат да горят, храната ви да се е сготвила. Поставете две еднакво дълги парчета дърво от всяка страна на огъня и наредете клоните върху тях. След това положете храната перпендикулярно на клечките и скоро тя трябва да е готова.

Готварски принадлежности

огън в планината

Броят и видът тенджери и тигани, които ще вземете на експедиция, зависят изцяло от характера на самото пътуване. Ако се разполагате в постоянен лагер, който може да се достигне с превозно средство, светът е ваш: може да вземете каквито искате котлета, джезвета, тенджери и тигани, тъй като няма да ги носите на гърба си.

Полезно пособие е уаниганът:

Водоустойчива кутия, първоначално предназначена за употреба на кану, в която се съхраняват чинии, купи, тенджери, тигани, подправки и суха храна.

Добрите ястия могат да се сготвят в изненадващо малко съдове, но какъвто и комплект да си изберете, поддържайте го чист и в добро състояние.

Хигиената е много важна, особено когато става дума за храна, така че трябва да се грижите готварските ви принадлежности да не стават опасни. В момента, в който опразните някой съд, напълнете го със студена вода и го оставете да кисне върху или близо до огъня. Така остатъците от храна няма да успеят да се втвърдят и да залепнат за тигана. Измийте го добре с препарат и гореща вода: препаратът ще разтвори мазнините, а горещата вода ще убие всички патогени, които може да са били привлечени от топлата храна. (Добре е да приготвите съда с вода за миене, преди да седнете да ядете, иначе може да падне голямо чакане.)

Изсушете всичко старателно, за да го предпазите от ръжда.

Ако нямате препарат?

Навлажнената дървесна пепел е добро почистващо средство.

Просто сложете малко в съда и използвайте парцал, за да изстържете храната от стените. (Абразивните качества на дървесната пепел са познати на хората от много отдавна — индианците са я използвали за почистване на зъби! Това си струва да се запомни!).

Преди да завършим, ето и малко вдъхновение:

Е, какво планирате да си приготвите на лагерния огън?

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments