fbpx

Къмпинг: 17 грешки, които често се допускат!

11 минути

Всички сме допускали глупави грешки, докато къмпингуваме някъде сред природата. Представяме ви най-често допусканите от тях и как да не ги повтаряме отново..

1. Не носите достатъчно топли дрехи:

Това е грешка номер 1. Често се случва така, че не успяваме да предвидим времето в планината или, че на плажа също може да бъде доста прохладно.

Ако възнамерявате да посетите непознато място, или има някакъв шанс времето да ви изненада, трябва да сте подготвени за най-лошото.

Прекарването на значителна част от времето на студено ни кара да усещаме студа много по-силно, отколкото ако сме за малко навън. Особено силно се усеща студът през нощта, когато метаболизмът ни се забавя. Можете да се чувствате удобно на открито по всяко време на годината.  Просто трябва да се обличате подходящо.

2. Носите твърде много неща: 

Почти всеки от нас взима неща, които няма да му бъдат необходими. Можете да използвате широкоспектърна висококачествена екипировка, която да изпълнява различни функции.

Така всичко, което ви е необходимо ще бъде винаги с вас.

Имате нужда от дъждобран и меко и удобно яке за по-студените и сухи дни? Вместо да носите и двете неща, просто използвайте водоустойчиво яке, което диша.   

Изисква се време и опит, за да разберем какви са основните неща, които трябва да вземем с нас за едно такова приключение. Така, че обърнете внимание какво в крайна сметка взимате и какво не. Водете си бележки, така че следващия път да бъдете по-информирани.

А когато събирате багажа си се запитайте:

“Наистина ли имам нужда от това?”. Не, “Може би имам нужда от това?”.

3. Тежки ботуши за леки преходи: 

След тежката раница (носенето на твърде много неща), втората най-често допускана грешка е да вземете със себе си тежките ботуши, от които нямате нужда.

Ако ходите по пътека, която не е покрита с дълбок сняг и вашето тяло е добре защитено, че да не рискувате да си изкълчите глезена всеки път, когато стъпвате по непозната повърхност, тогава е по-добре да използвате леки и възможно най-добре проветриви ботуши.

Тези ботуши имат своето място във вашия багаж (извън местата с опасни условия), но по-голяма част от учениците и туристите ги оставят.

Избирайте обувки с колкото е възможно по-високо сцепление и с водоустойчива мембрана. Некачествените обувки ще се намокрят, без значение колко водоустойчиви са те, но добре проветривите ще изсъхнат много бързо, докато се движите.

Обувките с водоустойчиви мембрани, остават мокри с дни. Носете два чифта, които да сменяте, когато се измокрите. Добавете чифт чорапи с лайнери (има такива да), ако мехурите се превърнат в проблем или ако крайниците ви са студени.

4. Пропускате наслояването на облеклото: 

Основният слой ви пази сухи попивайки потта. Средният слой служи за изолация. Най-горният слой ви предпазва от климатичните условия.

Ако разделите дрехите в три слоя ще можете да махате или добавяте слой в зависимост от различните климатични условия и нива на активност.

Носенето на един огромен анцуг може да ви топли по време на къмпинг през нощта, но ще спре да действа в момента, в който се опитате правите нещо друго.

5. Липса на предварителна подготовка: 

Да се доберете до къмпинга късно през нощта по време на буря? Ще бъде доста гадно докато се опитвате да опънете своята нова, модерна палатка. По-лесно е да разберете как да сглобите палатката още у дома, в хубав и слънчев ден.

Същото важи и за много други предмети свързани с къмпингуването.

Имали сте лоша нощ на този нов спален чувал?

Можеше лесно да разберете това още у дома, на килима във всекидневната, а след това да замените спалния чувал с друг, по-удобен ако се налага.

6. Липса или неподходящ спален чувал: 

Всеки знае, че се нуждае от спален чувал, но броят на хората, които смятат, че могат да отидат без такъв е доста голям. “Нямам проблем да спя на земята!” казват те, а след това цяла нощ не могат да мигнат. Не само, че спалните чували ви изолират от студената земя, но осигуряват и съществена нощна топлина, а също така и комфорт за добър нощен сън.

Най-новото поколение надуваеми спални чували е невероятно, а някои дори конкуренция на комфортните спални матраци, които имате вкъщи.

7. Не сте готови за тоалетна: не планирайте бърсане с листа.

Никой не иска да ходи сред природата в близост до лагера и да открива малки кафяви парчета тоалетна хартия прилепени към клоните на дърветата под формата на герлянди. Увеличете комфорта и чистотата, като същевременно минимизирате влиянието си върху природата.

8. Съгласуване: виж “Опаковане на твърде много неща”. Ако ваш приятел носи печка, не е нужно вие също да носите. И не е нужно да си купувате нещо, ако можете да го вземете на заем. В големите групи, планират всичко това в електронна таблица.

Ще бъдете изумени колко пари, тегло и усилия, можете да спестите.

9. Уиски на привършване: седнали около лагерния огън жаждата се отключва – вземете си повече алкохол, отколкото смятате, че ще ви бъде необходим.

10. Спете гол: не е вярно, че докато спите ще ви е по-топло, ако не носите дрехи в спалния чувал. Винаги носете базовите слоеве в леглото – те предпазват тялото.

Ако наистина се опитвате да намалите теглото на вашия багаж, можете да опаковате по-малка раница и да планирате носенето на два слоя дрехи.

Това е хардкор подход за опитни типове, ако говорим за планиране, това е един лесен начин да го направите през нощта, която е по-студена от очакваното.

11. Не знаете как да използвате брадва: спрете да размахвате брадвата в краката си, когато сте извън гората. За да е безопасно, брадвата трябва да бъде остра. Това ще сведе до минимум усилията, и ще доведе до максимални резултати, като намали риска от травми.

Също така трябва да бъдете в подобаваща позиция, без да люлеете брадвата между краката си, където няма никакъв шанс за удар. За да е още по-безопасно коленичете – това ще намали дъгата, което означава, че ще ударите земята, пропускайки коляното си.

12. Спрей против насекоми: репелентите имат някаква доказана способност да отблъскват комарите, когато се прилагат локално. Те са едни от най-често прилаганите химикали върху човешкото тяло. Милиарди хора ги използват за предотвратяване на болести причинени от ухапването на комари като малария, например. Използвайте ги и вие.

Както при всичко останало превенцията си остава най-доброто лекарство.

13. Не подсушавате екипировката: не е валял дъжд, така че не е нужно да опъвам палатката, като се прибера у дома, нали? Е, по този начин палатката ви ще мухляса. На открито екипировката се мокри, не само от дъжд, но и чрез изпотяване. Без значение колко сухо е било, проснете вашите спални чували и дрехи и опънете своята палатка на слънце, докато изсъхне. По този начин всички скъпо струващи вещи ще ви прослужат дълги години.

14. Носене на памучни изделия: памукът убива. Не, наистина. Било то памучни чорапи, памучни тениски или нещо друго. Просто не ги носете. Синтетичните, копринени и вълнени алтернативи са категорично по-добрият вариант, а освен това ви предпазват от влагата.

Притеснявате се за цената? Качествените неща издържат по-дълго, отколкото евтините.

Спестете средства, като купите нещо качествено веднъж, вместо в опитите си да спестите от покупката, след това да дадете двойно или тройно повече пари.

15. Креативни решения за прости проблеми: необходима ви е вряла вода?

Обикновена кутия от котешка храна и малко денатуриран алкохол работят много по-добре, отколкото газов котлон. Наистина тази джаджа е много по-надеждна в лоши метеорологични условия, голяма надморска височина, а всичко което ви е необходимо е просто алкохол.

Тиксото работи по-добре, отколкото кожата. Супер лепилото работи по-добре, отколкото бинта. Един стар вълнен пуловер работи по-добре, отколкото един луксозен нов. Хартиена карта и компас работят по-добре от GPS навигатори.

Спестете пари, като не купувате тъпи джаджи.

16. Неправилно завързана палатка: 

Има си причина вашата палатка да притежава всички онези забавни висящи връвчици. Те са необходими при силен вятър, за да осигуряват сила и стабилност. Същото важи и за Велкро или подобни закопчалки, които се поставят около прътовете, във вашия подслон.

А знаете ли, че вашата палатка е направена, за да бъде поставена в една точно определена посока в зависимост от вятъра? Четете инструкциите и след това опъвайте своята палатка правилно, всеки път. Тогава никога няма да бъдете изненадани от неочаквана буря посред нощ.

17. Poler Napsacks: спален чувал с отвори за краката и ръцете! Това не е истински спален чувал, моля, не го носете на къмпинг. Използвайте затворен спален чувал от качествен производител.

Христо Стоянов

Христо Стоянов е сновател съм на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, маркетинг, лидерство, психология и продуктивност lifehack.bg, kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Абонирай се
Нотификация за
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Oglaf
Oglaf
5 години ago

Добри съвети, но не са за къмпинг, а както се отбелязали в точка 3 те са за преходи.